П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 16.07.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на шестнадесети юли през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                                  

При участието на секретаря Дорета Атанасова

и  прокурора Елеонора Иванова

сложи за разглеждане адм. дело № 535 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 10.46 часа се явиха:

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ М.С., редовно призован чрез процесуалния си представител, не се явява. За него се явява адв. П., назначена за процесуален представител на същия, във връзка с допусната по делото правна помощ.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ИНТЕРВЮИРАЩ ОРГАН при ДАБ, РПЦ - ХАРМАНЛИ (Г. М.), редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от старши юрисконсулт Х., с представено в днешното съдебно заседание пълномощно.

                        ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор ИВАНОВА.

                        Адв. П. – Да се даде ход на делото.

                        Ст. юриск. Х . – Моля за ход на делото.

                        ПРОКУРОРЪТ – Моля да дадете ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата.

                        Адв. П. – Уважаема госпожо Съдия, поддържам жалбата. Да се приеме представената от административния орган административна преписка. Няма да соча други доказателства.

                        Ст. юриск. Х. – Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка, както и докладна записка за самоволно напуснали РПЦ – Харманли чужденци с вх. № 497/06.07.2020 г. Относно справка за държава по произход, такава няма да представям, тъй като интервюиращият орган е използвал последната актуална справка за държавата по произход, която към настоящия момент няма изменение.

                        ПРОКУРОРЪТ – Моля да приемете представената административна преписка, както и днес представената от ответника докладна записка.

                        Адв. П. - Не възразявам да се приеме днес представеното от ответника писмено доказателство.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства документите, съдържащи се в изпратената административна преписка по издаване на оспореното решение, както и днес представената от пълномощника на ответника докладна записка относно чужденци, напуснали РПЦ – Харманли, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото заверено копие от документи, съставляващи преписката по издаване на оспореното решение, изпратени с писмо рег. № УП-15559/25.06.2020 г. под опис от 26 пункта, както и днес представеното заверено копие от Докладна записка относно чужденците, потърсили закрила в ДАБ и напуснали РПЦ – Харманли с вх. № 497/06.07.2020 г.

                        Адв. П. - Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

                        Ст. юриск. Х. – Нямам други доказателствени искания.

                        ПРОКУРОРЪТ - Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

                        Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

                        Адв. П. – Уважаеми административен Съдия, моля да уважите жалбата на М.С., гражданин на М.. Считам, че в случая е налице първата хипотеза на чл. 9, ал. 8 от ЗУБ, съгласно която хуманитарен статут може да бъде предоставен и по други причини от хуманитарен характер. Тези други причини от хуманитарен характер аз считам, че са икономически. При интервюто си бежанецът е заявил, че причината да напусне страната си е беднотията. Той е заявил също така, че е семеен и има деца. Считам, че в случая се нарушават основни негови човешки права, каквито са правото му на труд и правото на справедливо и задоволително възнаграждение, което да осигури за него и неговото семейство съществуване, съответстващо на човешкото му достойнство и допълнено, ако това е необходимо, с други средства за социална защита. Тези основни човешки права са прокламирани във Всеобщата декларация за правата на човека, приета в ООН на 10.12.1948 г. Считам, че са налице данни, че държавата му по произход – М., не осигурява на бежанеца именно тези две основни човешки права. Няма данни от справката за актуалното положение в М. какво е нивото на безработица и съответно на възнаграждения. В този смисъл моля за Вашето решение.

                        Ст. юриск.  Х. – Уважаема госпожо административен Съдия, моля да отхвърлите жалбата на М.С., гражданин на М., срещу решението на интервюиращия орган на ДАБ, като неоснователна и недоказана. Считам, че процесното решение е постановено при спазване на общите изисквания за законосъобразност на индивидуалните административни актове и специалните разпоредби на ЗУБ. Посочените причини са икономически, които правилно интервюиращият орган е приел, че не са релевантни по ЗУБ. Подробности съм изложила в писмени бележки, които моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

                        ПРОКУРОРЪТ – Госпожо Председател, считам, че обжалваното решение е правилно и законосъобразно, поради което липсват основания за отмяната му, поради което предлагам да оставите жалбата без уважение.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

                        Заседанието приключи в 10.52 часа.

                        Протоколът се изготви на 16.07.2020 година.

 

                                                                                                          СЪДИЯ: 

 

                                                                                                          Секретар: