П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 18.06.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на осемнадесети юни през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                                Членове:                                          

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора  

сложи за разглеждане адм.дело № 5 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Василка Желева  

На именното повикване в 11:04 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.Х.Ч., редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично и с адв. Р.К., надлежно упълномощен да го представлява, с представено по делото пълномощно.

ЗА ОТВЕТНИКА по жалбата Директор на ОД на МВР-Хасково, редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява гл.юрисконсулт С. С., надлежно упълномощен да го представлява, с пълномощно, представено по делото.

АДВ.К. – Няма процесуални пречки. Моля да се даде ход на делото.

ЮРК.С. – Ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото  в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва, че с писмо вх.№2039/23.04.2020 г. от Директор ОДМВР – Хасково по делото са постъпили два броя писма в отговор на изискване на писмени доказателства от страна на същия, а именно писмо от 19.03.2020 г. от Директора на ОДМВР – Хасково до Директора на Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ /КИС/ и писмото отговор на същото от Директор на Дирекция КИС от 23.03.2020 г.

АДВ.К. – Да се приемат така постъпилите писмени доказателства.

ЮРК.С. – Да се приемат.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото постъпилите с писмо вх.№2039/23.04.2020 г. писмени доказателства, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото писмо с рег.№ 272р-6494/19.03.2020 г. на Директор на ОДМВР - Хасково и писмо с рег.№ 5290р-5239/23.03.2020 г. на Директор на Дирекция „Комуникационни и информационни системи“.

АДВ.К. – Нямаме други доказателствени искания. Считаме делото за изяснено. Моля за ход по същество.

ЮРК.С. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено. Моля за ход по същество.

Съдът като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от правна и фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ.К. – Уважаема госпожо Председател, моля да уважите жалбата и отмените атакуваната заповед като незаконосъобразна. Съображенията ми за това са следните:

На първо място в хода на делото се установи, че жалбоподателят не е запознат срещу положен от него подпис с Инструкция №8121з-749/20.10.2014 г. за реда и организацията за осъществяване на дейностите по контрол на пътното движение. Считам, че това е самостоятелно основание за отмяна на атакуваната заповед.

На следващо място твърдя, че не е спазена императивната разпоредба на чл. 206, ал. 1 от ЗМВР, т.е. дисциплинарно-наказващият орган е длъжен преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша държавния служител или да приеме писмените му обяснения. В кориците на делото липсва покана до жалбоподателя за даване на сведение. Безспорно има една покана, която не е свързана със сведението, което той е дал, описано в обобщената справка на административно-наказващия орган. Още повече, че тази покана е за даване на допълнителни обяснения, като изходящият номер е от дата 15-ти, а пък е получена на 14-ти от жалбоподателя, което е едно съществено разминаване, поради което считам, че тази „допълнителна“ покана за даване на допълнителни обяснения не следва да бъде кредитирана, поради което е и твърдението ми, че е нарушена императивната разпоредба на чл.206, ал.1 от ЗМВР.

На следващо място считам, че оспорената заповед не е мотивирана в частта относно определяне вида и размера на наложеното наказание. Видно от атакуваната заповед в нея е записано, че на жалбоподателя са му наложени пет дисциплинарни наказания, за което обаче доказателства не се представят. Моля при постановяване на решението да извършите служебна справка, касателно последните две наказания, които са отменени – по адм.дело №543/2019 г. и адм. дело №544/2019 г. на АдмС – Хасково.

Моля да ми предоставите възможност да ангажирам писмени бележки с оглед изключителния обем от писмени доказателства по делото.

Моля да ми присъдите сторените съдебни разноски, за което представям извлечение за получен адвокатски хонорар по моята банкова сметка. ***билен телефон. Представям Ви и списък по чл.80 от ГПК.

ЮРК.С. – Уважаема госпожо Съдия, моля да потвърдите обжалвания административен акт, като отхвърлите така депозираната жалба като неоснователна и недоказана. Считам, че от събраните доказателства в настоящото производство се доказа, че служителят Ч. е извършил описаното в заповедта дисциплинарно нарушение, за което му е наложено съответното наказание „порицание“ за срок от една година. Същият не е изпълнил служебните си задължения, не е извършил необходимите проверки в системата „АИС-ВКП“, за което са представени съответните доказателства. Считам, че при провеждане на дисциплинарната проверка комисията и дисциплинарно-наказващият орган са изпълнили всички вменени им законови задължения, както съгласно ЗМВР, така и съгласно Инструкция №8121з-470/2015 г. за организацията на работата в МВР по отношение на установяване на дисциплинарни нарушения и налагане на дисциплинарни наказания.

Предвид всичко изложено, моля да отхвърлите депозираната жалба и да присъдите юрисконсултско възнаграждение в полза на ответника, а също така да приемете възраженията ми за прекомерност на адвокатския хонорар по настоящото производство. Нямам възражения относно заплащането на сумата на адвоката на жалбоподателя по банков път и относно банковото извлечение, представено в този вид.

Съдът определя 7-дневен срок, считано от днес, на процесуалния представител на жалбоподателя да представи писмени бележки по делото.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 11:13 часа.

Протоколът се изготви на 18.06.2020 година.

 

 

 

 

                                                              СЪДИЯ:

 

 

 

 

                                                                Секретар: