П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 24.06.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и четвърти юни през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВА БАЙНОВА

                                          Членове:  ПАВЛИНА ГОСПОДИНОВА

                                                          АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

 

При участието на секретаря Ивелина Въжарска

и прокурора Антон Стоянов

сложи за разглеждане Адм.дело № 183 по описа за 2020 година

докладвано от Председателя

на именното повикване в 10:05 часа се явиха:

 

ЗА ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА - ПРОКУРОР ПРИ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор Антон Стоянов.

ОТВЕТНИКЪТ по протеста ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - СВИЛЕНГРАД, редовно призовани, не изпращат представител.

От Председателя на Общински съвет – Свиленград е постъпила молба вх. №3316/23.06.2020г., в която заявява, че е в невъзможност да се яви в днешното съдебно заседание, тъй като на днешна дата е свикано заседание на Общинския съвет, за което представя доказателства. В тази връзка моли да не бъде даван ход на делото.

В случай, че се приеме липса на пречки за даване ход на делото, заявява, че оспорва протеста, счита, че следва същият да се остави без разглеждане, като излага съображения, че правилникът, разпоредби, от който са протестирани, не представлява подзаконов нормативен акт, поради което за него не важи безсрочността на оспорването, а на оспорване подлежи решението, с което е приет самият правилник. В тази връзка, моли да ѝ бъде дадена възможност да представи доказателства за датата на обявяване на решението, с което е приет правилника, разпоредби, от който се протестират.

Извън гореизложеното, сочи, че към настоящия момент, са предприети действия по приемане на Правилник за изменение на Правилника за реда и условията,  за отпускане на финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на Община Свиленград, като предстои на заседание на 29.07.2020 г. на Общинския съвет, проектът за изменение на правилника да бъде разгледан. Към молбата прилага доказателства.

                        ПРОКУРОРЪТ  – Г-жо Председател, с оглед направеното изявление от ответника в постъпилата от него молба, въпреки че не е основание за отлагане на делото, считам, че следва да бъде дадена възможност с цел  упражняване правото на защита на ответника, да се яви в следващото съдебно заседание и да представи посочените доказателства.

                        Съдът, като взе предвид молбата на ответника и изложените в същата уважителни причини за неявяване в днешното съдебно заседание, като наред с това се правят и искания за събиране на доказателства, както и като взе предвид, че от приложените към молбата на ответника доказателства, се установява, че към момента е в ход процедура по приемане на правилник за изменение на правилника, разпоредби, от който се протестират, намира, че с оглед гарантиране правото на защита на ответника от една страна, а от друга, с оглед правилната преценка за допустимостта на протеста, ход на делото в днешното съдебно заседание не следва да бъде даван, а същото следва да се отложи за друга дата.

                        Водим от горното, съдът

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                        НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        ОТЛАГА и НАСРОЧВА същото за 26.08.2020 г. от 10:00 часа, за която дата страните да се считат уведомени.

                        Заседанието приключи в 10:09 часа.

                        Протоколът се изготви на 24.06.2020 година.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

 

Секретар: