П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 03.09.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на трети септември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                                Членове:                                          

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора  

сложи за разглеждане адм.дело №  826 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Василка Желева  

На именното повикване в 10:47 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.Д.Г., редовно уведомена от предходното съдебно заседание, не се явява. Същата се представлява от адв. М.К., надлежно упълномощена да я представлява, с пълномощно, представено по делото.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Директор на Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ - Пловдив, редовно уведомен от предходното  съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

Съдът докладва:

По делото е постъпила под вх.№ 4226/28.07.2020 г. молба от жалбоподателката, чрез адв. М.К., с приложена към нея молба за допускане на съдебно-графологическа експертиза по делото.

По делото е постъпила под вх.№ 4961/27.08.2020 г. молба от ст.юрк. И.П., която в качеството си на пълномощник на ответника заявява, че ѝ е невъзможно да се яви в днешното съдебно заседание, но не възразява да бъде даден ход на делото в съдебното заседание, при липса на процесуални пречки за това, че за момента няма доказателствени искания, няма да сочи нови доказателства. В случай, че са постъпили изисканите документи от „Еконт експрес“ ООД, не възразява да бъдат приети по делото, моли за възможност при наличие на направени доказателствени искания от страна на жалбоподателя в съдебно заседание, да се запознае с тях и да изрази становище, а ако делото бъде счетено за изяснено от фактическа и правна страна, моли за ход по същество. Претендира юрисконсултско възнаграждение, прави възражение за намаляване на адвокатското възнаграждение на насрещната страна до минимално определения размер по Наредба № 1/2004 г.

Адв. К. – Госпожо Съдия, отказвам се от твърденията си в молбата, доколкото съм объркала датата на съдебното заседание. Моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Адв. К. – Уважаема госпожо Съдия, заявявам, че представената молба за назначаване на съдебно-графологическа експертиза е актуална и я поддържам, но чакаме представяне на оригиналите на РКО от „Еконт Експрес“ ООД. Същите дори не са заявили дали разполагат с такива, но след като са представили заверени копия на тези РКО, считам че би следвало да разполагат и с оригиналите. Моля да се изчака представянето на оригиналите на документите, тъй като поддържам искането си за назначаване на съдебно-графологическа експертиза, за която същите са необходими.

 

Съдът констатира, че по делото не са представени от „Еконт Експрес“ ООД, гр.Русе, в качеството му на трето неучастващо в процеса лице, изисканите в съдебно заседание от 11.06.2020 г. оригинали на документи, които дружеството е изпратило с писмо техен изх.№ 1908/13.02.2020 г. на Ръководител „Административно обслужване“ – А.И.. Съобщението за това разпореждане на съда е изпратено на „Еконт Експрес“ ООД по електронна поща на 16.06.2020 г. и е получено на 16.06.2020г., с върнато изрично потвърждение за това, като в дадения му едномесечен срок дружеството не е изпълнило задължението си да представи така изисканите документи.

Съдът докладва разпечатка от водена кореспонденция по ел. поща между деловодството на АдмС – Хасково и „Еконт Експрес“ ЕООД, на електронния адрес на А.И. – Ръководител „Административно обслужване“ в „Еконт Експрес“ ЕООД, с резолюция на председателя на съда от 20.07.2020 г. за прилагане по всички дела, по които по реда на чл. 192 от ГПК са изискани доказателства от „Еконт Експрес“ ЕООД за представяне в съда. От кореспонденцията става ясно, че дружеството „Еконт Експрес“ ЕООД претендира при представянето на документи в АдмС – Хасково да му бъде заплатена такса за извършената куриерска услуга.

С оглед на изявлението на пълномощника на жалбоподателя, съдът намира, че следва да даде нова възможност на третото неучастващо по делото лице „Еконт Експрес“ ООД, понастоящем ЕООД, с ЕИК ***, със седалище гр.Русе, бул.„С.“ №***, да изпълни разпореденото му от съда в съдебно заседание от 11.06.2020 г., като в нов едномесечен срок от получаване на съобщението, да представи по делото всички документи в оригинал, които дружеството е изпратило с писмо техен изх.№1908/13.02.2020 г., като съдът приема, че то разполага с тях, след като същите документи са представи по делото в заверен вид.     

Третото неучастващо по делото лице „Еконт Експрес“ ЕООД следва да се предупреди, че задължението му да представи тези документи произтича от разпоредбите на закона и определението на съда, с което е задължено, съответно следва да ги представи в канцеларията на съда, което може да стане и лично, без изпращането им по поща или куриер, като нито съдът, нито която и да е от страните са задължени да понасят тежест за разноски, относно куриерска пратка по представянето на тези документи. С оглед на това, съдът следва да предупреди управителя на „Еконт Експрес“ ЕООД, че в случай на неизпълнение на така разпореденото му, в ново предоставения срок, на същия ще бъде наложена глоба по реда на чл.87 във вр. с чл.91, ал.1 от ГПК, където предвидената глоба е в размер от 50 лв. до 300 лв., а при повторно нарушение, на основание чл.91, ал.2 от ГПК, глобата е в размер от 100 лв. до 1200 лв.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ЗАДЪЛЖАВА ПОВТОРНО „Еконт Експрес“ ЕООД, с ЕИК ***, със седалище гр.Русе, бул.„С.“ №***, в качеството си на трето неучастващо по делото лице, да изпълни разпореденото му от съда в съдебно заседание от 11.06.2020 г., като в нов едномесечен срок от получаване на съобщението, да представи по делото в оригинал и под опис всички документи, които дружеството е изпратило с писмо техен изх.№1908/13.02.2020 г., като съдът приема, че то разполага с тях, след като документите са представи по делото в заверен за „вярно с оригинала“ вид.    

ПРЕДУПРЕЖДАВА „Еконт Експрес“ ЕООД, гр.Русе, че при неизпълнение в срок на така разпореденото му от съда, на неговия управител ще бъде наложена глоба по реда на чл.87 във вр. с чл.91, ал.1 от ГПК, където предвидената глоба е в размер от 50 лв. до 300 лв., а при повторно нарушение, на основание чл.91, ал.2 от ГПК, глобата е в размер от 100 лв. до 1200 лв.

ПРЕДУПРЕЖДАВА го също, че на основание чл.192, ал.3 от ГПК, третото лице, което неоснователно не представи искан документ, освен отговорността по чл.87 от ГПК, носи и отговорност пред страната за причинените ѝ вреди.

УКАЗВА на управителя на „Еконт Експрес“ ЕООД, гр.Русе, че съгласно разпоредбата на чл.192, ал.1 и ал.2 от ГПК, задължението на неучастващото по делото лице да представи намиращ се у него документ следва да бъде изпълнено от третото лице в канцеларията на съда, като нито съдът, нито страните по делото са задължени за извършените по повод представянето на тези документи разноски, както и че документите, освен чрез куриерска пратка, биха могли да бъдат представени в съда и лично.

Адв. К. – Нямам доказателствени искания на този етап от производството.

За събиране на доказателства, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 19.11.2020 г. от 10:30 часа, за която дата страните да се считат редовно уведомени от днес.

Заседанието приключи в 10:58 часа.

Протоколът се изготви на 03.09.2020 година.

 

                    

 

 

                                            

                                                           СЪДИЯ:                                                                          

                                                                               

 

                                                           Секретар: