П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 10.09.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на десети септември две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Хайгухи Бодикян

                                                       

При участието на секретаря Йорданка П.а ………………..………

и прокурора ………………………………………………………..………..

сложи за разглеждане адм. дело № 322 по описа за 2020 г. ……..……

докладвано от съдия Хайгухи Бодикян ………………………………….

на именното повикване в 10:16 часа се явиха: ………………………….

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ К. Ф.С., редовно призована, не се явява. Същата се представлява от адв.С. П., надлежно упълномощен с пълномощно, представено със заявление от 09.09.2020 г.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ К.Т.Г., редовно призована, не се явява. Същата се представлява от адв.С. П., надлежно упълномощен с пълномощно, представено със заявление от 09.09.2020 г.

ОТВЕТНИКЪТ Гл.архитект на Община Димитровград, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

Постъпило е заявление с вх.№5168/09.09.2020 г. от адв.С.П., в което се прави искане да бъде заличена конституираната като жалбоподател К.Т.Г. и да бъде конституирана като жалбоподател С. Г. М.. Към заявлението се прилагат удостоверение за наследници и нотариални актове, удостоверяващи собственост върху засегнатия имот.

Адв.П. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че предмет на спора е мотивирано решение на гл. архитект на Община Димитровград за отказ за издаване на удостоверение за търпимост на обект. Видно от същото, заявление за иницииране на административното производство е подала Димитринка Б. В.. Като основание за иницииране на производството е посочено решение №903/2018 г., постановено по адм. дело №519/2018 г. на АдмС – Хасково. Предвид адресатите на акта, исканията на адв.П. за заличаване на К.Г. като страна в процеса и конституиране на С. М. като страна са недопустими като процесуални искания. Съдът е длъжен да конституира правилно страните в процеса, което е в съответствие с принципа за служебно начало в административния процес относно конституирането на страни, поради което намира, че следва жалбоподателката К.Т.Г. да бъде заличена от списъка за призоваване и образуваното по отношение на нея производство да бъде прекратено. Същата, макар и собственик, не е адресат на акта, не е подала заявление за издаване на оспорения акт, конституирана е като страна в процеса по силата на подадената жалба и определение на съда от 30.06.2020 г.

По отношение на процесуалното искане за конституиране на С. М. съдът намира същото за процесуално недопустимо, поради факта, че същата не е адресат на оспорения акт, не е подала заявление пред административния орган за издаване на оспорения акт. Същата, макар и страна в производството пред АдмС – Хасково по адм. дело №519/2018 г., с решението жалбата й е оставена без разглеждане и производството по отношение на същата е прекратено, поради което същата отново не е адресат на оспорения акт.

Съдът, като взе предвид, че адресат на акта е Д. Б. В., която е подала заявление с рег. индекс от 22.11.2019 г., намира, че същата следва да бъде конституирана в процеса като заинтересована страна, тъй като е адресат на акта, но не е подала жалба срещу него.

Предвид изложеното съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРЕКРАТЯВА производството  по отношение на К.Т.Г. като страна в процеса и я ЗАЛИЧАВА от списъка за призоваване по адм. дело №322/2020 г. по описа на АдмС – Хасково.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВАС в 7-дневен срок от днес, предвид пълномощията, дадени на адв.П. за явяване в съдебно заседание.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ процесуалното искане на адв.П. за конституиране на С. Г. М. като страна в настоящото производство.

КОНСТИТУИРА Д. Б. В. като заинтересована страна в процеса, която да се призове на адрес гр.Димитровград, ул. „В.“ №***.

За призоваване на новоконституирана страна съдът намира, че следва да отложи делото за друга дата и час, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА същото за 05.11.2020 г. от 10:15 часа, за която дата жалбоподателката К.Ф.С.  и ответникът да се считат уведомени.

Да се призове заинтересованата страна Д. Б. В..

Заседанието приключи в 10:27 часа.

Протоколът се изготви на 10.09.2020 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: