П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 19.05.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на деветнадесети май две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора…………………………………………………………………...

сложи за разглеждане  адм.  дело № 269 по описа за 2020 г.

докладвано от съдия Цветомира Димитрова

на именното повикване в 09:30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Х.Н.Х., нередовно призован, се явява лично. Призовката до същия е изпратена по електронна поща на 24.04.2020 г. и  същата в сканиран вид е върната отново по електронната поща на АдмС – Хасково от юрист при РПЦ – Харманли. В придружителното писмо е посочено, че  е получена  по електронна поща на 24.04.2020 г. от ст.юрк.Х., а в разписката, за връчване на  жалбоподателя, е отразено, че същата е получена от него на 27.05.2020 г., поради което към настоящия момент не е налице достоверна дата за връчване на призовката.

В залата се явява и адв. И.И.К., назначен за процесуален представител на жалбоподателя,  с разпореждане на съда от 12.05.2020 г. във връзка с допуснатата по делото правна помощ.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при Държавната агенция за бежанците (Н. П.), нередовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от юрк. Х., надлежно упълномощена с пълномощно, представено днес. Призовката  до страната е изпратена по електронна поща, върната е в сканиран вид по електронна поща на АдмС – Хасково. В придружителното писмо е посочено, че е получена на 24.04.2020 г. от ст.юрк.Х., а на разписката, удостоверяваща връчването на призовката, е посочена дата 27.05.2020 г. , поради което  не е налице достоверна дата за връчване на същата.

СТРАНА Окръжна прокуратура – Хасково, редовно призовани, не изпращат представител.

Адв. К.   Моля да насрочите делото за друга дата, на първо място поради нередовното ни призоваване и на второ място поради липсата на преводач за жалбоподателя, нямам никаква възможност да комуникирам с него.

Юрк. Х. – Моля за отлагане на делото с оглед личното явяване на чужденеца и липсата на преводач. Не възразявам против нередовното ни призоваване, станала  е техническа грешка.

Съдът като взе предвид нередовното призоваване на жалбоподателя и изричното възражение на процесуалният му представител за даване ход на делото, както и че действително в днешното съдебно заседание липсва осигурен преводач, който да осъществи превод на език, разбираем за жалбоподателя, а именно кюрдски, намира, че ход на делото не следва да бъде даден, а делото следва да бъде отложено  за друга дата и час, за която следва да бъде осигурен преводач за жалбоподателя, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА  делото за 26.05.2020 г. от 09:30 часа, за която дата и час ответникът и ОП – Хасково редовно уведомени от днес, а жалбоподателят и процесуалният му представител да се считат редовно призовани от днес за следващото съдебно заседание.

Да се осигури преводач от кюрдски език за следващото съдебно заседание.

Заседанието приключи в 09:38 часа.

Протоколът се изготви на 19.05.2020 г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: