П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 01.09.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на първи септември две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова ………………...………

и прокурора …………………………………………………………………..

сложи за разглеждане адм. дело № 248 по описа за 2020 г. ……………

докладвано от съдия Цветомира Димитрова …………………..……….

на именното повикване в 09:30 часа се явиха: …………………….……

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „Автогранд“ ООД, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от адв.М.Ф., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Началник отдел „Оперативни дейности“, гр. Пловдив, в ЦУ на НАП, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от юрк.Л. Р., редовно упълномощена по делото.

Адв.Ф. – Да се даде ход на делото.

Юрк.Р. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Адв.Ф. – Поддържам искането за разпит в качеството на свидетел на Б.И.В., когото водим за днешното съдебно заседание и моля да бъде допуснат до разпит. Представям и моля да приемете като доказателства описания в протокола за извършена проверка от 24.01.2020 г. фискален бон за извършена контролна покупка от проверяващия екип за покупка на акумулатор, както и за изведения дневен финансов отчет. Тези доказателства са приложение към протокола от 24.01.2020 г., който беше приет като доказателство и от който ще се ползваме за доказване на нашите твърдения, но не беше допуснато искането ни за изискване на приложенията към протокола. Затова представям този фискален бон, изрично е описан както в констатациите от проверката, така и като събрано доказателство, приложено към протокола от 24.01.2020 г. Това е непосредствената проверка, която е извършена. При направена контролна покупка си има издаден фискален бон, с оглед дали са налице предпоставките на чл.22 от ЗАНН за налагането на тази ПАМ с цел преустановяване на дейността, която е в нарушение на закона от страна на дружеството, стопанисващо обекта, ако изобщо има такава дейност в нарушение на закона. В хода на проверката на 31.01.2020 г., както е видно от самия протокол, няма извършена контролна покупка от проверяващия екип. В случая се твърдят обстоятелства, които са се случили през месец май 2019 г., а непосредствените възприятия за контролната покупка и фискалния бон, който е издаден за тази покупка, се съдържат в протокола от 24.01.2020 г. Искам да обърна внимание, че представеният от страна на административния орган протокол от 31.01.2020 г. има описани приложения към този протокол. Аз така и не ги видях тези приложения към изпратената административна преписка, освен представената фискална касова бележка и този рамков договор. Обясненията, които са дадени от служител на „Автогранд“ и от титуляра на този договор, поне аз не установих да има налични към административната преписка, която е изпратена. Смятам, че е задължение на административния орган да си попълни преписката с описаните доказателства поне към този протокол, на който се позовава. Нека да заявят дали това са всички приложения към протокола за извършена проверка на обект от 31.01.2020 г., които са представени и това, което е описано, че не е част от тази преписка. За да се задължат да го представят все пак те трябва да знаят.

Юрк.Р. – В днешното съдебно заседание разполагам с обяснение от К. Г. И. – служител на „Автогранд“, представям го заверено „вярно с оригинала“ и оставям на преценка на съда доколко има общо с правния спор. Другото обяснение не ми е известно, на нас не ни е представяно и ако прецените може да го изискаме.

Адв.Ф. – Като е представено защо не е част от преписката?

Юрк.Р. – Не сме го представили, значи не сме го имали в момента на окомплектоване. Ще се ползвам от доказателствената сила на представените в преписката документи. Считам, че с гласните доказателства в днешното съдебно заседание ще се уточни фактическата обстановка и предмета на правния спор.

Останалите документи, описани в протокол за извършена проверка в обект  от 31.01.2020 г., посочени като събрани доказателства, приложени към протокола, които не сме представили до настоящия момент по делото са част от административната преписка, която е относима към случая.

Адв.Ф. – Правя искане да бъде задължена ответната страна да допълни административната преписка като представи всички останали документи, описани в протокола, които до настоящия момент не са представени. В самото обяснение виждам описани представени оригинали, касови ленти и други документи, които са представени и които ние няма как да представим. Това фискално устройство е дерегистрирано още в началото на годината.

Да се приеме обяснението, представено днес от ответната страна като бъдат задължени освен да си допълнят преписката и да представят всички описани в това обяснение доказателства, документи, които са им били представени.

Юрк.Р. – Моля да не се приемат днес представения фискален бон и дневен отчет, доколкото не е предмет на правния спор и същият се отнася за извършена проверка в търговски обект на друга дата, която не е относима, тъй като обжалваният акт се констатира от протокол от 31-ви.

Адв.Ф. – Каква покупка имате на 31-ви януари направена?

Юрк.Р. – Те извършват проверка на покупка от 25-ти. Моля да се допусне до разпит воденият свидетел.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства представените в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на жалбоподателя и на ответника писмени документи, а именно фискален бон от 24.01.2020 г. ведно с дневен отчет към него и обяснения от К. Г. И. от 27.01.2020 г.

С оглед посоченото от процесуалния представител на ответника в днешното съдебно заседание, съдът намира основателно искането на адв.Ф. да бъде задължена ответната страна да допълни административната преписка като представи по делото във вид на заверен препис в 14-дневен срок от днес посочените в протокол за извършена проверка в обект от 31.01.2020 г. документи, непредставени до момента по делото, а именно договор за наем и обяснения от титуляр по договор за отложено плащане, както и други обяснения от служители на „Автогранд“ ООД, ако са налице такива извън представеното в днешното съдебно заседание обяснение от К. И. от 27.01.2020 г.

Основателно съдът намира искането на адв.Ф. да бъде задължен ответникът в 14-дневен срок от днес да представи по делото във вид на заверен препис всички посочени в обяснение от 27.01.2020 г. от К. И. документи, а именно касова лента от 15.05.2019 г., касова лента от 20.05.2019 г., разпечатки на плащане, договори, приемо-предавателни протоколи, платени на 20.05.2019 г. и копие от договор за разсрочено плащане с Б.В., които се твърди, че имат отношение към предмета на делото.

С оглед дадената в предходно съдебно заседание възможност на жалбоподателя да ангажира гласни доказателства, съдът намира, че следва да допусне да разпит в днешното съдебно заседание в качеството на свидетел воденият от тази страна Б.И.В. за установяване фактите и обстоятелствата, посочени от адв.Ф. в предходно съдебно заседание.

Водим от изложеното съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателство по делото: фискален бон от 24.01.2020 г. ведно с дневен отчет към него; обяснения от К. Г. И. от 27.01.2020 г.

ЗАДЪЛЖАВА ответника в 14-дневен срок от днес да представи по делото във вид на заверен препис посочените в протокол за извършена проверка в обект от 31.01.2020 г. по отношение на „Автогранд“ ООД документи, непредставени до момента по делото, а именно договор за наем, обяснения от титуляр по договор за отложено плащане, обяснения от служители на „Автогранд“ ООД, ако са налични такива, различни от представеното в днешното съдебно заседание обяснение от К. Г. И. от 27.01.2020 г.

ЗАДЪЛЖАВА ответника в 14-дневен срок от днес да представи по делото във вид на заверен препис посочените в обяснение на К. Г. И. от 27.01.2020 г. документи, представени със същото обяснение на ответната страна, а именно касова лента от 15.05.2019 г., касова лента от 20.05.2019 г., разпечатки на плащане, договори, приемо-предавателни протоколи, платени на 20.05.2019 г. и копие от договор за разсрочено плащане с Б.И.В., които се твърди, че имат отношение към предмета на делото.

ДОПУСКА в днешното съдебно заседание в качеството на свидетел Б.И.В..

Пристъпи се към снемане самоличността и разпит на свидетеля.

Свидетелят Б.И.В. се въведе в съдебната зала.

СВИДЕТЕЛЯТ Б.И.В.- (снета самоличност). Предупреден за отговорността по чл.290 от НК. Обещава да говори истината.

Данните за самоличност се снеха от лична карта с №***, издадена от МВР - *** на *** г., след което същата се върна на свидетеля.

СВИДЕТЕЛЯТ Б.И.В. – Аз се занимавам със земеделие и от време на време поправям коли на приятели. Един познат, Х., искаше да купи кола за дъщеря си и ме извика да я гледаме. Видяхме автомобила, беше до „Тих труд“. Той (Х.) го хареса, имаше забележки, казах му ги. Едно от нещата беше, че трябваше да се купи нов акумулатор, защото колата не палеше. Тъй като имам отношения с „Автогранд“ той ме помоли ако може да го вземем, а да го платим по-късно. Ние двамата и собственикът, който продава колата, отидохме до „Автогранд“ с неговата кола. Взехме акумулатора. Магазинерът му показа няколко модела акумулатори, той си избра точно кой. Взехме акумулатора, дадоха му гаранционната карта и стокова разписка и си тръгнахме от „Автогранд“ без да го платим, остана записан на мое име. След като сложихме акумулатора горе до „Тих труд“, взе пари от дъщеря си и ми ги остави. В порядъка на една седмица съм вземал неща за себе си. След като отидох си платих моите неща и неговите неща. Тогава ми издадоха касова бележка. Може би са били 5-6-7 неща наведнъж, около двеста и няколко лева беше сметката. И си тръгнах. Малко след това (3-4 месеца) от управителя на магазина разбрах, че този човек е дошъл до „Автогранд“ и е искал да му се смени акумулатора, защото нещо бил спукан. Магазинерът му е казал да го свали и ще му дадат нов акумулатор. Той казал „Аз с тия нови дрехи ли да го свалям? Ела да го свалиш ти.“. Магазинерът казва, че няма инструменти, да иде да му го свалят и ще му го сменят. И той се врътнал такъв и казал „Аз знам какъв е редът“ и отишъл в „Защита на потребителите“. След това ме извикаха в „Автогранд“, написах едно обяснение за пред данъчните. Обади ми се един господин, не мога да кажа име и фамилия, в обяснението мисля, че го пише, и обясних за какво става въпрос. Станало е само заради това, че няма кой да свали акумулатора от автомобила и да го сложи в магазина и да му се даде друг.

С „Автогранд“ имам договор за отложено плащане до един месец. Вземам стока и мога да я платя в рамките на един месец. По принцип аз си ги плащам след около седмица. Когато вземам стоките ми дават стокова разписка, в която са описани стоките и срещу всяка пише колко струва. Накрая сумата е сборувана и виждаш колко пари трябва да дадеш и ги плащаш. Ако искаш да си видиш всяко едно нещо,  …ти и да не искаш да го видиш,  те ти го дават. Имало е случаи вземам едно нещо и на момента примерно го плащам и ми дават стокова разписка и ми дават и касова бележка. А когато не го платя на момента, а след 2-3-5 дни – тогава ми се издава касовата бележка, когато го платя.

Ние не сме платили акумулатора, ние сме го взели и отиваме и го слагаме на колата. Ние не сме платили, за да получим касова бележка на момента. Това нещо е записано на мое име и е платено след около седмица, 5-6 дни, нещо такова и тогава ми е издадена касова бележка и стокова разписка. В момента на вземане на акумулатора на него му е дадена гаранционната карта и вътре е записан номера на колата. Стоковата разписка е на мое име. Него никой не го познава там, за да му дадат нещо.

Акумулатора го взехме на 15-ти май 2019 г., мисля че така беше, така съм писал в обяснението пред данъчните. Платих го 5-6 дни след 15-ти май, може би някъде около 20-ти, но аз не съм платил само него, а няколко неща. Може да се види какво съм платил, защото след това съм вземал дребни неща и съм ги платил след 5-6 дни. Аз за такова време ги плащам – за около седмица. Много рядко да се случи да е цял месец от вземането. Правя поръчки и до един месец трябва да ги платя.

Този, който ми се обади, мисля, че беше служител от данъчното. Не мога да си спомня името на човека, но поговорихме по телефона за какво става въпрос и написах едно обяснение от около два листа, описах всичко как е случаят от самото начало – кога ми е звъннал Х., къде сме отишли, какво сме гледали. Преди да идем до тази кола сме гледали още 7-8 коли по борси на Кърджалийска, в едно село. Той се е спрял на тази, защото е много евтина и отиваме да я гледаме.

За покупките, направени от „Автогранд“ получих касов бон след като ги платих, получих и разписка да видя какво плащам, всяко едно нещо колко струва.

В самия касов бон бяха описани точно наименованията на нещата, които плащам. Не мога да си спомня точно какво е било, но след около 5-6 дена нещата съм си ги платил. Аз нямам някакви такива забавяния, да ми звънят по телефона или да ми търсят да не съм платил сметка.

Адв.Ф. – Нямам други въпроси към свидетеля.

Юрк.Р. – Нямам други въпроси към свидетеля.

Свидетелят Б.И.В. се освободи от съдебната зала.

Адв.Ф. – Нямам други доказателствени искания.

Юрк.Р. – Нямам други доказателствени искания.

За събиране на доказателства съдът намира, че делото следва да бъде отложено за друга дата и час, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 06.10.2020 г. от 09:20 часа, за която дата и час страните уведомени от днес.

Заседанието приключи в 09:58 часа.

Протоколът се изготви на 01.09.2020 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: