П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 13.08.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на тринадесети август през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                                Членове:                                          

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Елеонора Иванова

сложи за разглеждане адм.дело №  533 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Василка Желева  

На именното повикване в 10:55 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.А.А.З., редовно уведомен от предходното съдебно заседание, чрез назначения му процесуален представител  адв. В.П., не се явява.

Съдът докладва:

Повторно изпратената лично до жалбоподателя призовка на посочения в жалбата му адрес – гр. Х., ж.к. „Д.“ №***, ***, е върната в цялост, с отбелязване от длъжностното лице по призоваването, че по данни на служител в РПЦ-Харманли, адресатът на призовката е напуснал центъра на 24.06.2020 година.

В съдебна зала се явява адв. В.П., назначена за процесуален представител на жалбоподателя по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Председател на Държавна агенция за бежанците при МС, редовно уведомен от предходното съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

От пълномощника на същия - старши юрисконсулт М.Х. е постъпила молба вх.№ 4297/31.07.2020 г. в която заявява, че е възпрепятствана да се яви лично в днешното съдебно заседание, като представя писмени бележки, с които моли да бъде даден ход на делото при условие, че не са налице процесуални пречки за това. Също така моли да бъде прието заверено копие на справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх.№ МД-325/16.06.2020 г. относно актуалното положение в Египет. За информация на съда заявява, че на чужденеца е разрешено да пребивава на следния адрес: гр. С., ж.к. „***“, ***.

Към молбата са приложени пълномощно за процесуално представителство, Справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх.№ МД-325/16.06.2020 г. относно Египет, както и Решение № 5/17.07.2020 г. на Директора на РПЦ – Харманли при ДАБ, с което се разрешава на А.А.А.З., гражданство Египет, по време на производството за предоставяне на международна закрила да пребивава на адрес: гр. С., ж.к. ***, като решението е връчено чужденеца на 29.07.2020 г. Приложени са и писмени бележки.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно уведомени от предходното съдебно заседание, се явява прокурор Елеонора Иванова.

АДВ.П. – Считам, че няма пречка делото да се гледа пред настоящия съд, с оглед на това, че първоначалната регистрация на жалбоподателя е била в РПЦ – Харманли. Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Считам, че с оглед посочения адрес в град София, делото трябва да бъде изпратено за разглеждане от Административен съд – град София /АССГ/.

 

Съдът намира, че на основание чл. 134, ал.1 от АПК, и доколкото е в срока по чл.134, ал. 2 от АПК, следва да повдигне служебно възражение за местна неподсъдност на делото на следните основания:

Производството по делото е образувано по жалба на чуждия гражданин А.А.А.З. против Решение № 1402/22.05.2020 г. на Председателя на ДАБ, като оспореното решение е постановено на основание чл.75, ал.1, т.2 и т.4 от ЗУБ и с него се отказва да се предостави статут на бежанец и хуманитарен статут на жалбоподателя.

Съгласно разпоредбата на чл.87 от ЗУБ, решенията по чл.75, ал.1, т.2 и т.4 от същия закон, могат да се обжалват по реда на Административнопроцесуалния кодекс /АПК/ в 14-дневен срок от връчването им.

В конкретната хипотеза на общо производство, при което съдебният контрол върху решението се осъществява по реда на чл.87 от ЗУБ, не е предвидено изключението, регламентирано в чл.84, ал.2 от ЗУБ във връзка с оспорването на решенията, постановени по реда на чл.70, ал.1 от същия закон, а именно тези в ускорената процедура в производството по общия ред, при които оспорването им се извършва пред административния съд по настоящия адрес от регистрационната карта на чужденеца.

В процесния случай оспорването на решението се извършва по реда на АПК, по силата на изричното препращане на чл.87 от ЗУБ.

Ето защо в случая приложение намира разпоредбата на чл.133, ал.1 от АПК, в сила от 01.01.2019 г., според която делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по постоянен адрес или седалището на посочения в акта адресат, съответно адресати, а когато посоченият в акта адресат има постоянен адрес или седалище в чужбина, споровете се разглеждат от Административен съд – град София.

Определение за постоянен адрес е дадено в разпоредбата на чл.93, ал.1 от Закона за гражданската регистрация (ЗГР) и това е адресът в населеното място, в което лицето избира да бъде вписано в регистъра на населението.

В жалбата като адрес на жалбоподателя е посочен адресът на РПЦ Харманли, град Харманли. Този адрес обаче не е „постоянен“ такъв по смисъла, вложен от законодателя в чл.93 от ЗГР, тъй като съгласно чл.3, ал.2 от същия закон, в регистъра на населението, освен всички български граждани, се вписват само чужденците, които са получили разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване в Република България, и тези, получили статут на бежанец или хуманитарен статут, или на които е предоставено убежище в Република България.

Доколкото е чужд гражданин и в производство по предоставяне на статут, настоящият жалбоподател не спада към тази категория лица, т.е. същият има постоянен адрес в чужбина, а в императивната разпоредба на чл.133 от АПК не е придадено значение на настоящия адрес на адресата на акта.

Ето защо по силата на чл.133, ал.1, изр.второ от АПК местно компетентен да разгледа жалбата му в конкретния случай се явява Административен съд – град София. 

Освен това следва да бъде отчетено и обстоятелството, че съгласно допълнително постъпилото с молбата на пълномощника на ответника от 31.07.2020 г. писмено доказателство, а именно Решение №5/17.07.2020г. на Директора на РПЦ – Харманли при ДАБ, връчено на чужденеца на 29.07.2020 г., на жалбоподателя А.А.А.З., по време на производството за предоставяне на международна закрила, е разрешено пребиваването на конкретно посочен адрес в град София.

Ето защо на основание чл.135, ал.2, във връзка с ал.1 от АПК производството по настоящото дело следва да бъде прекратено пред настоящия съд, а жалбата следва да бъде изпратена по подсъдност на местно компетентния за разглеждането ѝ съд.

С оглед  изложеното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ пред Административен съд – Хасково жалбата на А.А.А.З., гражданин на Египет, против Решение № 1402/22.05.2020 г. на Председателя на ДАБ.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №533/2020 г. по описа на Административен съд – Хасково.

ИЗПРАЩА жалбата на А.А.А.З. против Решение № 1402/22.05.2020 г. на Председателя на ДАБ за разглеждане от Административен съд – София-град.

Определението не подлежи на обжалване.

Заседанието приключи в 11:09 часа.

Протоколът се изготви на 13.08.2020 година.

 

 

 

 

 

                                                                   

                                                        СЪДИЯ:                                                                                                     

  

 

 

                                                        Секретар: