П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 09.07.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на девети юли през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                                  

При участието на секретаря Дорета Атанасова

и  прокурора 

сложи за разглеждане адм. дело № 296 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 12.33 часа се явиха:

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.З.М., редовно призован, не се явява.

                        От  пълномощника на същия - адв. Т., е постъпила молба с вх. № 3789/09.07.2020 г., в която заявява, че е в невъзможност да се яви в днешното съдебно заседание, но не възразява да бъде даден ход на делото в негово отсъствие. Заявява, че поддържа подадената жалба. Моли да се приеме постъпилата дисциплинарна преписка и прави доказателствено искане за изискване на Инструкция за работа или друг документ относно Работна станция за отдалечен достъп /РСОД/, а при липсата на такъв документ, прави искане за назначаване на съдебна компютърно-техническа експертиза с конкретно поставени въпроси.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА НАЧАЛНИК СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“  при ОДМВР – ХАСКОВО, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.      

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото  в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата, насочена срещу заповед за налагане на дисциплинарно наказание на държавен служител в МВР.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства документите, приложени към административната преписка по издаване на оспорената заповед, както и допълнително представеното от ответника с писмо вх. № 3094/15.06.2020 г. заверено копие от протокол от 27.01.2016 г. 

                        Също така за основателно съдът намира искането на пълномощника на жалбоподателя да бъде изискана от административния орган Инструкция за работа или друг документ, касаещ Работна станция за отдалечен достъп, от който да е видно генерира ли същата автоматично санкционната по закон разпоредба  и предвидената санкция при налагане на глоби, както и следва ли да фигурират в РСОД нормативни текстове, които са отменени.

                        По доказателственото искане на жалбоподателя за назначаване на съдебна компютърно-техническа експертиза, доколкото същото е направо при условията на алтернативност и при липсата на документ относно начина на работа на РСОД, съдът ще се произнесе при евентуалното непредставяне на такъв документ от ответника.

                        Водим от горното, съдът

                                                О П Р Е Д Е Л И:

                        ПРИЕМА като доказателства изпратените от ответника с писмо вх. № 1773/17.03.2020 г. заверени копия от документи, представени по опис от 65 пункта, съставляващи пълната преписка по издаване на оспорената заповед, находящи се от л. 9 до л. 119 включително по делото, както и допълнително представеното от ответника с писмо вх. № 3094/15.06.2020 г. заверено копие от протокол с рег. № 1253р-678/27.01.2016 г. 

                        ДА СЕ ИЗИСКА от ответника Началник сектор „Пътна Полиция“ при ОД на МВР – Хасково, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, да представи по делото Инструкция за работа или друг документ, касаещ начина на функциониране на Работна станция за отдалечен достъп /РСОД/, от който документ да е видно генерира ли автоматично Работната станция за отдалечен достъп санкционната по закон разпоредба и предвидената санкция при налагане на глоби, както и да посочи следва ли в РСОД да фигурират нормативни текстове, които са отменени.

          По доказателственото искане на жалбоподателя за назначаване на съдебна компютърно-техническа експертиза, съдът ще се произнесе, след постъпване на информация и отговор от ответника.

                        Съдът намира делото неизяснено от фактическа страна, поради което същото следва да се отложи за друга дата, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                        ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 01.10.2020 г. от 10.00 часа, за която дата страните да се считат уведомени. Да се изпрати съобщение до ответника с указанията на съда.

                        Заседанието приключи в 12.43 часа.

                        Протоколът се изготви на 09.07.2020 година.

 

 

 

                                                                                                          СЪДИЯ: 

 

 

 

 

                                                                                                          Секретар: