П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 13.08.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на тринадесети август през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                                  

При участието на секретаря Дорета Атанасова

и  прокурора Делчо Лавчев   

сложи за разглеждане адм. дело № 607 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 10.00 часа се явиха:

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ К.А.И. Х. – Ю., редовно призован чрез процесуалния си представител, не се явява. За него се явява адв. П., назначена за процесуален представител на същия, във връзка с допусната по делото правна помощ.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ИНТЕРВЮИРАЩ ОРГАН при РПЦ ХАРМАНЛИ към ДАБ (С. Н.), редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

                        От пълномощника на интервюиращия орган -  ст. юриск. Х., е постъпила молба, в която заявява, че е в невъзможност да се яви в днешното съдебно заседание, но моли да бъде даден ход на делото, доколкото не са налице процесуални пречки за това. Моли да се приемат като доказателства документите по административната преписка. Представя допълнително като доказателства справка от „Дирекция Международна дейност“ към ДАБ с вх. № МД-385/15.07.2020 г. относно актуалното състояние в П. и докладна записка за самоволно напуснали РПЦ – Харманли чужденци с вх. № 543/22.07.2020 г. Депозира и писмени бележки по същество.

                        ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани, се явява прокурор ЛАВЧЕВ.

                        По хода на делото:

                        Адв. П. – Да се даде ход на делото.

                        ПРОКУРОРЪТ – Моля да дадете ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата, насочена срещу решение на интервюиращ орган на ДАБ, с което е отхвърлена като явно неоснователна молбата на жалбоподателя за предоставяне на закрила.

                        Адв. П. – Поддържам жалбата. Не възразявам да приемете представените от административния орган писмени доказателства, включително и допълнително представените. Няма да ангажирам нови доказателства.

                        ПРОКУРОРЪТ – Считам жалбата за неоснователна. Да се приемат представените по делото писмени доказателства. Други доказателства няма да соча.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства документите, съдържащи се в изпратената административна преписка по издаване на оспореното решение, както и приложените към молба вх. № 4296/31.07.2020 г. от пълномощника на ответника заверени копия от справка на „Дирекция Международна дейност“ към ДАБ с вх. № МД-385/15.07.2020 г. относно актуалното състояние в П. и докладна записка вх. № 543/22.07.2020 г. за чужденци, потърсили закрила и напуснали РПЦ – Харманли и са в неизвестност, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото заверено копие от документи, съставляващи пълната административна преписка по издаване на оспореното решение, изпратени с писмо изх. № УП-15587/13.07.2020 г. под опис от 27 пункта, както и приложените към молба вх. № 4296/31.07.2020 г. заверени копия от справка на „Дирекция Международна дейност“ към ДАБ с вх. № МД-385/15.07.2020 г. относно актуалното състояние в П. и докладна записка вх. № 543/22.07.2020 г. за чужденци, потърсили закрила и напуснали РПЦ – Харманли и са в неизвестност.

                        Адв. П. - Нямам други доказателствени искания и моля за ход по същество.

                        ПРОКУРОРЪТ - Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

                        Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

                        Адв. П. – Уважаеми административен Съдия, моля да уважите жалбата. Считам същата за основателна, тъй като в решението за отказа не са изложени достатъчно конкретни мотиви, от които да е ясно защо административният орган счита, че в случая не се налице други причини от хуманитарен характер, които да правят искането за предоставяне на хуманитарен статут на бежанеца за основателно съгласно чл. 9, ал. 8 от ЗУБ. Такива други причини от хуманитарен характер са изложени в неговото интервю. Става въпрос за вендета между неговата и друга фамилия, съществуваща вече трето поколение. Справката, която е представена за обстановката в П., не съдържа информация има ли такъв обичай в П. и доколко този обичай създава риск за живота на бежанеца. В този смисъл моля да уважите жалбата и да върнете преписката за допълнително разследване от административния орган за изясняване именно на тези обстоятелства.

                        ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо Председател, считам, че решението на административния орган е правилно и законосъобразно, с оглед на което Ви моля да отхвърлите като неоснователна депозираната срещу него жалба. Моля за Вашето произнасяне в този смисъл.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

                        Заседанието приключи в 10.05 часа.

                        Протоколът се изготви на 13.08.2020 година.

 

 

 

                                                                                              СЪДИЯ: 

 

 

 

 

                                                                                              Секретар: