П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 14.08.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на четиринадесети август две хиляди и двадесета година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Мария Койнова

сложи за разглеждане адм. дело № 390 по описа за 2020 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 11.15 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Е.Я.Х., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв. Ч., редовно упълномощен, представил пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА ТП НА НОИ - ХАСКОВО, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се представлява.

Съдът докладва:

На 31.07.2020г. е постъпила молба от представляващия ответната страна юрисконсулт З.. Сочи невъзможност да се яви в днешно съдебно заседание, но няма пречка за даване ход на делото. Излага кратки съображения по същество. Счита, че оспореният акт е законосъобразен.

Адв. Ч. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма пречка да бъде даден ход на делото в днешно съдебно заседание и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Адв. Ч. – Поддържам всичко изложено до този момент. Няма да соча други доказателства. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

С оглед становищата на страните, съдът намери делото за изяснено от фактическа страна и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Ч. – Моля да уважите така подадената жалба от моя доверител и отмените обжалвания административен акт и потвърденото с него разпореждане на Ръководител ПО на ТП на НОИ – Хасково като неправилно и незаконосъобразно. Считам, че по представената преписка безспорно е установено, че доверителят ми в реализиране на своите права е поискал преизчисляване на действителния размер на получаваната лична пенсия за осигурителен стаж и възраст, с правилно зачитане на осигурителния доход, индивидуалния коефициент и определяне размера на изплащаната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Посочил е два периода, които са посочени и в предходно производство, където също са били игнорирани/2016г./ и поради това считаме, че той е в правата си да реализира предвижданото от закона, дори и преди промяната на нормативната уредба. С оглед принципа на законност и социална справедливост в първите три текста от КСО за принципите, то при наличие на искане от заинтересованото лице, може да има преизчисление. А в чл.99, дори и след промяната от 31.12.2016г. – пенсионният орган служебно е можел да установи, че пенсията е отпусната неправилно и не да постановява разпореждане само когато пенсията следва да бъде намалена, а да постановява разпореждане и когато пенсията е определена в неправилен по-нисък размер и следва да бъде увеличена в интерес на пенсионера. Това е целта на социалното и осигурително законодателство. Служебното начало, което използва в другите производства, следва да бъде реализирано и в това производство, а не да игнорира искането, когато има факти и доказателства за преизчисляване. Дори не изчислил и не е дадена възможност да се види, дали размерът ще е по-голям или по-малък от това, както и дали не са нарушени неговите интереси.

Заседанието приключи в 11.19 часа.

Протоколът се изготви на 14.08.2020 г.

 

 

Съдия:

 

 

 

Секретар: