П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 14.08.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на четиринадесети август две хиляди и двадесета година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Мария Койнова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 25 по описа за 2020 г.

докладвано от съдията

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.П.С., редовно уведомена, не се явява. За нея се явява адв.А., надлежно упълномощен с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на Дирекция Обжалване и данъчно-осигурителна практика - Пловдив при ЦУ на НАП, редовно уведомен, се представлява от юрк.Р., с пълномощно по делото.

Вещото лице К.В.Р., редовно призована, се явява лично представила заключение в срок.

Съдът докладва:

На 25.06.2020г. е постъпило становище от процесуален представител на ответника – юрк.Р., във връзка с дадена възможност от съда за доказателства. Не възразява по приемането на счетоводните документи от „Балкан транс 2010“ ООД. Възразява да бъде прието писменото обяснение от „Сириус 2007“ ООД. Взема становище по Хронологичния запис представен в предходно съдебно заседание и представя молба, изпратена на другата страна, касаеща искане по чл.192 от ГПК за четливо представяне на Хронологичен регистър на сметка 501 „Каса“.

Адв. А. – Да се даде ход на делото.

Юрк. Р. – Моля да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуални пречки да бъде даден ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Адв.А. –  Относно молбата по чл.192 от ГПК: В случай, че е нечетлив, то искането е основателно. Този документ се намира в трето лице и трябва да бъде изискан от него. Ние не можем да представим този документ.

Юрк. Р. – Ние искаме Хронологичен регистър на сметка 501 „Каса“, защото тя е за цялата година и е подробна сметка-регистър. Доколкото вещото лице е работило по опис, което е извадка. По представения по делото хронологичен опис са записите само и единствено на РКО, по които ние спорим. Поради това, ние искаме да се представи хронологичния регистър в цялост – с начална, крайно салдо и оборота по него.

Адв.А. – Да се изслуша вещото лице.

Юрк. Р. – Да се изслуша вещото лице.

Съдът пристъпи към снемане самоличността и изслушване на вещото лице.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К.В.Р. – снета самоличност. Предупредена за отговорността по чл.291 от НК. Представила съм заключение в срок и поддържам същото.

Вярно е, че съм работила по не толкова подробен регистър на РКО.

Адв.А. – Този хронологичен регистър, който се иска, има ли значение за вашето заключение?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К.В.Р. – Аз не съм прегледала цялата „каса“, защото обикновено в касата няма много вписвания, само тези в брой и специално тези РКО обикновено плащат по банков път и не знам какви записвания има.

Съдът – Ако видите този регистър, който се иска от ответната страна, биха ли възникнали допълнителни впечатления и да имате различен извод?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К.В.Р. – Възможно е да има и други записвания там.

Адв.А. – Нямам други въпроси.

Юрк. Р. – Нямам въпроси към вещото лице. В случая, вещото лице не е работило с този хронологичен регистър, за който ние настояваме. Считам, че заключението е непълно, в този смисъл е неправилно и необосновано, поради което го оспорвам и моля да допуснете допълнителна съдебносчетоводна експертиза, за която представям молба с препис за другата страна. Моля същата да бъде допусната след събирането на съответния документ. Ако съдът прецени, вещото лице да посети счетоводството на дружеството и на място да направи тази проверка, след което да изискате документите, по които е работило, тъй като една от задачите ми е: вещото лице да извърши справка и с кореспондиращи сметки.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К.В.Р./реплика/ – Моята задача, беше да проверя тези РКО. Аз съм установила, видяла, проверила съм – осчетоводени са. Иска се този регистър за всички документи по сметка „каса“? В заключението съм писала, че тези РКО са осчетоводени в същия месец, в който са издадени и записани в съответната сметка. Исках само да изясня задачата.

Адв.А. – Няма пречка да се приеме заключението. Доколкото разбрах от вещото лице, то е проверявало и това, което се иска и сега да бъде проверено и считам, че от заключението на вещото лице се изясни този въпрос, за който се иска допълнителна експертиза.

Юрк. Р. – Няма пречка да бъде приета тази експертиза, но ние я оспорваме и искаме допълнителна такава. Няма пречка същото вещо лице да работи по поставените от нас задачи. С оглед изхода на счетоводната експертиза, евентуално може да поискаме и техническа такава.

Адв.А. – Моля да изискате от дружеството да представи този хронологичен регистър.

Съдът намира, че с оглед заявеното становище от страните следва да бъде прието заключението на вещото лице Р. по назначената съдебносчетоводна експертиза. Следва да бъде уважено искането на ответната страна, като копие от молбата, находяща се на л.59 по делото, с правно основание чл.192 от ГПК, бъде изпратено до третото неучастващо по делото лице „Балкан транс 2010“ ООД. В съобщението до третото лице, с което му се създава задължение да представи в 3-дневен срок от съобщаването съответния документ, а именно: Хронологичен регистър на сметка 501 „Каса“ за 2015г. Следва да бъдат посочени изрично последиците при непредставяне на изисканите от съда документи, а именно: чл.192, ал.3 от ГПК, вр. с чл.87 от ГПК. Следва да бъде назначена допълнителна съдебносчетоводна експертиза, със задача поставена в молбата от ответната страна, представена в днешно съдебно заседание, а именно: Вещото лице да установи, след запознаване с Хронологичен регистър на сметка 501 „Каса“ за 2015г. и след запознаване в счетоводството на „Балкан транс 2010“ ООД  с други счетоводни сметки, които сметне за необходими: Кога е осчетоводено изплащането по процесните РКО №1/30.04.2015г, РКО №2/01.06.2015г., РКО №3/30.06.2015г. в Хронологичен регистър на сметка 501 „Каса“; Ако има такова осчетоводяване, налице ли е съответствие с началното и крайното салдо на Хронологичен регистър на сметка 501 „Каса“ и оборотите по нея; Има ли съответствие между това осчетоводяване и всички други кореспондиращи сметки от счетоводството на дружеството, както и с отразените суми по оборотните ведомости на дружеството за съответната година. За допълнителната задача на вещото лице, съдът определя възнаграждение от 150 лева, вносими от ответната страна в 7-дневен срок от днес по депозитната сметка на АдмС – Хасково. Указва на вещото лице, че следва да работи след изпълнение на задължението от третото неучастващо по делото лице „Балкан транс 2010“ ООД.

С оглед на изложеното, съдът

                                    О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА заключението на вещото лице Р. по назначената съдебносчетоводна експертиза.

На вещото лице К.Р. ДА СЕ ИЗПЛАТИ възнаграждение от 450 лева, за които се издаде РКО, екземпляр от същия се връчи на вещото лице в съдебно заседание.

ЗАДЪЛЖАВА третото неучастващо по делото лице „Балкан транс 2010“ ООД, в 3-дневен срок от съобщаването да представи Хронологичен регистър на сметка 501 „Каса“ за 2015г. УКАЗВА на същото последиците при непредставяне на изисканите от съда документи на основание чл.192, ал.3 от ГПК, вр. с чл.87 от ГПК, а именно: Ако трето неучастващо в делото лице откаже да представи поискан му от съда документ или предмет за изследване, за който е установено, че се намира у него, съдът му налага глоба и го подканва да го представи. Третото лице, което неоснователно не представи искания документ, освен отговорността по чл.87 от ГПК, носи отговорност и пред страната за причинените ѝ вреди. Копие от молбата с правно основание чл.192 от ГПК да бъде изпратена до третото неучастващо по делото лице „Балкан транс 2010“ ООД.

НАЗНАЧАВА допълнителна съдебносчетоводна експертиза, със задача: Вещото лице да установи, след запознаване с Хронологичен регистър на сметка 501 „Каса“ за 2015г. и след запознаване в счетоводството на „Балкан транс 2010“ ООД  с други счетоводни сметки, които сметне за необходими:

  1. Кога е осчетоводено изплащането по процесните РКО №1/30.04.2015г, РКО №2/01.06.2015г., РКО №3/30.06.2015г. в Хронологичен регистър на сметка 501 „Каса“;
  2. Ако има такова осчетоводяване, налице ли е съответствие с началното и крайното салдо на Хронологичен регистър на сметка 501 „Каса“ и оборотите по нея;
  3.  Има ли съответствие между това осчетоводяване и всички други кореспондиращи сметки от счетоводството на дружеството, както и с отразените суми по оборотните ведомости на дружеството за съответната година.

ОПРЕДЕЛЯ възнаграждение на вещото лице от 150 лева, вносими от ответната страна в 7-дневен срок от днес по депозитната сметка на АдмС – Хасково.

УКАЗВА на вещото лице, че следва да работи след изпълнение на задължението от третото неучастващо по делото лице „Балкан транс 2010“ ООД.

Адв.А. – Нямам други искания към момента.

Юрк. Р. – Нямам други искания към момента.

С оглед становищата на страните,  съдът намира, че делото следва да бъде отложено за друга дата и

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 09.10.2020г. от 10.00 часа, за която дата страните и вещото лице да се считат уведомени.

Заседанието приключи в 10.19 часа.

Протоколът се изготви на 14.08.2020 г.

 

Съдия:

 

 

Секретар: