П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 11.06.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на единадесети юни две хиляди и двадесета година в състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Хайгухи Бодикян

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова ………………..………

и прокурора ………………………………………………………..………..

сложи за разглеждане адм. дело № 52 по описа за 2020 г. ……………

докладвано от съдия Хайгухи Бодикян ………………………………….

на именното повикване в 10:37 часа се явиха: ………………………….

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Е.Б.К., редовно призован, не се явява. За него се явява адв.Б. Д., надлежно упълномощена по делото, с днес представено пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ Община Хасково, редовно призован по електронна поща, се представлява от ст. юрк. В., надлежно упълномощена по делото, с днес представено пълномощно.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, редовно призован по електронна поща на 18.05.2020 г., с върнато потвърждение за получаване на призовката, не изпраща представител.

Адв. Д. – Да се даде ход на делото.

Юрк. В. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва жалбата против Решение от Протокол № 32/05.09.2018 г. на Комисия за определяне размера на еднократните обезщетения относно сервитута за право на прокарване и преминаване на трасе на въздушна линия в землището на гр. Хасково.

Докладва писмените доказателства, приложени към жалбата.

Докладва административната преписка, изпратена от ответника, постъпила в съда под вх.№385/16.01.2020 г.

Докладва постъпилото по електронна поща становище от заинтересованата страна с вх.№2028/22.04.2020 г.

Адв.Д. – Поддържам жалбата. Да се приеме представената административна преписка. Да се приемат и представените писмени доказателства, приложени към жалбата. Днес Ви представям и моля да приемете писмен договор за аренда, във връзка с претенцията ни за назначаване на експертиза, по задачите поставени в жалбата. Доверителят ми преди този договор е имал друг договор, който е изтекъл и след това е подновен. Нямам други доказателствени искания.

Юрк. В. – Оспорвам жалбата. Да се приеме преписката, представена от Община Хасково, както и приложените към жалбата документи. По отношение на днес представения договор за аренда считам, че е неотносим към делото, защото има константна съдебна практика на ВАС, с която се сочи, че следва да се изследват както сделки, така и договори за аренда и т.н за една година назад от постановяване на оспорения административен акт, с оглед на което днес представения договор считам, че е неотносим към спора. Нямам възражения по направеното доказателствено искане за изготвяне на съдебна експертиза. Нямам други доказателствени искания.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото документите, приложени и описани подробно към жалбата, изпратената  административна преписка от ответника, постъпила в съда с постъпила в съда под вх.№385/16.01.2020 г., както и днес представеното писмено доказателство от процесуалния представител на жалбоподателя, а доколко ще цени същото съдът ще се произнесе с решението си по същество.

Съдът намира, че следва да бъде уважено доказателственото искане на жалбоподателя, направено в жалбата, а именно да се назначи съдебно-оценителна експертиза по задачите, формулирани в жалбата.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото: документите, приложени и описани подробно към жалбата - от лист 7 до лист 11 от делото; документите, съдържащи се в административната преписка, постъпила в съда под вх.№385/16.01.2020 г. - от лист 12 до лист 119 от делото; договор за аренда от 03.02.2020 г., акт 45, том I, рег.№250/2020 г.

НАЗНАЧАВА съдебно-оценителна експертиза, вещото лице по която, след като се запознае с материалите по делото, извърши проверка в Община Хасково, Агенция по вписванията и посети имота на място да отговори на следните задачи:

1.Да съобрази какъв е ПИ *** в местността „Топ кория“, землището на град Хасково, неговите характеристики – вида му, местоположението му, площта на целия имот и неговия статут.

2.Каква е площта на поземления имот и съответно сервитутната зона, съгласно одобрения ПУП-парцеларен план?

3.Да извърши проучване на пазара на реални сделки със земеделски земи в периода на издаване на оценителния доклад, като за целта посети Община Хасково и Агенцията по вписванията - Хасково, да даде заключение за справедливата пазарна стойност на дължимото еднократно обезщетение за сервитутно право на прокарване и преминаване на нова въздушна електропроводна линия от П/СТ „Марица-Изток“-П/СТ „Неа Санта“ през процесния поземлен имот, собственост на жалбоподателя, а именно поземлен имот № *** в местността „Топ кория“, землището на град Хасково.

ОПРЕДЕЛЯ депозит за вещото лице в размер на 200 лв., вносим от жалбоподателя в 7-дневен срок  от днес по сметката за вещи лица на АдмС – Хасково, като след внасяне на депозита делото да се докладва на съдията-докладчик за определяне на вещо лице за изготвяне на експертизата.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 16.07.2020 г. от 10:00 часа, за която дата страните да се считат уведомени от днес.

Заседанието приключи в 10:47 часа.

Протоколът се изготви на 11.06.2020 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: