П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 16.06.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на шестнадесети юни две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова …………………...……

и прокурора …………………………………………………………...……..

сложи за разглеждане адм. дело № 302 по описа за 2020 г. ……………

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………..………….

на именното повикване в 10:22 часа се явиха: ………………………….

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.Г.Г., редовно призован по ел. поща чрез процесуалния си представител- видно от върнатото потвърждение в съда призовката е получена на 19.05.2020 г., не се явява. Същият се представлява от адв.В.Ч., надлежно упълномощен  по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на ТП на НОИ, гр. Хасково, редовно призован по ел. поща- видно от върнатото потвърждение в съда, призовката е получена на 18.05.2020 г., се представлява от юрк.С., надлежно упълномощена по делото.

Адв.Ч. – Моля да бъде даден ход на делото.

Юрк.С. – Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Адв.Ч. – Поддържам жалбата. Моля да бъдат приети като доказателства по делото представените с административната преписка документи, както и обратната разписка, че жалбата е допустима, подадена в срок.

Моля да се изиска от Окръжна прокуратура – Хасково справка или удостоверение, от което да е видно дали моят доверител е привлечен в качеството на обвиняем на територията на обл.Хасково по досъдебно производство (ДП). Окръжна прокуратура дава справка за всички прокуратури, които са й подчинени. Моят доверител е с постоянен адрес ***. Писмото, по което е образувано, е в гр.Хасково и може по всяко време да бъде прехвърлено другаде. Окръжна прокуратура ще даде най-пълна и точна информацията, която като официален документ, не подлежи на оспорване. Понеже в кориците на делото има писмо, в което директорът на ТП на НОИ прави запитване до Районна прокуратура по кое дело е обвиняем моят доверител и не видях да има отговор и твърдя, че към момента на издаване на административния акт няма предявено обвинение срещу моя доверител, което от своя страна не е достатъчно доказателство за спиране на производството и няма удостоверение за това, съгласно разпореждането на чл.54, ал.1, т.5 от АПК. Искам не по конкретната преписка на Районна прокуратура - Хасково, а принципно. Защото все пак считам, че основният принцип е принципът за невиновност, който е валиден до влизане в сила на осъдителна присъда. За да има достатъчно данни спрямо моя доверител, за да се спре изплащането на пенсията правното основание, за да има данни, че ще бъде прекратена, спряна, отказана и т.н. условията за да не бъде изплащана, трябва да има предявено обвинение. Предявеното обвинение със спирането дават гаранция на моя доверител, че при неправомерни действия на прокуратурата – предявено обвинение без влязла в сила присъда, отговорността на държавата ще му компенсира загубите, които той търпи от неизплащането на пенсията, която е спряна с административния акт, за който законът е допуснал противоизпълнение. Без предявеното обвинение, без това спирането, няма как да се търсят претърпените вреди. Фактически това ще е основанието да твърдим, че актът е незаконосъобразен. Там има, че е образувано по чл.212 – неправилна правна квалификация. Ако има нещо правната квалификация трябва да е по чл.316 – който се ползва от документ с цел получаване на права.

Юрк.С. – Оспорваме жалбата. Моля да се приемат като  доказателства по делото представените с административната преписка документи. Относно доказателственото искане на процесуалния представител на жалбоподателя възразявам да бъде изискана преписката, тъй като текстът на чл.95, ал.2 от КСО борави с понятието, че пенсионният орган може да издаде разпореждането за спиране, когато са представени доказателства за обстоятелства, а не за извършено престъпление. След като има извършено престъпление пенсията се прекратява, а спорният административен акт в контролното административно производство е за спиране. Засега  нямам данни какво е съдбата на образуваното досъдебно производство.

Адв.Ч. – Образуваното досъдебно производство стои и чака да му дойде времето да работят по него. Не е прекратено, не е спряно. Има изпратени две писма да искат документи от Харманли, там, където се твърди, че тези ликвидирани осигурители, за които има докладни записки и толкова. Даже на моя доверител не му е правен разпит по досъдебното производство в някакво качество, понеже съм му адвокат  и по това производство. На пълномощното съм упълномощен за процесуално представителство и пред Районна прокуратура по образувано ДП. Основният довод, който ще развия, е че пенсията е спряна много рано, без да са налице достатъчно обстоятелства за това. Това е тезата на жалбата, която подаваме. Това можем да го докажем само с официални документи от институции. Преценка писма кореспонденции ще коментирам в хода по същество. Не искам да се събират официални доказателства докъде е стигнало ДП. Спирането, това, което не е регламентирано изрично, трябва да се провежда по чл.54. Първото нещо е, че няма удостоверение, че има наказателно, гражданско някакво друго съдебно производство, което да е относимо към пенсията. Сега като не е и предявен в качеството на обвиняем, доказва още веднъж, че налице са основанията за спиране, което коментираме спрямо доказателствата. Затова считам, че това доказателство е относимо. То би трябвало да бъде събрано към момента на на административния акт.

Юрк.С. – Нямам доказателствени искания.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото документите, съдържащи се в административната преписка, както и допълнително представеното, като част от нея известие за доставяне с баркод ИД PS 6300 011EB6 N. По наведените в жалбата съображения за незаконосъобразност на оспорения акт съдът намира, че следва да уважи искането на пълномощника на жалбоподателя, като изиска от Окръжна прокуратура – Хасково данни относно това дали спрямо жалбоподателя С.Г.Г. ***, ЕГН **********, е образувано досъдебно производство, привлечен ли е същият в качеството си на обвиняем по ДП и ако да – за извършването на какво престъпление.

 Водим от което съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото: документите, съдържащи се в административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№ 1808/19.03.2020 г.; известие за доставяне с баркод ИД PS 6300 011EB6 N.

ИЗИСКВА от Окръжна прокуратура – Хасково да представи в срок до следващото съдебно заседание писмени данни относно това дали срещу жалбоподателя С.Г.Г. ***, ЕГН **********, е образувано досъдебно производство, привлечен ли е същият в качеството на обвиняем по ДП и ако да – за извършването на какво престъпление.

Адв.Ч. – Нямам други доказателствени искания.

Юрк.С. – Нямам други доказателствени искания.

За събиране на доказателства съдът намира, че делото следва да бъде отложено за друга дата и час, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 01.09.2020 г. от 09:50 часа, за която дата и час страните да се считат уведомени от днес.

Да се изпрати съобщение до Окръжна прокуратура – Хасково.

Заседанието приключи в 10:35 часа.

Протоколът се изготви на 16.06.2020 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

Секретар: