П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 24.06.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и четвърти юни през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВА БАЙНОВА

                                          Членове:  ПАВЛИНА ГОСПОДИНОВА

                                                         АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА  

 

При участието на секретаря Ивелина Въжарска

и прокурора Антон Стоянов

сложи за разглеждане АНД (К) № 389 по описа за 2020 година

докладвано от чл. съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:42 часа се явиха:

 

ВНОСИТЕЛЯТ на предложението за възобновяване на административно-наказателно производство /АНП/ - РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не се представляват.

 ОТВЕТНИКЪТ по предложението РИОСВ гр.Хасково, редовно призовани, се представляват от юрк. Д. Д., надлежно упълномощена по делото.

                        ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор Антон Стоянов.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Е.Р.Х., редовно призован, не се явява.

От пълномощника на заинтересованата страна – адв. Т., са постъпили две писмени молби. В молбата с вх. №2677/01.06.2020 г. се възразява срещу направеното искане за възобновяване на АНП по съображения, че не са налице предпоставките за това. В молбата с вх. №3346/24.06.2020 г. се прави искане делото да бъде отложено за разглеждане на друга дата, с оглед осъществяване в пълнота и защита интересите на заинтересованата страна, като се сочи, че към днешна дата адв. Т.  е служебно ангажиран и е в невъзможност да се яви. При липса на основания за отлагане на производството взема становище, че поддържа изложените възражения в предходната си молба.

                        Юрк. Д. – Моля да дадете ход на делото.

                        ПРОКУРОРЪТ – Считам, че няма пречки за даване ход на делото. Направеното искане за отлагане на делото считам за неоснователно, доколкото пълномощникът на заинтересованата страна не сочи никакви обективни пречки и доказателства за недаване ход на делото.

                        Съдът намира искането за отлагане на делото, изхождащо от пълномощника на заинтересованата страна, за неоснователно, доколкото към молбата на адв. Т. не се сочат доказателства за ангажираността му на днешна дата, поради което счита, че ход на делото в днешното съдебно заседание следва да бъде даден, водим от което

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се предложението за възобновяване на административно-наказателно производство.

                        Юрк. Д. – Не възразявам срещу предложението на районния прокурор за възобновяване на административно-наказателното производство, на основание чл. 70, буква „Д“ от ЗАНН, като в последствие считам, че е необходимо да бъдат издадени резолюции от директора на РИОСВ – Хасково за прекратяване на административно-наказателните дела на основание чл. 33, ал. 2 от ЗАНН и съответно да бъдат изпратени материалите след решение на съда, съотв. прокурор. Да се приемат представените доказателства с прокурорската преписка.

                        ПРОКУРОРЪТ -  Считам, че предложението за възобновяване на АНП на Районна прокуратура – Хасково е основателно. Да се приемат представените доказателства с прокурорската преписка.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото документите, приложени към изпратената прокурорска преписка № 187/2020 г. по описа на РП – Хасково, приложени към предложението за възобновяване на АНП, водим от което

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото приложената към предложението за възобновяване на АНП прокурорска преписка № 187/2020 г. по описа на РП – Хасково, съдържаща 57 листа.

Съдът докладва, че в молба вх.№ 3346/24.06.2020 г. от адв. Т. са направени доказателствени искания, а именно да бъде изискана информация от административно-наказващия орган дали глобите по посочените наказателни постановления, предмет на възобновяване, са изпълнени и съответно дали наложеното наказание е реализирано в неговата пълнота, като събрана санкция, което счита за съществен елемент при постановяване на решение за възобновяване.

Също така се сочи, че в преписката е налице и трети акт и наказателно постановление, който не е включен в искането за възобновяване, като се моли да се предостави възможност на представителя на РП – Хасково да представи допълнение към искането си, като включи и третото наказателно постановление или да аргументира основание за неговото невключване в предложението за възобновяване.

На трето място се моли да бъдат допуснати до разпит лицата, извършили съвместните проверки, с цел установяване в какво състояние са се намирали предметите, чието съхранение е изведено като нарушение, дали е имало констатирано изтичане на опасни за околната среда вещества, както и налице ли са били регистрационни табели върху МПС.

Юрк. Д. – Възразявам срещу така направените доказателствени искания. Заявявам, че двете наказателни постановления /НП/ са влезли в сила, като НП №25/24.07.2019 г. е изпратено за събиране в НАП, но същото не е събрано, а НП № 8/09.03.2020 г. не е изпратено все още на НАП, така че няма събираемост по наложените глоби. Колкото до административното нарушение, установено на съответните дати считам, че фактическата обстановка е изяснена, не са обжалвани наказателните постановления, влезли са в сила и няма допълнителни възражения. Считам искането за разпит на свидетели за неоснователно.

ПРОКУРОРЪТ – Считам доказателствените искания за напълно неоснователни. В случая се касае за искане за възобновяване на производства по влезли в сила наказателни постановления и това дали санкциите по тях са изплатени или не считам, че нямат никакво отношение в случая. Разпита на свидетели в настоящото производство също считам за излишен и ненужен, тъй като не виждам какво ще доказват тези свидетели. Относно направеното трето искане, а именно да се включи и третото наказателно постановление считам, че не е в правомощията на защитника да каже какво ще включи прокурорът и искане за възобновяване на кои наказателни производство ще прави, доколкото това е преценка на самия наблюдаващ прокурор.  

Съдът намира направените искания на пълномощника на заинтересованата страна за неоснователни.

На първо място без значение за настоящото производство е обстоятелството дали наложените с наказателните постановления глоби са изпълнени.

Искането за събиране на гласни доказателства касае нарушението по същество, каквато преценка в настоящото производство съдът не дължи, с оглед характера му на такова по възобновяване на АНП по влязло в сила наказателно постановление.

Относно искането да се предостави възможност на вносителя на предложението да включи в същото и третото, издадено срещу заинтересованата страна наказателно постановление, следва да се посочи, че изцяло в преценка на наблюдаващия прокурор - вносител на предложението за възобновяване е да прецени какъв да бъде предметът на това предложение, съответно възобновяване на производствата по кои влезли в сила наказателни постановления да иска, поради което извън правомощията на съда, а още по-малко на страните, е да указва на прокурора какви действия следва да бъдат предприети от негова страна.

Ето защо всички искания на заинтересованата страна следва да бъдат оставени без уважение, водим от което съдът

                                   О П Р Е Д Е Л И :  

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ направените доказателствени искания от адв. Т. – пълномощник на заинтересованата страна, обективирани в молба вх.№ 3346/24.06.2020 г.

Юрк. Д. – Госпожо Председател, представям Ви и моля да приемете като доказателства по делото заверени копия от следните документи: Наказателно постановление № 8/09.03.2020 г., ведно с придружително писмо с изх.№ О-69/09.03.2020 г. за изпращането на същото до заинтересованата страна, ведно с известие за доставяне на „Български пощи“ за получаване на наказателното постановление на 13.03.2020 г. Също така Ви представям и придружително писмо с изх. №О-150/24.07.2019г. за изпращането на Наказателно постановление № 25/24.07.2019 г. до заинтересованата страна, ведно с известие за доставяне на „Български пощи“ за получаване на същото на 30.07.2019 г.

                        ПРОКУРОРЪТ – Да се приемат така представените доказателства.

                        Съдът намира, че с оглед правилното изясняване на делото от фактическа страна следва да приеме като доказателства по делото днес представените от пълномощника на ответника документи, поради което

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателства по делото следните документи: Наказателно постановление №8/09.03.2020 г., ведно с придружително писмо с изх. №О-69/09.03.2020 г. за изпращането на същото до заинтересованата страна, ведно с известие за доставяне на „Български пощи“ за получаване на същото на 13.03.2020 г., както и придружително писмо с изх. №О-150/24.07.2019 г. за изпращането на Наказателно постановление №25/24.07.2019 г. до заинтересованата страна, ведно с известие за доставяне на „Български пощи“ за получаване на същото на 30.07.2019 г.

Юрк. Д. – Нямам други доказателствени искания.

                        ПРОКУРОРЪТ – Нямам други доказателствени искания.

                        Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което

                                                           О П Р Е Д Е Л И:

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.  

                        Юрк. Д. - Уважаеми административни Съдии, не възразявам срещу предложението на районния прокурор за възобновяване на административно-наказателното производство при положение, че са налични данни за извършено престъпление по цитираната разпоредба на НК, а именно чл. 353в, ал.1 и ще помоля съдът да постанови решение в този смисъл.

                        ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни Съдии, считам, че предложението за възобновяване на административно-наказателните производства по двете наказателни постановления, посочени в предложението на РП – Хасково е основателно. Видно от приложените доказателства деянията, предмет на двете административно-наказателни производства, разкриват белезите на престъпление от общ характер, а именно на такова по чл. 353в, ал.1 от НК, извършено от същото лице. Наличието на тези две влезли в сила наказателни постановления е пречка за образуване и провеждане на наказателно производство по това престъпление, поради което смятам, че двете административно-наказателни производства следва да бъдат възобновени, наказателните постановления да бъдат отменени и административно-наказателните производства да бъдат прекратени. Предвид изложеното ще Ви моля за решение в този смисъл.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

            Заседанието приключи в 11:04 часа.

            Протоколът се изготви на 24.06.2020 година.

 

 

 

                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:       

 

 

 

                                                                        

             Секретар: