П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 20.08.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесети август през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                               Членове:       

 

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора   

сложи за разглеждане адм.дело №  124 по описа за  2020 година     

докладвано от съдия Василка Желева  

На именното повикване в 10:32 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.С.Н., редовно уведомена от предходното съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

От адв. В.Ч., пълномощник на жалбоподателката по делото, с представено по същото пълномощно, е постъпила молба вх.№ 4580/12.08.2020г. Със същата се моли съдебното заседание по делото да бъде отсрочено за друга дата, тъй като към днешна дата пълномощникът на жалбоподателката ще бъде в годишен отпуск, ще отсъства от града и няма да му е възможно да осъществи процесуално представителство, както и с оглед обстоятелството, че делото е със значителен обем документи, получени от „Еконт Експрес“, а жалбоподателката не се е запознала с тях. Към молбата е приложено удостоверение изх.№ 209/07.08.2020 г. на Председателя на адвокатска колегия – Хасково, издадено в уверение на това, че адв. В.К.Ч. ще ползва годишния си отпуск за периода от 14.08.2020 г. до 25.08.2020 г. включително.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Директор на Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ - Пловдив, редовно уведомен от предходното съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

 От пълномощник на същия - ст.юрк. С. К., с представено по делото пълномощно, е постъпила молба вх.№ 4647/14.08.2020 г., в която се заявява, че няма възражения по даване ход на делото, ако не са налице процесуални пречки за това, в случай на неявяване на пълномощника на ответника в съдебното заседание. Заявява се, че не се възразява да бъдат приети по делото изпратените доказателства от третото неучастващо по делото лице „Спиди“ АД, че страната няма други доказателствени искания за момента, че няма да сочи нови доказателства. Същият моли за определяне срок за представяне на писмени бележки, за присъждане на разноски за юрисконсултско възнаграждение, прави възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение на жалбоподателката, в случай на отмяна ревизионния акт.

 

Съдът намира, че макар и да не са налице всички кумулативно предвидени предпоставки на чл.139, ал.1 от АПК за отлагане на делото, доколкото по същото не са представени надлежни доказателства за препятстване на жалбоподателя да се яви лично по делото, ход на същото не следва да бъде даван, тъй като представеното от страна на пълномощника на жалбоподателката писмено доказателство, удостоверяващо периода на ползване от него на разрешен отпуск, удостоверява, че процесуалният представител не може да се яви за днешното съдебно заседание поради неотстранимо препятствие, а с оглед вида на делото, постъпилите много на брой писмени доказателства, както и предвид обстоятелството, че делото е насрочено в период, в който в предходни години по закон се ползва съдебна ваканция, намира, че същото следва да бъде отложено за друга дата, като на жалбоподателката се укаже, на основание чл.139, ал.2 от АПК, че повторно искане за отлагане на делото на същото основание, а именно ползването на отпуск от страна на процесуален представител, би могло да бъде разглеждано като злоупотреба с право и да не бъде уважавано.

Съдът констатира, че по делото не са постъпили изисканите писмени доказателства от страна на третото неучастващо по делото лице - „Еконт Експрес“ ООД, гр.Русе.

Установи се, че с протокол от публично съдебно заседание от 28.05.2020 г. дружеството „Еконт Експрес“ ООД, гр.Русе, е задължено, на основание чл.192, ал.1 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК, да представи по делото намиращи се в него писмени доказателства, в качеството му на трето неучастващо по делото лице. Същото е уведомено за това си задължение с писмо изх.№770/08.06.2020 г., получено, съгласно известието за доставяне, на 10.06.2020 г. Към настоящия момент това задължение не е изпълнено.

По делото са представени за прилагане писмо изх.№ 1151/13.07.2020 г. от Административния ръководител – Председател на АдмС – Хасково до управителя на „Еконт Експрес“ ООД, гр.Русе, както и разпечатка от кореспонденция по ел. поща между АдмС – Хасково и „Еконт Експрес“ ООД с резолюция на председателя на съда от 20.07.2020 г. От така представените писма става ясно, че дружеството „Еконт Експрес“ ООД е било събрало, оформило и изпратило необходимите документи, изискани по адм. дело №124/2020 г., които са били доставени на адреса на АдмС – Хасково от техен служител на дата 10.07.2020 г. в 10:43 часа, но не са получени от съда поради изискването от страна на куриерската фирма за заплащане на разноски по доставката им.

Съдът намира, че така изложеното обстоятелство води до извода, че третото неучастващо по делото лице - „Еконт Експрес“ ООД, на практика отказва да представи поисканите му от съда документи, за които се установява, че се намират у него. Това му поведение е в разрез с разпоредбите на приложимия процесуален закон, с  оглед на което третото неучастващо по делото лице - „Еконт Експрес“ ООД, следва да се предупреди за последиците от неизпълнението на така вмененото му задължение, като доколкото в днешното съдебно заседание делото няма да бъде разгледано, съдът следва да даде нова възможност на третото неучастващо по делото лице „Еконт Експрес“ ООД да представи така изисканите му документи в нов срок, като го предупреди, че при следващо непредставяне ще наложи на законния му представител глоба за неизпълнение на задълженията му. Също така съдът следва да му укаже, че задължението на трето лице за представяне на документи в съда следва да бъде изпълнено в канцеларията на съда, който не носи ангажимент за начина, по който тези документи достигат до него, респективно не търпи разноски за изпращането им като пощенска пратка, а няма процесуален ред, по който тези разноски да бъдат събирани и от страните в производството.

Водим от това, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

УКАЗВА на жалбоподателя, на основание чл.139, ал.2 от АПК, че повторно искане за отлагане на делото на същото основание, а именно ползването на отпуск от страна на процесуален представител, би могло да бъде разглеждано като злоупотреба с право и да не бъде уважавано.

ЗАДЪЛЖАВА ПОВТОРНО „Еконт Експрес“ ООД, гр.Русе, като трето неучастващо по делото лице, да изпълни задължението си, за което е уведомено с писмо изх.№770/08.06.2020 г. на АдмС – Хасково, получено на 10.06.2020 г. с известие за доставяне с баркод ИД PS 6300 013I1X A, като представи, в 14-дневен срок от получаване на писменото съобщение, в канцеларията на АдмС – Хасково всички документи, които е бил задължен да представи.

ПРЕДУПРЕЖДАВА „Еконт Експрес“ ООД, гр.Русе, че при неизпълнение в срок на така разпореденото му от съда, на неговия управител ще бъде наложена глоба по реда на чл.87 във вр. с чл.91, ал.1 от ГПК, където предвидената глоба е в размер от 50 лв. до 300 лв., а при повторно нарушение, на основание чл.91, ал.2 от ГПК, глобата е в размер от 100 лв. до 1200 лв.

ПРЕДУПРЕЖДАВА го също, че на основание чл.192, ал.3 от ГПК, третото лице, което неоснователно не представи искания документ, освен отговорността по чл.87 от ГПК, носи и отговорност пред страната за причинените ѝ вреди.

УКАЗВА на управителя на „Еконт Експрес“ ООД, гр.Русе, че съгласно разпоредбата на чл.192, ал.1 и ал.2 от ГПК, задължението на неучастващото по делото лице да представи намиращ се у него документ следва да бъде изпълнено от третото лице в канцеларията на съда, като нито съдът, нито страните по делото са задължени за извършените по повод представянето на тези документи разноски, както и че документите, освен чрез куриерска пратка, биха могли да бъдат представени в съда и лично.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 19.11.2020 година от 10:00 часа, за която дата страните да се считат редовно уведомени.

Заседанието приключи в 10:49 часа.

Протоколът се изготви на 20.08.2020 година.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: