П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 16.06.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на шестнадесети юни две хиляди и двадесета година в състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова ………………………

и прокурора ………………………………………………………………..

сложи за разглеждане адм. дело № 366 по описа за 2020 г. ……………

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………………….

на именното повикване в 10:37 часа се явиха: ………………………….

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА М.М.А., редовно призована чрез процесуалния си представител по ел. поща- видно от върнатото в съда потвърждение призовката е получена на 19.05.2020 г., не се явява. Същата се представлява от адв. В.Ч., надлежно упълномощен  по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на ТП на НОИ, гр. Хасково, редовно призован по ел. поща- видно от върнатото потвърждение в съда, призовката е получена на 18.05.2020 г., не се явява. Същият се представлява от ст.юрк. С., надлежно упълномощена по делото.

Адв.Ч. – Да се даде ход на делото.

Юрк.С. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Адв.Ч. – Поддържам жалбата. Да се приеме административната преписка, като в същата не видях да се съдържа Решение № 1012-26-4-1/17.02.2020 г., което съм цитирал в жалбата, както и задължителните предписания, свързани с него. В тази връзка ще моля преписката да бъде допълнена, като се изискат тези документи. С оглед на твърдението, че в задължителните предписания, при положение, че с решение на директора от 17.01. са отменени, а в мотивите на обжалвания административен акт е записано, че са изпълнени на 20.01., ще моля да бъде изискано от ТД на НАП – Хасково справка кога, как и кое лице е подало коригиращата информация, за да заличи данните по чл.5, ал.4 относно осигурителния статус на моята доверителка за периода от 08.02.2019 г. - 31.07.2019 г., за който е разпоредено да се възстановяват получени суми от бюджета на ДОО. Тези искания ги правя с оглед на обстоятелството, че задължителните предписания, които са цитирани в жалбата от 31.10.2019 г., адресат на тези предписания е осигурителна каса „Стопанин“. Осигурителната каса не е осигурител спрямо самоосигуряващото се лице, а просто е упълномощено лице, което да подава данните и да внася осигурителните вноски, но тя не е работодател и няма правомощията да отменя данни по декларация обр.1, поради което на това основание са отменени тези предписания и при отменени предписания изведнъж правното основание за издаване е тяхното изпълнение. Тези задължителни предписания са касаели същия случай, за който се води и настоящото дело.

Доказателственото искане, което сме посочили в жалбата, а именно: „Да се представи екземпляр от декларация, подадена от името на жалбоподателката за заличаване на данни от персонален регистър относно регистрирането ѝ и осигуряването ѝ като земеделски производител“ заявявам, че това обстоятелство ще го изясним със справката, която ще изискаме от НАП, като моля да се изиска и тази декларация за да се види чий е подписа на нея, как е подадена и кой я е подал, дали е подадена по електронен път, кое е лицето, на хартиен носител ли е и ако се окаже, че е лице, което не е оторизирано ще направя искане да се уведоми прокуратурата. Моята доверителка ми е обяснила, че тя е не подписвала такава декларация и не е упълномощавала никого да заличава тези данни, а данните са заличени.

Заявявам, че задължителните предписания от 20.01.2020 г., които са приложени по делото, не ми е известно да са връчвани на доверителката ми.

Заявявам, че не оспорвам факта, че доверителката ми е получавала в периода от 08.02.2019 г. - 31.07.2019 г. обезщетението, в размера като главница, който е посочен в оспорения акт. Това се вижда от справка от регистъра за изплатени обезщетения, до който имаме достъп с персонално издаден код на моята доверителка.

Не твърдя, че моята доверителка е имала наети по трудово правоотношение лица, в качеството ѝ на земеделски производител. Също така заявявам, че доверителката ми е произвеждала за процесния период растителна или животинска продукция, поради което ще моля да бъдат допуснати гласни доказателства в тази насока, а именно за установяване на факта, че доверителката ми е извършвала дейност, за която е била регистрирана. Свидетелите ще бъдат при режим на довеждане от наша страна. Нямам други доказателствени искания.

Юрк.С. – Оспорваме жалбата. Да се приеме като доказателство по делото представената административна преписка. В случай, че съдът реши да уважи доказателственото искане на процесуалния представител на жалбоподателката да представим задължителните предписания, както и решенията по тях, същите ще бъдат представени. Задължителните предписания от 2019 г. са издадени срещу осигурителната каса „Стопанин“, чийто член е била жалбоподателката, затова същите задължителни предписания са обжалвани по административен ред и е издадено решение, с което същите са отменени и повторно са издадени задължителните предписания от 2020 г., които вече са с адресат жалбоподателката. Същите задължителни предписания са връчени на лицето.

Представям и моля да приемете като доказателство по делото справка „Данни от регистър на осигурените лица“, както и справка „Отхвърлени данни от регистър на осигурените лица“, като от първата справка е видно, че липсват данни за жалбоподателката, а от втората справка е видно кога са изпълнени – на 24.01.2020 г. Представям Ви също така и известие за доставяне, от което е видно кой е получил задължителните предписания от 2020 г. Моля да се приемат тези три документа.

В посочената в разпореждането сума, която искаме да се върне -едното обезщетение е за бременност и раждане, а второто обезщетение е за отглеждане на малко дете. Посочен е общ период от 16.10.2018 г. до  08.06.2020 г., няма разбивка, но ще представя.

Адв.Ч. – От известието за доставяне е видно, че предписанията с дата 20.01.2020 г., са връчени на 24.01.2020 г., но тук е посочен Е. Н. като получател. Оспорвам връчването. С изпълнението на указанията, защото издаването на разпореждането е с дата 27.02. в интервала от 24.01. до 27.02. ние имаме доказателства кой ги е изпълнил. Моля за момента да не ги приемате като доказателство и да взема становище след запознаване с документите от ТД на НАП. Справките не са относими като доказателство и оспорвам тяхната достоверност, тъй като смятам, че неправомерно е заличена информация, която е правоопределяща. Дата на отхвърляне 24.01.2020 г., на която дата реално са връчени предписанията, които няма как да са изпълнени същия ден, тъй като не са връчени лично на моята доверителка. Лицето Е. Н. не ни е известно.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото документите, съдържащи се в административната преписка по издаване на оспорения административен акт. Същевременно съдът намира, че същата е непълна, тъй като към материалите по делото органът не е представил цитираните в разпореждане №РВ-3-26-00727617/27.02.2020 г. на ръководителя на „Контрола по разходите  на ДОО“ придружителни писма с вх.№Р14-26-000-00-0004529640/06.11.2018 г. и вх.№Р14-26-000-00-0005723637/30.07.2019 г. ведно с приложенията към тях, въпреки, че се е позовал на същите при издаване на оспорения акт. Ето защо ще следва да бъде задължен ответникът да представи същите по делото в 14-дневен срок от днес във вид на  заверен препис. Основателно по наведените в днешното съдебно заседание доводи на адв.Ч., съдът намира искането му да бъде задължен ответникът да представи по делото във вид на заверен препис решение №1012-26-4-1/17.02.2020 г. на директора на ТП на НОИ – Хасково и задължителни предписания №ЗД-1-26-00671842/31.10.2019 г. на контролен орган към ТП на НОИ – Хасково, доколкото се твърди, че същите са свързани с настоящото дело. Също по наведените в жалбата и в днешното съдебно заседание доводи на процесуалния представител на жалбоподателя съдът намира за основателно искането му да му бъде дадена възможност следващото съдебно заседание да ангажира гласни доказателства чрез разпит на двама свидетели при режим на довеждане за установяване на фактите и обстоятелствата, посочени от адв.Ч., както и да бъде задължена ТД на НАП, офис Хасково да представи по делото справка относно кога, как и кое лице е подало коригиращата информация за заличаване на данните по чл.5, ал.4 от КСО относно осигурителния статус на жалбоподателката М.М.А. ***, ЕГН ********** за периода 08.02.2019 г. – 31.07.2019 г., като ако това е жалбоподателката към справката да бъде приложен и екземпляр от декларацията, подадена от  същата  за заличаване на данни от персонален регистър относно регистрирането й,  и осигуряването й като земеделски производител, поради което това искане ще следва да бъде уважено, като на ТД на НАП, офис Хасково следва да бъде указано поисканите документи да бъдат представени в 14-дневен срок от получаване на съобщението на съда. По приемане на представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства от страна на процесуалния представител на ответника - известие за доставяне с баркод ИД PS 6300 011W4Z R, справка „Данни от регистър на осигурените лица“ за периода януари 2018 г. - декември 2018 г. по посочено ЕГН и справка „Отхвърлени данни от регистър на осигурените лица“ за периода май 2018 г. - декември 2018 г. за посочено ЕГН, съдът ще се произнесе в следващото съдебно заседание, до която дата дава възможност на процесуалния представител на жалбоподателя да се запознае подробно със същите и да ангажира надлежно становище по приемането им.

Водим от което съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото: документите, съдържащи се в административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№2042/24.04.2020 г. – от лист 6 до лист 29 по делото.

ЗАДЪЛЖАВА ответника в 14-дневен срок от днес да допълни административната преписка, като представи по делото във вид на  заверен препис придружителни писма с вх.№Р14-26-000-00-0004529640/06.11.2018 г. и вх.№Р14-26-000-00-0005723637/30.07.2019 г. при ТП на НОИ – Хасково, ведно с приложенията към тях.

ЗАДЪЛЖАВА ответника в 14-дневен срок от днес, да представи по делото във вид на заверен препис решение №1012-26-4-1/17.02.2020 г. на директора на ТП на НОИ – Хасково и задължителни предписания №ЗД-1-26-00671842/31.10.2019 г. на контролен орган към ТП на НОИ – Хасково.

ЗАДЪЛЖАВА ТД на НАП, офис Хасково в 14-дневен срок от получаване съобщението на съда да представи по делото справка относно кога, как и кое лице е подало коригиращата информация за заличаване на данните по чл.5, ал.4 от КСО относно осигурителния статус на жалбоподателката М.М.А. ***, ЕГН ********** за периода 08.02.2019 г. – 31.07.2019 г., като ако това е жалбоподателката - към справката да представи във вид на заверен препис и екземпляр от декларацията, подадена от  името на същата,  за заличаване на данни от персонален регистър относно регистрирането й и осигуряването й като земеделски производител.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателя за следващото съдебно заседание да ангажира гласни доказателства чрез разпит на двама свидетели при режим на довеждане, за установяване на фактите и обстоятелствата, посочени от адв.Ч. в днешното съдебно заседание.

ОТЛАГА произнасянето си по приемане на представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства от страна на процесуалния представител на ответника, а именно: известие за доставяне с баркод ИД PS 6300 011W4Z R, справка „Данни от регистър на осигурените лица“ за периода януари 2018 г. - декември 2018 г. по посочено ЕГН и справка „Отхвърлени данни от регистър на осигурените лица“ за периода май 2018 г. - декември 2018 г. за посочено ЕГН, за следващото съдебно заседание, до която дата ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателя и процесуалния му представител да се запознаят със същите и да вземат становище по приемането им.

Адв.Ч. – Нямам други доказателствени искания.

Юрк.С. – Нямам други доказателствени искания.

За събиране на доказателства съдът намира, че делото следва да бъде отложено за друга дата и час, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 01.09.2020 г. от 10:10 часа, за която дата и час страните да се считат уведомени от днес.

Да се изпратят съобщения до ответника и до ТД на НАП, офис Хасково.

Заседанието приключи в 11:00 часа.

Протоколът се изготви на 16.06.2020 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: