П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 25.06.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и пети юни през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                                Членове:                                          

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора  

сложи за разглеждане адм.дело № 352 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Василка Желева  

На именното повикване в 10:24 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.М.С., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от адв. В.Ч., надлежно упълномощен да го представлява, с днес представено пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Началник Районно управление /РУ/ към ОДМВР - Кърджали, РУ-Кърджали, редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

АДВ.Ч. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба, насочена срещу Заповед за прилагане на принудителна административна мярка /ПАМ/ №20-1947-000013/13.03.2020 г. на Началник РУ към ОДМВР – Кърджали, РУ-Кърджали.

Докладва се постъпилото под вх.№ 3355/24.06.2020 г. писмо от Началник РУ-Кърджали, с приложени към него писмени доказателства, а именно Заповед за прилагане на принудителна административна мярка №20059/14.07.2006 г. на сектор „Пътна полиция“ – Хасково и писмо с рег.№ 1253р-6294/10.06.2020 г. на сектор „Пътна полиция“ – Хасково, представени в незаверени копия.

АДВ.Ч. – Поддържам жалбата. След запознаване с преписката искам да уточня, че обжалваният административен акт считаме за нищожен, понеже съгласно представената заповед за упълномощаване на длъжностни лица за издаване на заповеди за ПАМ от директора на ОДМВР – Кърджали, упълномощените две групи лица са служителите от сектор „Пътна полиция“ – инспекторите и младши инспекторите от РУ на МВР, които са положили съответния изпит по ЗДвП. Началникът на РУ на МВР не фигурира в упълномощените лица и затова ние твърдим, че административният акт е нищожен.

Представям Ви и моля да приемете като доказателство по делото заверено ксерокопие от свидетелство за правоуправление на моя доверител. Същото е издадено в Дания, отговаря на европейските регламенти и е валидно за цялата територия на Европейския съюз /ЕС/. Това доказателство го представям с оглед твърдението ни, че обжалваната заповед е незаконосъобразна, тъй като при валидно издадено свидетелство за управление на моторно превозно средство /СУМПС/ на територията на ЕС през 2016 г. неправилно е приложено материалното право за това, че доверителят ми не е правоспособен водач. СУМПС е било налично, представено е при проверката, за което има отбелязване в актове за установяване на административни нарушения, находящи се по адм.дело № 351/2020 г. и адм. дело №369/2020 г., и двете по описа на АдмС – Хасково, на доклад на други съдебни състави.

Да се приеме изпратената административна преписка. Не възразявам да се приемат и приложените към писмо вх.№ 3355/24.06.2020 г. от ответника  документи. Заявявам, че през 2006 г. на доверителя ми е отнето българското свидетелство за управление на МПС, което поради изтичане на срока му на валидност през 2015 г. е унищожено. За това има данни в представената по делото справка за нарушител. През 2015 г., след унищожаването на СУМПС, издадено в България, поради обстоятелството, че доверителят ми няма завършен 8-ми клас, при работата си по трудов договор в Дания минава курс на обучение и полага изпит за правоспособност пред датски органи, и е издадено датското СУМПС, с което се удостоверява, че той е правоспособен водач на територията на Дания. СУМПС на Дания не е издадено при замяна на българско свидетелство за правоуправление, а е придобито на първично основание. Обстоятелството, че то отговаря на Парижката конвенция за правоспособност на водачите и съдържа всички атрибути, ние твърдим, че то е валидно на територията на всички страни от ЕС. Аналогични заповеди за ПАМ са отменени от АдмС - Хасково по адм. дела №№ 738/2018 г. и 756/2018 г.

Отново заявявам, че на моя доверител българското СУМПС му е отнето през 2006 г. с приложената към писмото на ответника Заповед за изземване на СУМПС, не му е връщано и не се е издавало ново такова в България.

Също така заявявам, че се отказвам от направеното в жалбата доказателствено искане да се представят наказателните постановления, от които да е видно отнемането на всички контролни точки и загубване на правоспособност по реда на чл. 157, ал. 4 от ЗДвП. Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото постъпилата от ответника административна преписка, изпратена от ответника с придружително писмо УРИ: 194700-1107/20.03.2020 г., придружена с подробен опис от 14 пункта, както и представеното в днешното съдебно заседание от пълномощника на жалбоподателя заверено копие на документ, представен в непреведен вид, който съдът приема за свидетелство за управление на МПС, издадено в Дания.

Съдът намира, че следва да приложи към делото, без да ги приема като доказателства, приложените към писмо вх.№ 3355/24.06.2020 г. документи, доколкото същите са изпратени в незаверен вид.

                                   Като взе предвид, че пълномощникът на жалбоподателя се отказва от обективираното в жалбата доказателствено искане и не прави искания за събиране на други доказателства съдът намира, че делото е изяснено от правна и фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателства по делото постъпилата от ответника административна преписка, изпратена с придружително писмо УРИ: 194700-1107/20.03.2020 г., придружена с подробен опис от 14 пункта /от л. 5 до л. 35 от делото на АдмС – Кърджали/, както и представеното в днешното съдебно заседание от пълномощника на жалбоподателя заверено копие на свидетелство за управление на МПС, издадено в Дания.

ПРИЛАГА по делото приложените към писмо вх.№ 3355/24.06.2020 г. документи, а именно Заповед за прилагане на принудителна административна мярка №20059/14.07.2006 г. на сектор „Пътна полиция“ – Хасково и писмо с рег.№ 1253р-6294/10.06.2020 г. на сектор „Пътна полиция“ – Хасково.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ.Ч. – Уважаема госпожо Съдия, моля да отмените обжалваната заповед на налагане на ПАМ, като неправилна, незаконосъобразна и нищожна. Същата е нищожна, тъй като е издадена от некомпетентен орган, който не се явява надлежно упълномощен, съгласно представената заповед на Директора на ОДМВР – Кърджали. Считам същата за незаконосъобразна, понеже неправилно е приложено материалното право и неправилна е преценката, че доверителят ми е неправоспособен водач, при положение, че същият притежава валидно издадено СУМПС в Дания, и като страна в ЕС то е валидно за територията на целия ЕС. Считам, че на съда е служебно известно, че Дания е страна от ЕС. СУМПС е било на разположение на административно-наказващия орган, което е видно от отбелязванията в актовете за установяване на административни нарушения, находящи се в доказателствата по административни дела № 369/2020 г. и № 351/2020 г. по описа на АдмС – Хасково, видно е, че доверителят ми е правоспособен водач, с издадено валидно СУМПС в Дания, което не е отнето по надлежния ред, не следва да се установява от доверителя ми отнемането на свидетелството, тъй като сме в производство по ЗДвП и по ЗАНН, които препращат към НПК, където презумпцията за невиновност се прилага. СУМПС на доверителя ми е било предмет на разглеждане относно валидността му по адм.дело №№ 738/2018 г. и 756/2018 г. на АдмС - Хасково.

Моля да отмените обжалваната ПАМ като нищожна и незаконосъобразна. Моля да присъдите на доверителя ми разноските за платена държавна такса и адвокатски хонорар.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10:38 часа.

Протоколът се изготви на 25.06.2020 година.

                                                         

 

 

 

    СЪДИЯ:

 

                                                            

 

    Секретар: