П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 25.08.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и пети август през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: Антоанета Митрушева

                                                                                             

При участието на секретаря Гергана Мазгалова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 440 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 11:00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА С.Ш.Р., редовно призована за днешното съдебно заседание по електронна поща, чрез процесуалния си представител адв. М.К., не се явява. Същата се представлява от адв. К., надлежно упълномощен с представено по делото пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ МЛАДШИ АВТОКОНТРОЛЬОР В СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ ПРИ ОДМВР – ХАСКОВО /В. Д. Г./, редовно призован за днешното съдебно заседание по електронна поща, явява се лично.

 

По хода на делото:

Адв. К.Моля да бъде даден ход на делото.

ОТВЕТНИКЪТДа се гледа делото.

 

            Съдът намира, че не са налице процесуални пречки да бъде даден ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

О П Р Е Д Е Л И :

                       

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилата жалба от С.Ш.Р. ***, чрез процесуален представител - адв. М.К., срещу Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 1970з-523/28.05.2020 г. на мл.автоконтрольор в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Хасково /В. Д. Г./.

Докладва, че по делото е постъпила с придружително писмо вх.№ 3376/24.06.2020 г. административната преписка по издаване на оспорената заповед.

Докладва постъпило писмо вх. № 4035/20.07.2020 г. от ОД на МВР – Хасково, сектор „Пътна полиция“, към което е приложено заверено копие на Заповед № 272з-906/20.03.2019 г. на Директор на ОД на МВР – Хасково.

                                                          

Адв. К. – Госпожо председател, поддържам депозираната жалба. Да се приеме представената административна преписка, както и допълнително постъпилата заповед. Няма да соча нови доказателства.

ОТВЕТНИКЪТОспорвам жалбата. Документите, съставени от мен, за установеното административно нарушение, са издадени на база заповедта, с която съм упълномощен да издам съответната мярка. Предоставям на съда да прецени дали има допуснати грешки при издаването на заповедта, но реално погледнато тя е издадена на основание на посочени норми от ЗДвП, въз основа на които е констатирано нарушение. Законът е предвидил, че след такова нарушение следва да бъде издадена заповед за принудителна административна мярка. За да издам такава заповед, аз съответно съм упълномощен от Директора на ОД на МВР - Хасково.

Адв. К. – Госпожо председател, доколкото оспорваната заповед е издадена въз основа на това, че е установено административно нарушение от страна на водача на МПС Б. Р. С. и доколкото неговото деяние е квалифицирано като управляване на МПС, без същият да притежава съответна правоспособност, а това е от изключително важно значение за решаване на въпроса дали заповедта за прилагане на административна мярка е законосъобразна, моля да се изиска от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Хасково да представят справка относно това дали към момента на извършване на деянието Б. Р. С. е бил правоспособен водач или е бил лишен от право да управлява МПС. Ако същият е бил лишен от това право, то на какво основание.

ОТВЕТНИКЪТ – Доколкото ми е известно самият акт е съставен въз основа на официален документ, респективно заповед от месец април. Явно е, че водачът Б. Р. С. е имал предишно нарушение, с което е бил лишен от правото да управлява МПС. След като е бил лишен, би трябвало в предходна заповед да е посочено за колко време и по кой член, и би трябвало да има издадено постановление на базата на предишното нарушение.

 

На първо място, съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото изпратените от административния орган писмени такива, съставляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили в съда с придружително писмо вх.№ 3376/24.06.2020 г. както и допълнително постъпилата с писмо вх.№ 34035/20.07.2020 г. заповед.  

На следващо място, съдът намира за основателно направеното в днешното съдебно заседание искане от процесуалния представител на жалбоподателката - адв. К., да бъде изискана справка от сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР - Хасково, в която да бъде удостоверено към дата 28.05.2020 г. лицето Б. С. Р. било ли е лишено от право да управлява пътно превозно средство по съдебен или административен ред; по силата на какъв административен или съдебен акт и от коя дата този акт е влязъл в законна сила, като бъде приложено копие от цитирания в справката акт.

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като доказателства по делото следните документи: Справка за нарушител/водач за лицето: С.Ш.Р., ЕГН: **********; Заповед за прилагане на принудителна административна мярка №1970з-523/28.05.2020 г. на В. Д. Г. - мл.автоконтрольор в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Хасково; Акт за установяване на административно нарушение №218212, Серия GA от дата 28.05.2020 г.; Докладна записка №1253р-5939/01.06.2020 г. от В. Ж. Д. до началника на сектор „ПП“ – Хасково, относно: неправоспособен водач на МПС; Заповед №272з-2152/12.09.2018 г. на Директор на ОДМВР – Хасково, относно: Оправомощаване на длъжностни лица от ОДМВР – Хасково, които да прилагат мотивирана заповед за принудителни административни мерки (ЗПАМ) по чл.171 от ЗДвП; Пощенски плик рег. №125300-9045 както и Заповед №272з-906/20.03.2019 г. на Директор на ОДМВР – Хасково, относно: Оправомощаване на длъжностни лица от ОДМВР – Хасково, които да прилагат с мотивирана заповед принудителни административни мерки (ЗППАМ) по чл.171, т.1, т.2, т.2а, т.3, т.4, т.5, т.6, т.7 и т.8 от ЗДвП.

ДА СЕ ИЗИСКА от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - Хасково да представи до датата на следващото съдебно заседание справка за лицето Б. С. Р. с ЕГН: ********** и адрес: ***, в която да бъде удостоверено към дата 28.05.2020 г. същото било ли е лишено от право да управлява ППС, по силата на какъв съдебен или административен акт и от коя дата този акт е влязъл в законна сила. Към справката да бъде приложено копие от цитирания в същата акт.

 

Адв. К. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

ОТВЕТНИКЪТ – Нямам доказателствени искания на този етап от производството.

 

За събиране на допуснатите по делото допълнителни доказателства, съдът намира, че делото следва да бъде отложено за друга дата.

Мотивиран от което, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 13.10.2020г. от 10:20 часа, за която дата страните да се считат редовно уведомени.

 

Заседанието приключи в 11:09 часа.

            Протоколът се изготви на 25.08.2020 година.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

                                                                                                          Секретар: