П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 01.09.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на първи септември две хиляди и двадесета година в състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова …………………...……

и прокурора …………………………………………………………...……..

сложи за разглеждане адм. дело № 302 по описа за 2020 г. ……………

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………..………….

на именното повикване в 09:58 часа се явиха: ………………………….

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.Г.Г., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от адв.В.Ч., надлежно упълномощен  по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на ТП на НОИ, гр. Хасково, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от юрк.С., надлежно упълномощена по делото.

Адв.Ч. – Моля да бъде даден ход на делото.

Юрк.С. – Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се писмо вх.№3381/24.06.2020 г. от Административния ръководител-Окръжен прокурор на ОП – Хасково.

Адв.Ч. – Да се приеме постъпилото писмо от ОП – Хасково. Нямам други доказателствени искания. Моля да се приключи делото.

Юрк.С. – Да се приеме писмото от ОП – Хасково. Нямам други доказателствени искания. Моля да се приключи делото.

Съдът намира, че за изясняване делото от фактическа страна следва да приеме като писмено доказателство по делото писмо с вх.№ 3381/24.06.2020 г. (изх.№А-208/2020 г./23.06.2020 г. на ОП – Хасково) на Административния ръководител-Окръжен прокурор на ОП – Хасково и като взе предвид, че страните не правят други искания за събиране на доказателства счита, че делото е изяснено от фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.  

 Водим от горното съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмено доказателство по делото писмо с вх.№ 3381/24.06.2020г.(изх.№А-208/2020г./23.06.2020 г. на ОП – Хасково) на Административния ръководител-Окръжен прокурор на ОП – Хасково.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.Ч. – Уважаема госпожо административен Съдия, моля да уважите жалбата на моя доверител, да отмените обжалваното решение и потвърденото с него разпореждане, с което личната пенсия на моя доверител е спряна. Не са налице никакви основателни доказателства, представени в кориците на делото, които да дават основание на административния орган да прецени, че би могло да се разкрият факти и обстоятелства и най-вече да се намерят документи, които да игнорират доказателствената стойност на валидно издадени и приети в пенсионната преписка на моя доверител удостоверения за трудов стаж при двата осигурителя в град София. Твърдението, че има дублиране на стаж по опис не отменя доказателствената стойност на валидно издадените документи за трудов стаж и в правомощията и компетенциите на НОИ, за да бъде спазен законът, би следвало този предполагаем описан стаж да бъдат изискани, издадени и приложени по делото удостоверения за стаж, за които се твърди, че дублират стажа в град София и вече при колизия на така издадени удостоверения и периоди на трудов и осигурителен стаж бих могъл да приема, че е налице съмнение и основание за спиране. Също така считам, че дори и в административното производство презумпцията за невиновност, която е визирана в наказателния кодекс, е приложима. Видно от днес приетото доказателства срещу моя доверител няма предявено обвинение и по никакъв начин не може да се свърже, че ще се търси неговата отговорност за съставомерност на деяние по НК, а това, че има образувано досъдебно производство срещу  неизвестен извършител по никакъв начин не следва да кореспондира с изводите на пенсионния орган, че това е основание за спиране изплащането на пенсията. Все пак изплащането на пенсията на моя доверител трябва да се приема и е вид социално плащане, което да компенсира невъзможността му да полага труд, същата по никакъв начин не е обосновано, че би могла да се счита за причиняване щета на бюджета на ДОО и разпореждането, което е потвърдено с обжалваното решение твърдя, че е издадено преждевременно, без налични обективни доказателства и административният орган е кредитирал превишаване на властническите правомощия на Ръководителя на пенсионно осигуряване към ТП на НОИ – Хасково. Моля да отмените обжалваното решение, да отмените потвърденото с него разпореждане и да върнете преписката на пенсионния орган с указание за необходимостта от валидни доказателства, които да дават обоснован извод. Върху всеки документ може да се правят изводи, но обоснован извод за прекратяване на пенсията, от представените по делото доказателства считам, че не може да бъде извлечен. Моля да присъдите на доверителя ми направените по делото разноски за заплатен адвокатски хонорар и държавна такса.  

Юрк.С. – Уважаема госпожо административен Съдия, моля да отхвърлите жалбата, като неоснователна и недоказана. Считам, че в пенсионното производство са събрани достатъчно доказателства, въз основа на които е спряна пенсията на жалбоподателя. Разпоредбата на чл.95, ал.2 изисква да има събрани доказателства за обстоятелства, които могат да доведат до спиране на пенсията, а не и доказателства за извършено престъпление, каквито са твърденията на процесуалния представител на жалбоподателя, още повече, че правата на жалбоподателя са запазени. След като отпадне основанието за спиране на пенсията, тя се възобновява от същата дата. Считам, че като е потвърдил разпореждането на пенсионния орган, Директорът на ТП на НОИ - Хасково е издал правилно и законосъобразно решение и моля същото да бъде потвърдено. Моля за разноски по делото, представляващи юрисконсултско възнаграждение.   

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:06 часа.

Протоколът се изготви на 01.09.2020 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: