П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 11.06.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на единадесети юни през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                                Членове:                                          

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора  

сложи за разглеждане адм.дело №  826 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Василка Желева  

На именното повикване в 10:03 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.Д.Г., редовно призована за днешното съдебно заседание, не се явява. Същата се представлява от адв. М.К., надлежно упълномощена да я представлява, с пълномощно, приложено по делото.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Директор на Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ - Пловдив, редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

От пълномощника на същия – ст.юрк. И.П. на имейла на съда е получена молба с вх.№ 2884/08.06.2020 г., подписана с ел.подпис, в която се заявява, че страната няма възражения да бъде даден ход на делото в съдебното заседание, насрочено за днешна дата, при липса на процесуални пречки за това, няма доказателствени искания, няма да сочи нови доказателства, не възразява, в случай, че са постъпили изисканите документи от „Еконт експрес“ ООД, да бъдат приети по делото, моли при наличие на направени доказателствани искания или представени доказателства от страна на жалбоподателя в съдебно заседание, да ѝ бъде дадена възможност за запознаване и изразяване на становище, и евентуално ангажиране на други доказателства, свързани с тях, а в случай, че делото бъде счетено за изяснено от фактическа и правна страна, моли за ход по същество и постановяване на решение, с което жалбата да бъде отхвърлена. Претендира се юрисконсултско възнаграждение, прави се възражение за прекомерност на адвокатското такова, в случай, че ревизионният акт бъде отменен, и се прилага пълномощно за процесуално представителство.

Адв. К. – Моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпило под вх.№ 1138/14.02.2020 г. писмо от „Еконт Експрес“ ООД, с което са постъпили писмени доказателства, изпратени в насипен вид, които се окомплектоваха в деловодството на съда в Класьор №1 и Класьор №2.

Адв. К. – Уважаема госпожо Съдия, запознала съм се с представените от третото неучастващо по делото лице документи, съдържащи се в Класьор № 1 и Класьор № 2 и заявявам, че не възразявам да се приемат същите като доказателства по делото, доколкото са представени в заверени копия. Изрично заявявам, въпреки, че съм го заявила в жалбата, че оспорвам всеки един от съдържащите се в Класьор № 1 и Класьор № 2 писмени доказателства, представляващи съответно едната част РКО за изплатени наложени платежи на името на Д.Д.Г., респективно първични счетоводни документи, които пак са РКО, за изплатени пощенски парични преводи. Оспорвам верността на съдържанието в тези документи, както и подписа на мястото на „Получател“ върху всеки един от тези счетоводни документи, като заявявам, че подписът не е положен от доверителката ми, т.е. тя не е автор на положения подпис за удостоверяване получаването на процесните суми. Оспорвам съдържанието в смисъл, че е невярно, че на процесните дати лицето Д.Г. е получавала тези суми, на основанията, които са посочени. Във връзка с оспорването, тъй като са частни документи, ще искам да бъде допусната и назначена по делото графологична експертиза, която даде заключение по следната задача: По всеки един от така представените документи, след израза „Получател“, или на места е „изплатил“, подписът, положен върху тези документи, изхожда ли от жалбоподателката Д.Д.Г., т.е. тя ли е автор на съответния подпис. За нуждите на експертизата считам, че следва да се задължи третото неучастващо по делото лице да представи оригиналите на приложените в Класьор № 1 и Класьор № 2 документи. Ние твърдим, че нито един от подписите в тези документи не е на доверителката ми, те са и различни, подписите, дори не са и имитация на нейния подпис. От самото начало такава е позицията на моята доверителка, тъй като тя няма финансов и стопанско-икономически ресурс да организира такава дейност, тя е пенсионер. Нямам други доказателствени искания.

Съдът намира за допустимо и основателно направеното доказателствено искане от пълномощника на жалбоподателя за назначаване на съдебно-графологична експертиза, с оглед извършеното оспорване на съдържанието и подписа на частните документи, представени от третото неучастващо по делото лице във вид на заверени ксерокопия, с оглед на което следва да задължи „Еконт експрес“ ООД, в качеството му на трето неучастващо по делото лице, да представи по делото в оригинал всички документи, които е изпратил с писмо техен изх.№1908/13.02.2020 г. на Ръководител „Административно обслужване“, придружени с подробен опис и подредени в хронологичен ред. Наред с това съдът намира, че следва да се даде възможност на ответника в 14-дневен срок от получаване на съобщението, да изрази становище дали ще се ползва от представените от страна на „Еконт експрес“ ООД документи, във вид на заверени копия и по направеното доказателствено искане, във връзка с тяхното оспорване. След представяне на оригиналите на документите съдът ще се произнесе по назначаването на съдебно-графологична експертиза, както е поискана в днешното съдебно заседание.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ЗАДЪЛЖАВА „Еконт експрес“ ООД, в качеството му на трето неучастващо по делото лице, в едномесечен срок, считано от получаване на съобщението и не по-късно от датата на насроченото съдебно заседание,  да представи по делото в оригинал всички документи, които е изпратил с писмо техен изх.№1908/13.02.2020 г. на Ръководител „Административно обслужване“, придружени с подробен опис и подредени в хронологичен ред.  

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на ответника, в 14-дневен срок от получаване на съобщението, да изрази становище дали ще се ползва от представените във вид на заверени копия от страна на „Еконт експрес“ ООД документи, и по доказателственото искане във връзка с тяхното оспорване.

ОТЛАГА произнасянето по доказателственото искане за назначаване на съдебно-графологична експертиза за следващото съдебно заседание.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 03.09.2020 година от 10.00 часа, за която дата страните да се считат редовно уведомени.

Заседанието приключи в 10:16 часа.

Протоколът се изготви на 11.06.2020 година.

 

 

 

 

                                     СЪДИЯ:

 

 

 

 

  Секретар: