П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 26.06.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и шести юни две хиляди и двадесета година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Мария Койнова

и прокурора Петър Мидов

сложи за разглеждане адм. дело № 448 по описа за 2020 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 10.20 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.Б. Ш., редовно призован за днешното заседание чрез процесуален представител, не се явява. В призовката изпратена до същия на 10.06.2020г. е отразено, че по данни на служител в РПЦ – Харманли лицето е напуснало на 15.06.2020г. В съдебната зала се явява адв.К., назначен за процесуален представител на жалбоподателя с Разпореждане на съда от 17.06.2020г.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган в РПЦ- Харманли при Държавната агенция за бежанците при МС (Р. Б.), редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. Х., с пълномощно представено днес.

СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, конституирани като страна в производството с Разпореждане на съда от 18.06.2020г., се представляват от прокурор Петър Мидов.

Адв. К. – Да се даде ход на делото.

Ст.юрк. Х. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Адв. К. – Поддържам жалбата. Да се приеме преписката. Няма да соча нови доказателства.

Ст.юрк.Х. – Считаме  жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост административната преписка. Представям и моля да приемете Докладна записка вх.№443/17.06.2020г. за самоволно напуснали чужденци РПЦ- Харманли. Справка за държава по произход няма да представя, тъй като Интервюиращия орган е използвал последната актуална справка за държава по произход и няма данни за изменение на политическата и икономическа обстановка. Нямам доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ– Становище по жалбата ще взема в хода по същество. Да се приемат всички доказателства постъпили по делото и днес представената от ответната страна Докладна записка. Нямам доказателствени искания.

С оглед взетите становища от страните, съдът намира, че следва по делото да бъде приложена така постъпилата административна преписка от ответната страна по опис, като бъдат приети като писмени доказателства  по делото всички съдържащи се в нея документи, както и днес представената Докладна записка вх.№443/17.06.2020г. за самоволно напуснали чужденци РПЦ- Харманли. С оглед обстоятелствата, че страните нямат нови доказателствени искания и не представят нови доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЛАГА по делото административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№2860/08.06.2020 г.

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото всички съдържащи се в преписката документи съобразно опис от 40 пункта и находящи се от л.4 до л.61 вкл. по делото.

ПРИЕМА като писмено доказателство по делото и Докладна записка вх.№443/17.06.2020г. за самоволно напуснали чужденци РПЦ- Харманли.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 Адв.К. – Моля да постановите решение, с  което да уважите жалбата.

Ст.юрк.Х. – Моля да отхвърлите жалбата на Н.Б. Ш., гражданин на ***, срещу решението на Интервюиращия орган като неоснователна и недоказана. Считам, че при постановяване на своето решение Интервюиращият орган е преценил всички правно значими факти, свързани с личното му положение в Ирак, като не са допуснати посочените в жалбата нарушения на закона. Подробности излагам в писмени бележки, които моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Намирам жалбата за неоснователна и доводите в нея за наличие на нарушение на материалния закон и процесуалните правила при постановяване  на решението, с което е отказана международна закрила. Правилно административния орган е преценил фактите, че в случая не са налице опасение за преследване и наличие на реална опасност да се извършат посегателства спрямо жалбоподателя. Не са налице изискванията на закона за предоставяне статут на бежанец и хуманитарен такъв, поради което предлагам да оставите жалбата без уважение.

Съдът ще постанови решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10.23 часа.

Протоколът се изготви на 26.06.2020 г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: