П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 16.06.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на шестнадесети юни две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова ………………...………

и прокурора …………………………………………………………………..

сложи за разглеждане адм. дело № 248 по описа за 2020 г. ……………

докладвано от съдия Цветомира Димитрова …………………..……….

на именното повикване в 09:45 часа на второ четене се явиха: ………

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „Автогранд“ ООД, редовно призован, се представлява от адв.М.Ф., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Началник отделОперативни дейности“, гр. Пловдив, в ЦУ на НАП, редовно призован, се представлява от юрк.Л.Р., редовно упълномощена по делото с пълномощно, представено в днешното съдебно заседание.

Адв.Ф. – Да се даде ход на делото.

Юрк.Р. – Да се даде ход на делото.

Съдът като взе предвид редовното призоваване на страните намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Адв.Ф. – Поддържам жалбата. Моля да приемете представените с жалбата доказателства, както и не възразявам да бъде приета административната преписка.

Тъй като сме приложили протокола от извършената проверка от м. януари 2020 г. в заверено копие, но към този протокол има приложени доказателства, моля да задължите ответната страна да представи копие от всички доказателства, събрани в хода на проверката и приложени към протокола от 24.01.2020 г. с оглед твърденията в жалбата, че при тази проверка има извършена контролна покупка, има издаден касов бон и какво е съдържанието на касовия бон. Не искаме самия протокол, а само приложените доказателства.

Моля да бъде допуснат в качеството на свидетел лицето Б. И. В. при режим на довеждане за следващото съдебно заседание, който ще установи обстоятелството във връзка с процесната продажба, за която е приложен касовият бон от 2019 г. Свидетелят е лице, което има договор за по-привилегировани цени и за по-късно плащане.

С оглед новите указания на изпълнителния директор на НАП с оглед коментирани промени в Наредба №Н-18 по отношение на реквизитите на касовите бележки и третирането на същото нарушение като маловажно, с оглед извършване на запечатване само в случай, когато има констатирано недобросъвестно поведение на съответния нарушител, макар, че доказателствата следва да бъдат ангажирани от ответната страна, представям за сведение две разпечатки от страницата на НАП, както и протокол от извършена проверка на „Автогранд“ ООД по друг повод на 13.02.2020 г. В този протокол изрично е установено какъв е размерът на декларираните приходи, внесения данък, внесените данъци от лицето и че към 13.02.2020 г. дружеството няма изискуеми данъчни задължения и не са констатирани допълнителни данъчни задължения на задълженото лице, с оглед на това, че същото се разчита в срок и добросъвестно към бюджета, с оглед декларираните данъчни задължения.

Юрк.Р. – Оспорвам жалбата. Поддържам становището на процесуалния представител на Началник отдел „Оперативни дейности“, гр. Пловдив пир ЦУ на НАП. Нямам доказателствени искания. Няма да соча нови доказателства.

Да се приложат за сведение двете разпечатки.

Възразявам да се приеме протоколът от проверката, доколкото той не е обект на разглеждане в настоящото производство.

Не възразявам относно допускането на гласни доказателства за следващото съдебно заседание

Възразявам против искането да бъдем задължени да представим протокола от 24.01.2020 г., понеже той не е обект в настоящото производство, доколкото говорим за констатирана покупка с протокол  от 31.01.2020 г. и административнонаказващият орган е приложил цялата административна преписка по делото, относима към настоящия спор.

Адв.Ф. – Покупката не е от 31.01.2020 г. Преди тази проверка има извършена друга проверка и аз считам, че следват доказателствата от същия проверяващ, който е констатирал обстоятелствата.

Юрк.Р. – Аз възразявам, понеже той констатира тези обстоятелства с протокол от 31.01. и то е видно, изписано от Д. Т. Д. – инспектор по приходите.

Адв.Ф. – Приложен е касовият бон от м.май 2019 г. С извършената проверка на 24.01.2020 г. – това е текуща проверка на обекта, има извършена контролна покупка (посочено в този протокол) на акумулатор с вписани данни, фабричен номер и пише, че фискалната касова бележка съдържа необходимите реквизити, съгласно чл.26 от Наредба Н-18. В процесната проверка на 31.01.2020 г. се констатира нарушение, извършено не в хода на самата проверка, а извършено м.май 2019 г. и този касов бон е във връзка с тази покупка, на която пишело „авточасти“. С контролната проверка, извършена на 24.01.2020 г. не по сигнал, има извършена контролна покупка, има издадени касови бонове, които съдържат всички реквизити. Те са различни от тези, предмет на разглеждане по настоящото дело. С оглед това, че в заповедта е посочено, че за да се избегне извършването на други нарушения, да се отстранят допуснатите, и  …, че още към датата на извършване на тази проверка на 31.01.2020 г. дружеството има извършена преди това контролна покупка от инспектор по приходите, установено е, че касовите бонове съдържат всички необходими реквизити, съгласно Наредба Н-18 и от този касов бон, приложен към този протокол, ще се установи обстоятелството, че всички други са издавани правилно.

Съдът намира, че за изясняване делото от фактическа страна следва да приеме като писмени доказателства документите, приложени към жалбата, съдържащи се в административната преписка, както и днес представения протокол №П-16002620000644-073-001/11.02.2020 г. Основателно съдът намира искането на процесуалния представител на жалбоподателя да му бъде дадена възможност за следващото съдебно заседание да ангажира гласни доказателства чрез разпит на един свидетел при режим на довеждане за установяване фактите и обстоятелствата, посочени от пълномощника на  оспорващата страна, поради което същото следва да бъде уважено. Неоснователно съдът намира искането  на адв. Ф. да бъде задължен ответникът да представи по делото във вид на заверен препис приложените към протокол от 24.01.2020 г. за извършена проверка в обект на „Автогронд“ ООД, гр.Хасково документи, доколкото същите са неотносими към правния спор, касаещ начина на издаване на касова бележка с №29697/20.05.2019 г., която е приложена към материалите по делото.

Водим от което съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото: протокол от 24.01.2020 г. за извършена проверка в обект „Автогронд“ ООД, гр.Хасково сер.АА .№ 0024569; документите, съдържащи се в административната преписка, постъпила в съда под вх.№1651/10.03.2020 г. – от лист 11 до лист 35 по делото; протокол №П-16002620000644-073-001/11.02.2020 г. относно „Автогронд“ ООД, гр.Хасково.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателя в следващото съдебно заседание да ангажира гласни доказателства чрез разпит при режим на довеждане в качеството на свидетел на Б. И. В. за установяване на фактите и обстоятелствата, посочени от пълномощника на  оспорващата страна.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на жалбоподателя да бъде задължен ответникът да представи по делото във вид на заверен препис документите,  приложени към протокол от 24.01.2020 г. за извършена проверка в обект на „Автогронд“ ООД, гр.Хасково.

Адв.Ф. – Направих искането, защото доказателствата са неразделна част от протокола от 24.01.2020 г., а ние не разполагаме с тях, а този протокол е приет като доказателство. Нямам други доказателствени искания. При насрочване на следващото съдебно заседание моля да имате предвид, че на дата 11.08.2020 г. няма да имам възможност да се явя.

Юрк.Р. – Нямам други доказателствени искания.

За събиране на доказателства съдът намира, че делото следва да бъде отложено за друга дата и час, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 01.09.2020 г. от 09:30 часа, за която дата и час страните уведомени от днес.

Заседанието приключи в 09:59 часа.

Протоколът се изготви на 16.06.2020 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: