П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 08.09.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на осми септември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: Антоанета Митрушева

                                                                                             

При участието на секретаря Гергана Мазгалова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 513 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.Й.Г., редовно призован за днешното съдебно заседание по електронна поща, чрез процесуалния си представител адв. М.Д., не се явява. Същият се представлява от адв. Д., надлежно упълномощена, с приложено по делото пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ ЗАМЕСТНИК ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ДФ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст. юрк. К. И., надлежно упълномощена, с приложено по делото пълномощно.        

 

По хода на делото:  

Адв. Д. – Да се даде ход на делото.

Ст.юрк. И. - Моля да бъде даден ход на делото.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                       

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба от Т.Й.Г., против Уведомително писмо изх.№ 01-6500/1569 от 08.05.2020 г., издадено от Зам. Изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

Докладва се придружително писмо вх.№ 3824/10.07.2020г., ведно с административната преписка по издаване на оспорения административен акт.

 

Адв. Д. – Поддържам жалбата. Не възразявам да се приеме постъпилата административна преписка. Нямам други доказателствени искания. Представям договор за правна защита и съдействие, както и списък на направените разноски.

Ст.юрк. И. - Оспорвам изцяло жалбата. Да се приеме административната преписка. В днешното съдебно заседание представям и моля да бъде приета като доказателство по делото Заповед № РД 09-192 от 28.02.2018 г. на Министъра на земеделието, храните и горите, в която заповед, в т.2 е указано, че през 2018 г. няма да се поемат ангажименти по мярка 11 „Биологично земеделие“, както и по мярка 10 „Агроекология и климат“.

Адв. Д. – Не възразявам да бъде приета представената заповед. Без да съм запозната със същата, считам, че след като узнаем нейното съдържание, най-вероятно ще я оспорим като незаконосъобразна. Моля да ми бъде предоставен срок, в който да изразя по-подробно становище по оспорването на същата.

Ст.юрк. И. – Уважаема госпожо председател, оспорвам така направеното искане, тъй като заповедта на министъра е издадена през 2018 г. и не е предмет на днешното производство. Тази заповед е издадена от Министъра на земеделието, храните и горите, който е различен орган от ДФ „Земеделие“ и оспорването следва да бъде по различен ред.

Адв. Д. – Доколкото тази заповед представлява основание да бъде издадено уведомителното писмо, което е индивидуалният административен акт, предмет на настоящия спор, моето искане е да направя възражение, по-подробно и аргументирано в определен от съда срок.

 

Съдът намира, че като доказателства по делото следва да бъдат приети документите, съставляващи административната преписка, изпратени с придружително писмо вх. № 3824/17.06.2020 г., както и представената в днешното съдебно заседание заповед от процесуалния представител на ответника, като в тази връзка и по повод направеното от процесуалния представител на жалбоподателя искане, съдът намира, че следва да бъде дадена възможност на същия до датата на следващото съдебно заседание да изрази становище и допълнителни аргументи относно наведения в днешното съдебно заседание довод за незаконосъобразност на Заповед № РД 09-192/28.02.2018 г. на Министъра на земеделието, храните и горите.

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към придружително писмо вх. № 3824/10.07.2020 г. писмени такива, под опис в 17 пункта /от лист 24 до лист 55 вкл./

ПРИЕМА като доказателство по делото днес представената от процесуалния представител на ответника: Заповед № РД 09-192/28.02.2018г. на Министъра на земеделието, храните и горите.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на процесуалния представител на жалбоподателя – адв. Д. до датата на следващото съдебно заседание или в самото съдебно заседание да изрази становище във връзка с представената днес Заповед № РД 09-192/28.02.2018 г. на Министъра на земеделието, храните и горите.

УКАЗВА на процесуалния представител на жалбоподателя – адв. Д., че ако във връзка с изразеното становище има допълнителни доказателствени искания, то същите следва да бъдат заявени в 14-дневен срок от днес с писмена молба с препис за ответната страна.

 

Адв. Д. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

Ст.юрк. И. - Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

 

В изпълнение на горното, съдът намира, че делото следва да бъде отложено за друга дата и час и

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 03.11.2020 г. от 10.00 часа, за която дата страните да се считат за редовно уведомени от съдебно заседание, чрез процесуалните си представители.

 

            Заседанието приключи в 10:40 часа.

            Протоколът се изготви на 08.09.2020 година.

 

 

 

                                                          СЪДИЯ:

 

                                                                                                         

Секретар: