П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 26.08.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и шести август през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВА БАЙНОВА

                                           Членове: ПАВЛИНА ГОСПОДИНОВА

                                                          АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

 

При участието на секретаря Ивелина Въжарска

и прокурора Елеонора Иванова

сложи за разглеждане адм.дело № 183 по описа за 2020 година

докладвано от Председателя

на именното повикване в 10:05 часа се явиха:

 

ЗА ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА ПРОКУРОР ПРИ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, уведомени от предходно съдебно заседание, се явява прокурор Елеонора Иванова.

ОТВЕТНИКЪТ по протеста ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - СВИЛЕНГРАД, уведомени от предходно съдебно заседание, се представляват от Т. К. -Председател на Общински съвет – Свиленград.

ПРОКУРОРЪТ  – Ход на делото.

Г-жа Т. К. – Да се даде ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което             

                                                           О П Р Е Д Е Л И :  

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се протеста.

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам протеста. Моля да приемете като доказателства приложените към него писмени документи.

Г-жа Т. К. – Оспорвам протеста по изложени съображения в предходна молба. В днешно съдебно заседание представям и моля да приемете като доказателства по делото: решение на Общински съвет – Свиленград, с което е приет Правилник за изменение на правилника, атакуван от прокурора, с който са отменени текстовете, предмет на протеста в настоящото административно производство. Представям също като доказателство разпечатка от официалната страница на Община Свиленград в интернет, за обнародването на това решение.

С оглед на представените доказателства, считам, че те установяват факта, че предметните на протеста разпоредби са отменени. Налице е хипотезата на оттегляне на оспорения административен акт, по смисъла на чл.159, т.3 от АПК, поради което протестът се явява лишен от предмет на оспорване и следва да се остави без разглеждане, а производството по делото да бъде прекратено.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни Съдии, с отмяната на протестираните разпоредби, считам, че настоящият протест, подаден от Окръжна прокуратура – Хасково се явява без предмет, поради което оттеглям същия и моля производството по административното дело да бъде прекратено. Моля да ни бъдат присъдени направените по делото разноски.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателство по делото днес представените от пълномощника на ответника писмени доказателства, а именно: Решение №239/29.07.2020 г. прието на проведено на същата дата заседание на Общински съвет – Свиленград, ведно с Решение за поправка на същото с №272/25.08.2020 г. с, както и разпечатка от интернет-страницата на Община Свиленград, касаеща публикуване на решението, с което се приема Правилник за изменение на Правилника за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на Община Свиленград, приет с Решение №1187/29.05.2019 г. на Общински съвет – Свиленград.

Съдът като взе предвид представените доказателства, видно от които протестираните разпоредби Правилника за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на Община Свиленград са отменени, както и становищата на страните, намира, че протестът се явява недопустим, доколкото липсва годен предмет за оспорване. В тази връзка е налице хипотезата на оттеглен административен акт, поради което протестът следва да се остави без разглеждане, а производството по делото да се прекрати.  

С оглед направеното от протестиращата страна искане и доколкото действията по изменение на Правилника, разпоредби от който се протестират, са предприети след депозиране на протеста, съдът намира, че на протестиращата страна следва да се изплатят направените по делото разноски в размер на 20.00 /двадесет/ лева - държавна такса за оповестяване на протеста в Държавен вестник.

Водим от горното, съдът

                                   О П Р Е Д Е Л И :  

ПРИЕМА като доказателства по делото следните документи: Решение №239/29.07.2020 г. на Общински съвет – Свиленград, поправено с Решение №272/25.08.2020 г.  на Общински съвет – Свиленград, както и разпечатки от интернет-страницата на  Общински съвет – Свиленград за оповестяване на приетото решение.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ протеста на Прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково срещу разпоредбите на чл. 2, ал. 1 в частта „…или настойниците на детето „ чл. 3, ал. 4, чл. 7, ал. 3 т. 4, и т. 1 от Приложение №1 към чл. 7 от Правилник за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на Община Свиленград.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело №183/2020 г.

ОСЪЖДА Общински съвет – Свиленград да заплати на Окръжна прокуратура – Хасково направените по делото разноски в размер на 20.00 /двадесет/ лева.

Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от днес с частна жалба пред ВАС.

                        Заседанието приключи в 10:14 часа.

                        Протоколът се изготви на 26.08.2020 година.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

Член съдия:  1.                   

 2.

 

 

 Секретар: