П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 20.08.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесети август през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                       

При участието на секретаря Дорета  Атанасова

и  прокурора Невена Владимирова   

сложи за разглеждане адм. дело № 495 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 10.30 часа се явиха:

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА С.М., действаща със съгласието на майка си Ф.Б., редовно призована, не се явява.

                        От пълномощника на същата -  адв. П. Ж., е постъпила молба, в която заявява, че е в невъзможност да присъства в днешното съдебно заседание. Моли да бъде даден ход на делото, заявява, че поддържа жалбата и моли да се приеме административната преписка. От своя страна представя писмени доказателства, а именно Експертно становище, изготвено от експерти на фондация „Мисия криле“, както и разпечатки от различни електронни сайтове с превод на български език.   

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ПРЕДСЕДАТЕЛ на ДАБ при МС, редовно призован, се представлява от старши юрисконсулт С., надлежно упълномощена.

                        ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани, се явява прокурор ВЛАДИМИРОВА.

                        По хода на делото:

                        Юриск. С. – Да се даде ход на делото.

                        ПРОКУРОРЪТ – Моля за ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата.

                        Докладва се писмо вх. № 4535/11.08.2020 г. от Дирекция „Социално подпомагане“ – Харманли, с което уведомяват съда, че жалбоподателката С.М. и нейната майка Ф.Б. не се намират на територията на РПЦ – Харманли, в подкрепа на което представят писмо от директора на РПЦ – Харманли с изх. № РД11-1542-(1)/06.08.2020 г.

                        Юриск. С. – Уважаема госпожо Съдия, оспорвам подадената жалба. Моля да приемете всички представени по делото писмени доказателства. Също така представям и моля да приемете докладна записка с вх. № 526/15.07.2020 г., от която е видно, че жалбоподателката самоволно е напуснала центъра, както и актуална справка на Дирекция „Международна дейност“ относно общото положение в А.. Не възразявам да се приемат представените от пълномощника на жалбоподателката документи.

                        ПРОКУРОРЪТ – Становище по жалбата ще взема в хода по същество. Моля да приемете административната преписка, приложените към молбата на пълномощника на жалбоподателката писмени доказателства, както и днес представените от страна на ответника.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства документите съдържащи се в изпратената административна преписка по издаване на оспореното решение, приложеното писмо от Дирекция „Социално подпомагане“ – Харманли, както и представените с депозираната молба от пълномощника на жалбоподателката документи и днес представените от пълномощника на ответника такива, водим от което                                           О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото заверено копие от документи, съставляващи преписката по издаване на оспореното решение, изпратени с писмо рег. № УП-15413/16.06.2020 г. под опис от 42 пункта; приложеното към писмо вх. № 4535/11.08.2020 г. от Дирекция „Социално подпомагане“ – Харманли писмо от директора на РПЦ – Харманли с изх. № РД11-1542-(1)/06.08.2020 г.; приложените към молбата на пълномощника на жалбоподателката Експертно становище изх. № ЦО-097/08.07.2020 г., изготвено от експерти на фондация „Мисия криле“; доклад на „Амнести интернешънъл“ от 18.05.2020 г. относно сексуалното насилие в А., Т. и М. – превод от английски език; доклад на „Амнести интернешънъл“ относно А. за 2019 г. – превод от английски език; доклад на „Хюманс райт уоч“ относно А. за 2019 г. – превод от английски език и информация от 23.04.2017 г. относно домашното насилие в А. на „Хюманс райт уоч“ – превод от английски език, както и днес представените от ответника заверени копия от докладна записка с вх. № 526/15.07.2020 г. относно чужденците, потърсили закрила в ДАБ и напуснали РПЦ – Харманли и справка на Дирекция „Международна дейност“ относно общото положение в А. с вх. № МД-427/12.08.2020 г.

                        Юриск. С. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

                        ПРОКУРОРЪТ - Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

                        Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

                        Юриск. С. – Уважаема госпожо Съдия, моля да отхвърлите жалбата на С.М. като неоснователна. При постановяване на решението на административния орган са спазени общите изисквания за законосъобразност на индивидуалните административни актове, както и специалните разпоредби на ЗУБ.

                        Моля уважаемият съд да вземе предвид факта, че има постановено съдебно Решение № 464/03.08.2020 г. по адм. дело № 496/2020 г. по описа на АдмС – Хасково, с което е отхвърлена жалбата на майката на жалбоподателката  Ф.Б.. Представям писмени бележки, които моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

                        ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо Председател, считам жалбата за неоснователна и като такава предлагам да я оставите без уважение. Посочените в същата възражения считам, че не намират опора в събраните по делото доказателства. Напротив, при преглед на материалите по делото считам, че се налага извод, че в хода на проведеното административно производство са били събрани всички съотносими   към случая доказателства. Същите са подложени на един пълен и прецизен анализ от страна на административния орган, като за законосъобразен и правилен изцяло считам и крайния му извод, че по отношение на жалбоподателката не са налице законовите основания за предоставяне статут на бежанец и хуманитарен статут. Не са налице действително основанията на чл. 8 и чл. 9 от ЗУБ за предоставянето на международна закрила на жалбоподателката.

                        По изложените съображения предлагам да оставите жалбата без уважение. 

                        Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

                        Заседанието приключи в 10.37 часа.

                        Протоколът се изготви на 20.08.2020 година.

 

 

 

     СЪДИЯ:

 

 

 

                                     

     Секретар: