П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 11.08.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на единадесети август две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова ………………………

и прокурора Делчо Лавчев ………………………………………………..

сложи за разглеждане исково адм. дело № 392 по описа за 2020 г. …

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………………….

на именното повикване в 10:00 часа се явиха: ………………………….

 

ИЩЕЦЪТ П.Т.З., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се явява лично и с адв.Б., надлежно упълномощен по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Община Мадан, редовно уведомени от предходно съдебно заседание, не изпраща процесуален представител.

СТРАНА Окръжна прокуратура, гр.Хасково, редовно уведомена от предходно съдебно заседание, се представляват от прокурор Лавчев.

Адв.Б. – Да се даде ход на делото.

ИЩЕЦЪТ П.Т.З. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се писмо вх.№3649/03.07.2020 г. на председател на АдмС – Смолян, приложено към което се представя исканото адм. дело №163/2018 г. по описа на АдмС – Смолян, ведно със съдържащото се в него адм. дело №13610/2018 г. по описа на ВАС.

Докладва се молба вх.№3711/07.07.2020 г. на Община Мадан, приложено към която се представя платежно нареждане за изплатена сума от 2,50 лв. (два лева и петдесет стотинки) от Община Мадан на получател П.Т.З..*** моли да се прекрати адм. дело №392/2020 г. по описа на АдмС – Хасково, като счита, че с оглед приложения документ, удостоверяващ възстановяването на претендираната от ищеца неправомерно заплатена такса интересът от водене на делото е отпаднал, както и  ангажира възражение за прекомерност на заплатения от ищеца адвокатски хонорар, като моли адвокатското възнаграждение по делото да бъде намалено до предвидения в чл.7, ал.2, т.1 във вр. с чл.8, ал.1 минимум от 100 лв.

Докладва се постъпилото под вх.№3992/17.07.2020 г. становище на процесуалния представител на ищеца, с което се изразява становище по депозираната от ответника молба с вх.№3711/07.07.2020 г.

Адв.Б. – Моля да се приемат представените доказателства. Действително съобразно представената от Община Мадан молба до настоящия съд заявяваме, че действително ни е платена исковата сума, но предвид, че са оспорвали на предишен етап иска, ответникът е станал причина за завеждане на настоящото дело и нашето становище е, че следва да понесе направените по делото разноски. Нямам други искания.

ИЩЕЦЪТ П.Т.З. – Поддържам становището на адвоката.

ПРОКУРОРЪТ – Да се приемат представените по делото доказателства. Нямам доказателствени искания.

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна следва да приеме като писмено доказателство платежното нареждане, представено от кмета Община Мадан с молба с вх.№3711/07.07.2020 г., както и следва да приложи към материалите по настоящото дело приключилото адм. дело №163/2018 г. по описа на АдмС – Смолян ,ведно със съдържащото се в него адм. дело №13610/2018 г. по описа на ВАС. Водим от горното съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото: платежно нареждане от 01.07.2020 г., удостоверяващо заплащане на сума от 2,50 лв. (два лева и петдесет стотинки) от Община Мадан на ищеца П.Т.З..

ПРИЛАГА към материалите по настоящото дело приключилото адм. дело №163/2018 г. по описа на АдмС – Смолян, ведно със съдържащото се в него адм. дело №13610/2018 г. по описа на ВАС.

Адв.Б. – Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

ИЩЕЦЪТ П.Т.З. – Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Съдът като взе предвид, че страните не правят други искания за събиране на доказателства, намира делото за изяснено от фактическа страна, поради което намира, че следва да бъде даден ход по същество на спора, а по искането за прекратяване на настоящото производство поради наличие на отпаднал правен интерес от водене на същото съдът ще се произнесе в крайния съдебен акт по същество на спора, водим от което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.Б. – Уважаема госпожо съдия, видно от доказателствата по делото първоначално същото е заведено, като моят доверител претендира доплащане на сума, платена на основание отменена наредба на Община Мадан като незаконосъобразна. Първоначално ответникът е отказал да заплати сумата и е оспорвал иска. В последствие в хода на процеса на 01.07.2020 г. същият е възстановил сумата. Същата е получена от моя доверител и видно от съдържанието на молбата същият фактически прави признание на иска. В този смисъл предявеният иск не може да бъде отхвърлен, но на основание направеното заплащане на исковата сума като на доверителя ми бъдат присъдени направените по делото разноски, тъй като ответникът с неговото поведение е станал причина за завеждането и воденето на делото. В този смисъл аз моля за Вашия съдебен акт.

ИЩЕЦЪТ П.Т.З. – Уважаема госпожо съдия, придържам се към адвоката си.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо председател, по принцип искът е доказан по основание и размер, но доколкото е налице плащане в крайна сметка сумата по така предявения иск не се дължи. Налице е признание на иска, което говори, че настоящото производство не е с особено висока фактическа и правна сложност. Считам, че не са налице основания за прекратяване на настоящото производство, доколкото искът е заведен преди да е налице плащане от страна на ответника. Досежно направените възражения за прекомерност на адвокатското възнаграждение аз действително считам, че настоящото дело предвид характера на същото и доколкото е налице и признание на самия иск, не представлява с висока фактическа и правна сложност и действително същото следва да бъде определено към минималното, определено в Наредбата за адвокатските възнаграждения, естествено действаща към момента на депозиране на исковата молба по настоящото производство (в края на м. юли 2020 г. е налице промяна в наредбата). Моля за Ваше произнасяне в този смисъл.

Съдът ще се произнесе със съдебен акт в законния срок.

Заседанието приключи в 10:10 часа.

Протоколът се изготви на 11.08.2020 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: