П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 20.08.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесети август през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА Ж.

                                                               Членове:       

 

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора   

сложи за разглеждане адм.дело №  1006 по описа за  2019 година     

докладвано от съдия Василка Ж.  

На именното повикване в 10:00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛИТЕ М.Н.В. и В.Н.В., редовно уведомени от предходно съдебно заседание, не се явяват. За двамата се явява адв. Й.Й., надлежно упълномощен да ги представлява, с представено по делото пълномощно. В днешното съдебно заседание също представя пълномощни от двамата жалбоподатели, с договори за правна защита и съдействие, съответно с № 07/19.08.2020 г. и № 08/19.08.2020 г. 

ОТВЕТНИКЪТ Кмет на Община Хасково, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

От пълномощника на ответника - ст.юрк. В. В., е постъпила молба с вх.№4598/13.08.2020 г., в която моли откритото съдебно заседание по делото да бъде отложено за друга дата, тъй като за периода от 17.08.2020 г. до 28.08.2020 г. ще ползва редовен годишен отпуск. Представя като доказателство Заповед №1923/10.08.2020 г. на Кмета на Община Хасково, с която се разрешава ползването на редовен отпуск за цитирания период на ст.юрк. В.Г.В..

ВЕЩОТО ЛИЦЕ В.В.Д., редовно призована за днешното съдебно заседание, се явява лично.

АДВ.Й. Госпожо съдия, считам, че следва да се даде ход на делото, поради следните обстоятелства:

Ответникът в настоящото производство, Община Хасково, е редовно призован по делото. В Община Хасково има назначени четирима юрисконсулти, като В. В. е един от тях. След като единият от тях е в платен годишен отпуск, няма представени доказателства, че и другите трима са в отпуск. Пълномощното по делото на ст.юрк. В. е общо, за всички дела срещу Община Хасково, т.е. това не е конкретно пълномощно само за това дело, и в този смисъл всеки един от останалите юристи на Община Хасково би могъл да я замести. Получили са заключението на вещото лице в срок и всеки един юрист от общината е можел да се запознае с него, да изрази становище и да участва в днешното съдебно заседание. Ако ответникът, Кмет на Община Хасково, е заинтересован от изхода на делото, е могъл да замести юриста, който е в отпуск, но едва ли Кметът на Община Хасково знае за процесуалния ход на всички дела срещу общината. Считам, че това е лично действие на ст.юрк. В., за което тя трябва да си носи отговорност. Не искам, но мога да предположа, че това е умишлен ход за шиканиране на делото по лична нейна и инициатива. Дано не е така, а просто да е едно несериозно отношение към делото.                      

Считам, че Вашето определение, с което ще дадете ход на делото, ще изиграе своята дисциплинираща роля спрямо юристите на Община Хасково към по- сериозно отношение към задълженията си по делата пред АдмС - Хасково.

На последно място искам да кажа, че от процесуална гледна точка жалбата е от 07.08.2019 г. пред Кмета на Община Хасково и поради непредвидени обстоятелства, които се проточиха повече от една година, има и възможност тези обстоятелства да се повторят, което още повече ще удължи срока на разглеждане на делото, което не е в интерес на съда и на страните по делото.

Въз основа на изложеното Ви моля да дадете ход на делото.

 

Като взе предвид изложеното становище на адв. Й.Й. и представеното с молбата на ст.юрк. В. писмено доказателство, съдът отчита, че въпреки, че не са налице всички кумулативно изискуеми предпоставки на чл. 139 ал. 1 от АПК, а именно изискването и страната, и пълномощникът ѝ да не могат да се явят по делото поради неотстранимо препятствие, съдът намира, че представената заповед за ползване на разрешен от работодателя годишен отпуск в периода от 17.08.2020 г. до 28.08.2020 г. удостоверява неотстранимо от пълномощника на ответника препятствие за участие в днешното съдебно заседание. Доколкото по делото не са представени други доказателства за оправомощени процесуални представители на ответника Кмет на Община Хасково, с оглед необходимостта от изслушване на заключение на назначената и изготвена съдебно-техническа експертиза, а също и предвид обстоятелството, че делото все пак е насрочено в период, в които в предишни години е съдебната ваканция, съдът намира, че следва да даде възможност на ответника за защита в настоящото производство, като не даде ход на делото, а го отложи за друга дата.

Предвид личното явяване в днешното съдебно заседание на вещото лице В.В.Д. и с оглед обстоятелството, че делото се отлага по независещи от същото причини, съдът намира, че на вещото лице следва да бъде изплатено и допълнително възнаграждение в размер на 20 лв., за явяването му в днешното съдебно заседание, по реда на чл. 21, ал. 1 от Наредба № 2 от 29.06.2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, с оглед на което следва да задължи ответника в 7-дневен срок от получаване на писменото уведомление, да внесе по сметка на АдмС - Хасково сумата от 20 лв., за допълнително изплащане на възнаграждение на вещото лице.

Съдът намира, че следва да предупреди ответника, на основание чл. 139, ал. 2 от АПК, че повторно искане за отлагане на делото на същото основание, а именно ползване на отпуски от страна на процесуалния му представител, би могло да се прецени като злоупотреба с право и да не бъде уважавано.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 7-дневен срок от получаване на писменото уведомление, да внесе по сметка на АдмС - Хасково сумата от 20 лв., за допълнително изплащане на възнаграждение на вещото лице.

ПРЕДУПРЕЖДАВА ответника, на основание чл.139, ал.2 от АПК, че повторно искане за отлагане на делото на същото основание, а именно ползване на отпуски от страна на процесуалния му представител, би могло да се прецени като злоупотреба с право и да не бъде уважавано.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 01.10.2020 година от 10.00 часа, за която дата страните и вещото лице да се считат редовно уведомени.

Заседанието приключи в 10:09 часа.

Протоколът се изготви на 20.08.2020 година.

 

 

                                                       

 

                                                                    СЪДИЯ:

 

 

 

                                                                    Секретар: