П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 25.06.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и пети юни през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:

                                  

При участието на секретаря Дорета Атанасова

и  прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 224 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 13.00 часа се явиха:

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.И.П., редовно призован, не се явява. За него се явява адв. А., с приложено по делото пълномощно.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА НАЧАЛНИК СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ при ОДМВР – ХАСКОВО, редовно призован, не се явява и не се представлява.

                        Адв. А. – Моля да се даде ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото  в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата, насочена срещу заповед за налагане на дисциплинарно наказание на държавен служител в МВР.

                        Адв. А. – Поддържам така подадената жалба. Моля да се приеме изпратената административна преписка. Водим и моля да допуснете до разпит лицето Ж. К. И., колега на доверителя ми, за установяване на това как е работила системата РСОД, или така нареченият „таблет“, към датата на съставяне на процесния фиш.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства документите, съдържащи се в изпратената административната преписка по издаване на оспорената заповед.

                        С оглед правилното изясняване на делото от фактическа страна, съдът намира, че следва да допусне събирането на гласни доказателства, чрез разпит на водения от жалбоподателя Ж. К. И., водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                        ПРИЕМА като доказателства по делото изпратените от ответника с писмо вх. № 1797/18.03.2020 г. заверени копия от документи, представени по опис от 52 пункта и съставляващи пълната преписка по издаване на оспорената заповед, находящи се от л. 18 до л. 104 включително по делото.

                        ДОПУСКА до разпит в качеството на свидетел Ж. К. И..

                        Адв. А. – Нямам искания преди разпита на свидетеля.

                        Пристъпи се към снемане на самоличността и разпит на допуснатия свидетел.

                        СВИД. Ж. К. И. - /снета самоличност/. Предупреден за отговорността по чл. 290 от НК.

                        Обещавам да говоря истината. Работя като младши автоконтрольор към Сектор „Пътна полиция“ - Х. Там работя от 2007 г. и познавам Т.П., тъй като ми е колега. Основно младшите автоконтрольори работят със системата РСОД или така нареченият „таблет“ и всичко става през него. Има едни принтери, които отпечатват. Разпоредбата е да работим с таблета. Всеки един от нас има профил, с който влиза и издава съответния документ. Всеки от нас има акаунт и парола и съставяме фишове, актове и ПТП също се обработват там. Фишовете се издават за маловажни нарушения и когато нарушението е маловажно съставяш фиш. Набираш номера на автомобила и като натиснеш „Провери“, излиза цялата информация на автомобила - дали се издирва, дали има застраховка и преглед, след което съставяш глобата. Ако водачът е там, съставяш на него, но при негово отсъствие, съставяш глобата на собственика. В случая говорим за паркиране върху тротоар. След като сме съставили глобата, набираш члена, който е нарушил. Това става като излиза бланката на фиша и тя автоматично е заредила номера на автомобила, марка и модел, номер на фиша и отдолу собственика, след което трябва да набереш кой член от ЗДвП е нарушил. Членът, който излизаше за паркиране на тротоара мисля, че беше чл. 98, ал. 2, т. 2. Това ние го въвеждаме като член на нарушението. След като го въведеш, веднага ти излиза отдолу колко е размерът на глобата и точно какво е нарушението. Разпоредбата автоматично се генерира, не я набираш ти. Говорим към м. март 2019 г. Автоматично излиза според това нарушение една санкционна разпоредба и ти нямаш възможност да избереш 30 лв. или 50 лв., или 100 лв., излиза си точно 30 лв. Около месец по-късно имаше промяна в софтуера и започнаха да излизат две разпоредби – старата си остана и новата е от 50 лв. до 200 лв. Не мога да си спомня точно датата, но промяната беше месеци по-късно. Не мога да си спомня точно, но промяната дойде два или три месеца по-късно след март месец. Всичко си се издаваше през таблета и просто  беше ясно, защото наказаха целия състав. Примерно аз съм издал три фиша и имам три наказания. Колегата е издал два фиша и има две наказания. Използването на тези таблети доведе до масови наказания. Просто някой не си е свършил работата да ъпдейтне софтуера, за да можем ние да работим с него. Даже и да е известно, че има промяна в ЗДвП и размерът на глобата е друг, ти просто нямаш шанс да направиш нещо друго. Аз лично не съм сигнализирал на началника за това, което излиза на таблета и че има разминаване.

                        Адв. А. – Нямам други въпроси към свидетеля.

                        Свидетелят се освободи от съдебната зала.

                        Адв. А.  –  Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

                        Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

                        Адв. А.  – Уважаема госпожо Съдия, моля да постановите решение, с което да отмените оспорената заповед. Моля да присъдите на доверителя ми направените по делото разноски, като освен съображенията, които съм изложил в жалбата, представям и писмена защита.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

                        Заседанието приключи в 13.10 часа.

                        Протоколът се изготви на 25.06.2020 година.

 

 

                                                                                                          СЪДИЯ: 

 

 

 

 

                                                                                                          Секретар: