П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 03.09.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на трети септември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                               Членове:       

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора   

сложи за разглеждане адм.дело №  108 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Василка Желева  

На именното повикване в 10:00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.Г.Н., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв. В.О., надлежно упълномощена да го представлява, с представено по делото пълномощно.

ЗА ОТВЕТНИКА по жалбата Директор на Агенция ”Митници” - София, редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява гл.юрисконсулт Г. Г., надлежно упълномощена да го представлява, с представено по делото пълномощно.

АДВ.О. – Не възразявам да се даде ход на делото.

ЮРК.Г. – Моля да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилите под вх.№ 6425/18.10.2019 г. с писмо на Завеждащ „Окръжен следствен отдел“ при ОП – Пловдив писмени документи.

АДВ.О. – Запозната съм с така постъпилите доказателства. Да се приемат.

ЮРК.Г. – Запозната съм с постъпилите доказателства. Моля да се приемат.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото изпратените с писмо вх.№  6425/18.10.2019 г. от Завеждащ „Окръжен следствен отдел при ОП – Пловдив“ документи, както и да приложи към делото приложените към молбата на адв. О. разпечатки от официалната интернет страница на Конституционния съд.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото приложените към писмо вх.№  6425/18.10.2019 г. от Завеждащ „Окръжен следствен отдел“ при ОП – Пловдив документи, а именно: Постановление за привличане на обвиняем и вземане мярка за неотклонение от 21.03.2017 г. на „Окръжен следствен отдел“ при ОП – Пловдив, Постановление за привличане на обвиняем и вземане мярка за неотклонение от 16.05.2015 г. на „Окръжен следствен отдел“ при ОП – Пловдив и справка за протичане на наказателни производства за лицето Н.Г.Н. от 14.10.2019 г.

ПРИЛАГА  по делото приложените към молбата на адв. О. разпечатки от официалната интернет страница на Конституционния съд, а именно: Определение от 17.09.2019 г. по Конституционно дело №12/2019 г. по описа на Конституционен съд на Република България; Решение №3/28.04.2020 г. по Конституционно дело №5/2019 г. по описа на Конституционен съд на Република България и Решение №4/14.05.2020 г. по Конституционно дело №9/2019 г. по описа на Конституционен съд на Република България.

АДВ.О. – Нямам други доказателствени искания. Представям списък на разноските.

ЮРК.Г. – Нямам други доказателствени искания. Представям списък на разноските.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ.О. – Уважаема госпожо Съдия, моля да уважите жалбата на доверителя ми, като отмените оспорената Заповед №2188/07.01.2019 г. на Директор на Агенция „Митници“ като незаконосъобразна и присъдите на доверителя ми разноски по делото.

Подробни съображения съм изложила в писмени бележки, които Ви представям.

ЮРК.Г. – Уважаема госпожо Съдия, моля да отхвърлите подадената пред Вас жалба. Считам, че издаването на процесната заповед е било напълно в съответствие с измененията на Закона за митниците към този момент.

Моля да имате предвид допълнително постъпилите пред Вас документи от Пловдив, видно от които лицето е имало качеството на обвиняем към датата на издаване на процесната заповед, поради което считам, че е налице безспорен факт, противоречащ с твърденията както в жалбата, така и в предходните заседания от страна на процесуалния представител на жалбоподателя, който твърдеше, че обстоятелството, че лицето е привлечено като обвиняем, не е вярно. Очевидно както жалбоподателят, така и неговият процесуален представител са били запознати с това, тъй като видно от представените пред Вас документи от Пловдив на гърба на двете постановления е отбелязано, че г-н Н. е представляван именно от адв.О., поради което изнесените в жалбата и в предходни заседания твърдения, че той не е привлечен като обвиняем, считам за неверни.

Моля да ми предоставите подходящ срок за писмена защита.

Претендираме юрисконсултско възнаграждение. Алтернативно оспорвам искането на колегата за заплащане на 500 лв., тъй като считам същото за прекомерно.

Съдът дава възможност на процесуалния представител на ответника в 10-дневен срок, считано от днес, да представи по делото писмена защита.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:07 часа.

Протоколът се изготви на 03.09.2020 година.

 

                                                            

СЪДИЯ:

 

 

 

                                                                      Секретар: