П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 18.06.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на осемнадесети юни през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                                Членове:                                          

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Цвета Пазаитова   

сложи за разглеждане исково адм.дело №  35 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Василка Желева  

На именното повикване в 10:00 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ Х.Р.К., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

От пълномощника на ищеца - адв. Ж.Д.Д. на електронната поща на съда е постъпило писмено становище с вх.№ 3220/18.06.2020 г., в което същата заявява, че не може да се яви в насроченото за днешна дата съдебно заседание поради служебна ангажираност, но моли да бъде даден ход на делото. Заявява, че поддържа исковата молба, моли да се приложи АНД № 1046/2019 г. по описа на РС – Хасково, заявява, че няма да сочи други доказателства, представя списък на разноските, претендира уважаване на исковата претенция, счита за неоснователно възражението на ответника за прекомерност на платеното адвокатско възнаграждение, излага становище по съществото на спора и прилага списък на разноските.

ОТВЕТНИКЪТ по иска Областна дирекция на МВР - Хасково, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат представител.

От пълномощника на същия - гл.юрк. С.С. е постъпила молба вх.№ 1639/10.03.2020 г., в която моли да бъде даден ход на делото, насочено за днешното съдебно заседание, при неговото отсъствие. Същият заявява, че поддържа отговора на исковата молба, депозиран по делото, излага становище по съществото на спора, претендира, при евентуалното присъждане на обезщетение на ищеца за причинени му имуществени вреди, да бъдат съобразени възраженията му и същото да бъде редуцирано в размер на 300 лв., както и да бъде определен в минимален размер адвокатския хонорар в настоящото дело.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор Цвета Пазаитова.

ПРОКУРОРЪТ – Няма процесуални пречки да бъде даден ход на делото. Да се даде ход на същото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата искова молба, с която на правно основание чл. 203 от АПК ищецът Х.Р.К. претендира ответника Областна дирекция на МВР - Хасково да бъде осъден да му заплати обезщетение в размер на 360.00 /триста и шестдесет/лева, произтичащо от заплатената сума за адвокат по АНД № 1046/2019 г. по описа на РС – Хасково, с решението по което дело е отменен като незаконосъобразен Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство, серия К №***, издаден от ОДМВР - Хасково, както и законната лихва върху сумата, считано от датата на отмяната на електронния фиш.

Докладва постъпилия от пълномощника на ответника писмен отговор на исковата молба, депозиран в съда с придружително писмо вх.№ 494/21.01.2020 г.

ПРОКУРОРЪТ – Считам исковата молба за допустима и за основателна. Няма да сочи други доказателства. Да се приемат приложените такива към настоящото дело.

Като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, съдът намира, че следва да приеме представените такива по делото, като приложи към същото, до окончателното му приключване във всички съдебни инстанции, служебно изисканото и представено АНД № 1046/2019 г. по описа на РС – Хасково и следва да бъде даден ход по същество.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЛАГА към настоящото дело до окончателното му приключване във всички съдебни инстанции АНД № 1046/2019 г. по описа на РС – Хасково.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо Председател, считам предявената искова молба за допустима и основателна. Считам, че е изпълнен фактическият състав за реализиране на отговорността на държавата, в случая на ОДМВР – Хасково, въз основа на чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ. Считам, че така предявената искова молба е подплатена и обезпечена с необходимите писмени доказателства, които бяха приложени към материалите по делото в днешното съдебно заседание, така че считам, че исковата молба следва да бъде уважена. Ще моля за Вашето решение в този смисъл.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10:07 часа.

Протоколът се изготви на 18.06.2020 година.

                

 

 

 

        СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

         Секретар: