П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 10.08.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на десети август през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                                Членове:                                          

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Делчо Лавчев

сложи за разглеждане адм.дело №  602 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Василка Желева  

На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.Г., редовно призован за днешното съдебно заседание, чрез назначения си процесуален представител, не се явява. За него се явява адв. И.А., определена с Уведомително писмо на АК – Хасково с вх.№ 4254/29.07.2020 г. от Председателя на Съвета на Адвокатска колегия – Хасково за осъществяване на правна помощ на жалбоподателя С.Г. и назначена за процесуален представител на същия, с определение на съда в закрито заседание от 29.07.2020 г. до приключването му във всички съдебни инстанции.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при РПЦ – Харманли към ДАБ, редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

От пълномощника на ответника – ст.юрк. М.Х., е постъпила молба с вх.№4294/31.07.2020 г., в която заявява, че е възпрепятствана да се  яви за днешното съдебно заседание, но не възразява да бъде даден ход на делото, като счита, че не са налице процесуални пречки за това. Моли да бъде приета в цялост изпратената административна преписка. Представя и моли да бъде приета докладна записка с вх.№ 526/15.07.2020 г., съгласно която жалбоподателят С.Г. е в списъка на чужденците, потърсили закрила в ДАБ и напуснали РПЦ – Харманли и същият е в неизвестност от 13.07.2020 г. Към молбата са представени и пълномощно за процесуално представителство и писмени бележки.

Съдът докладва постъпилото под вх.№ 4417/05.08.2020 г. искане от прокурор при Окръжна прокуратура - Хасково, в което се заявява, че на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК и в изпълнение на Заповед № ЛС-4496 от 03.10.2014 г. на Главен прокурор на Република България и Заповед № ОП-30 от 12.03.2019 г. на Административен ръководител-Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Хасково,  същите желаят да участват в производството по адм.дело № 602/2020 г. по описа на съда.

В залата се явява Делчо Лавчев – прокурор при Окръжна прокуратура - Хасково.

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам така направеното искане. Считам, че са налице предпоставките на чл.16, ал.1, т.3 от АПК. Считам, че настоящото производство е с важен обществен и държавен интерес, поради което моля да конституирате Окръжна прокуратура - Хасково като страна в процеса.

Преди даване ход на делото, с оглед изразеното писмено желание, поддържано и в днешното съдебно заседание от прокурор при ОП - Хасково, съдът намира искането за конституиране на Окръжна прокуратура-Хасково като страна по делото за основателно, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

КОНСТИТУИРА Окръжна прокуратура – Хасково, на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК, като страна по адм.дело № 602/2020 г. по описа на Административен съд - Хасково.

АДВ.А. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба, насочена срещу Решение №УПХ-65/06.07.2020г. на Интервюиращ орган при ДАБ при МС.

АДВ.А. – Поддържам жалбата. Моля да се приеме представената административна преписка и доказателствата към нея, както и приложената към молбата на процесуалния представител на ответника докладна записка. Няма да соча нови доказателства.  Нямам доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Намирам жалбата за допустима, а относно нейната основателност ще взема становище след приключване на съдебното дирене. Да се приемат като доказателства по делото представените документи, представляващи административната преписка, както и представената към молбата на процесуалния представител на ответника докладна записка. Нямам доказателствени искания.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото изпратените документи от административния орган като надлежно заверена административна преписка по издаване на оспореното решение, както и приложената към молба вх.№ 4294/31.07.2020 г. на процесуалния представител на ответника докладна записка до Директора на РПЦ – Харманли относно чужденците, потърсили закрила в ДАБ и напуснали РПЦ – Харманли с вх.№ 526/15.07.2020 г. и като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от правна и фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото изпратените документи от административния орган като надлежно заверена административна преписка по издаване на оспореното решение, постъпили в съда с писмо изх.№ УП-15577/08.07.2020 г. с подробен опис от 24 пункта /от л. 8 до л. 43 от делото/, както и приложената към молба вх.№ 4294/31.07.2020 г. на процесуалния представител на ответника докладна записка до Директора на РПЦ – Харманли относно чужденците, потърсили закрила в ДАБ и напуснали РПЦ – Харманли с вх.№ 526/15.07.2020 г.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ.А. – Уважаема госпожо Председател, моля да уважите жалбата и да постановите решение, с което да отмените Решение № УПХ-65/06.07.2020 г. на Интервюиращ орган при РПЦ – Харманли към ДАБ при МС и да върнете преписката за ново произнасяне от административния орган. Поддържам изцяло изложените в жалбата съображения. Считам, че процесното решение е незаконосъобразно, в противоречие с материално-правните разпоредби на закона, необосновано, както и в съществено нарушение на административно-производствените правила. Моля за решение в този смисъл.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо Председател, считам че индивидуалният административен акт е правилен и законосъобразен, с оглед на което Ви моля да оставите без уважение жалбата, като неоснователна.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10:38 часа.

Протоколът се изготви на 10.08.2020 година.

 

 

 

 

                                                                   

                                                                    СЪДИЯ:                                                                                                       

  

 

 

                                                                    Секретар: