П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 19.06.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на деветнадесети юни две хиляди и двадесета година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Мария Койнова

и прокурора Николай Гугушев

сложи за разглеждане исково адм. дело № 216 по описа за 2020 г.

докладвано от съдията

На именното повикване в 10.40 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ Х.Г.Х., редовно уведомен от предходно съдебна заседание, не се явява. Представлява  се от адв.Т.Н., надлежно упълномощен с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР Стара Загора, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не се явяват и не изпращат представител.

Окръжна прокуратура Хасково, редовно уведомени от предходно съдебно заседание, се представляват от прокурор Гугушев.

Адв.Н. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание и

                                             О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Докладва се постъпил по делото на 10.04.2020г. писмен отговор от ответната страна. Излага се становище, че исковата молба е допустима, но е неоснователна и недоказана. Сочи се разпоредбата на чл.1 ал.1от ЗОДОВ, и в тази връзка по същество се коментира основателността на иска. Сочи се, че към исковата молба са приложени два договора за правна защита и съдействие, като първия от тях е с дата 02.01.2019г., а вторият е от 19.04.2019г. Излагат се съображения относно реално платената сума. Прави се възражение за прекомерност на уговореното адвокатско възнаграждение. Считат, че същото следва да е в справедлив и обоснован размер. Относно искането да бъде присъдена лихва, се взема становище, че такова не следва да се иска от деня на заплащане на съответния адвокатски хонорар, тъй като вреди от незаконни административни актове може да се искат след тяхната отмяна с решение на съда, а ответникът е в забава от датата на депозиране на исковата молба.

Съдът връчи екземпляр от писмения отговор на ОД МВР Стара Загора на адв.Н..

Адв.Н. – Поддържам изцяло предявените искове. Да се приложат представените справки за законната лихва, както и АНД №213/2018г. по описа на РС – Гълъбово.

ПРОКУРОРЪТ – Да се приложат представените доказателства, както и да се приложи АНД №213/2018г. по описа на РС – Гълъбово.

Съдът намира, че по делото следва да бъдат приложени представените извадки от общо достъпна система за изчисляване на законна лихва, като следва да бъде приложено и така постъпилото АНД №213/2018г. по описа на РС – Гълъбово, поради което

                                             О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЛАГА по настоящото дело представените справки за изчисляване на законна лихва/л.7 и л.8 по делото/, както и АНД №213/2018г. по описа на РС – Гълъбово.

Адв.Н. – Считам делото за изяснено от правна и фактическа страна.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания, считам делото за изяснено.

Като взе предвид, че от страните не се правят други доказателствени искания, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.Н. – Предвид събраните и допуснати в производството доказателства, считам делото за изяснено от правна и фактическа страна, поради което Ви моля да постановите решение, с което да осъдите ответника ОДМВР – Стара Загора да заплати на Х.Г.Х. сумата от общо 600лв., представляваща обезщетение за нанесена имуществена вреда: платено адвокатско възнаграждение за обжалване на НП №18-0447-000259/02.07.2018г. по описа на ОДМВР - Стара Загора, РУ - Гълъбово,  за обжалването му пред РС - Гълъбово, както и в касационното производство пред АдмС – Стара Загора. Моля да присъдите и законната лихва върху сумата от 600 лв., която подробно сме заявили в исковата молба. Моля да осъдите ответника да заплати на ищеца сторените в настоящото производство разноски в размер на 10лв. за платена държавна такса и 300 лв. адвокатско възнаграждение, за което представям Списък с разноски по чл. 80 от ГПК, ведно с приложенията към него – квитанция за платена такса и договор за правна защита и съдействие, с инкорпорирана към него разписка.

ПРОКУРОРЪТ – Намирам, че основният иск е доказан по основание и размер и следва да бъде уважен. По отношение на акцесорния - за лихвите, се солидаризирам изцяло с отговора на ответната страна, поради което, моля да го вземете предвид и да решите случая справедливо.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.45 часа.

Протоколът се изготви на 19.06.2020 г.

 

 

Съдия:

 

 

 

 

Секретар: