П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 17.09.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на седемнадесети септември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                                Членове:                                          

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Цвета Пазаитова

сложи за разглеждане адм.дело №  757 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Василка Желева  

На именното повикване в 11:07 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.М., не се явява. Същият е редовно призован за днешното съдебно заседание, чрез назначения си процесуален представител  адв. Т.Т..

Съдът докладва:

Изпратената лично до жалбоподателя призовка на посочения от него в жалбата съдебен адрес за призоваване за днешното съдебно заседание, а именно РПЦ – Харманли, град Харманли, ж.к. „Д.“ №***, е върната в цялост, с отбелязване от длъжностното лице по призоваването, че по данни на служител в РПЦ-Харманли адресатът на призовката е напуснал центъра на 24.08.2020 година.

В залата се явява адв. Т.Д.Т., определен с Уведомително писмо на АК – Хасково с вх.№ 5000/31.08.2020 г. от Председателя на Съвета на Адвокатска колегия – Хасково за осъществяване на правна помощ на жалбоподателя А.М., и назначен за процесуален представител на същия, с определение на съда в закрито заседание от 31.08.2020 г. до приключването му във всички съдебни инстанции.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при РПЦ – Харманли към ДАБ (Е.Ч.), редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. М.Х., надлежно упълномощена, с представено в днешното съдебно заседание пълномощно от Е.Ч., в качеството му на административен орган.

Съдът докладва постъпилото под вх.№ 5191/09.09.2020 г. писмо от прокурор при Окръжна прокуратура - Хасково, с което на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК и в изпълнение на Заповед  № ЛС-4496 от 03.10.2014 г. на Главен прокурор на Република България и Заповед № ОП-30 от 12.03.2019 г. на Административен ръководител-Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Хасково, се прави искане за участие в производството по адм.дело № 757/2020 г. по описа на съда.

В залата се явява Цвета Пазаитова – прокурор в Окръжна прокуратура - Хасково.

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам така направеното искане. Моля да конституирате Окръжна прокуратура - Хасково като страна в процеса, доколкото делото е с важен обществен и държавен интерес.

Съдът намира, че така направеното изявление от прокурора обосновава наличието на важен обществен и държавен интерес от участието на Прокуратурата в настоящото производство, предвид което Окръжна прокуратура-Хасково следва да бъде конституирана като страна по делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

КОНСТИТУИРА Окръжна прокуратура – Хасково, на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК, като страна по адм.дело № 757/2020 г. по описа на Административен съд – Хасково.

АДВ.Т. – Няма пречки да се даде ход на делото.

СТ.ЮРК.Х. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба, насочена против Решение № №УПХ - 89/17.08.2020 г. на интервюиращ орган при ДАБ при МС.

АДВ.Т. – Поддържам изцяло така депозираната жалба срещу решението на интервюиращия орган. Да се приемат всички приложени по делото писмени доказателства, доколкото същите са относими към спора. Няма да соча нови доказателства, нямам доказателствени искания.

СТ.ЮРК.Х. – Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка. Също така Ви представям докладна записка за самоволно напусналите РПЦ – Харманли чужденци с вх.№ 754/26.08.2020 г. Нова справка на Дирекция „Международна дейност“ относно държавата по произход на жалбоподателя няма да представям, доколкото е използвана последната актуална справка и няма по-нова към този момент. Нямам други доказателствени искания.

АДВ.Т. – Да се приеме така представената от пълномощника на ответника докладна записка.

ПРОКУРОРЪТ – Няма да соча нови доказателства, нямам доказателствени искания. Да се приеме административната преписка, както и днес представената от пълномощника на ответника докладна записка.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото изпратените документи от административния орган като надлежно заверена административна преписка, постъпила в съда с писмо рег.№ УП-15647/20.08.2020 г., както и представената в днешното съдебно заседание от пълномощника на ответника докладна записка с вх.№ 754/26.08.2020 г. за чужденците, потърсили закрила в ДАБ и напуснали РПЦ – Харманли и като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от правна и фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото изпратените документи от административния орган, като надлежно заверена административна преписка, постъпила в съда с писмо рег.№ УП-15647/20.08.2020 г. с подробен опис от 25 пункта и докладна записка с вх.№ 754/26.08.2020 г. за чужденците, потърсили закрила в ДАБ и напуснали РПЦ – Харманли, в която фигурира името на жалбоподателя.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ.Т. – Уважаема госпожо Председател, моля да уважите така депозираната жалба срещу Решение № №УПХ - 89/17.08.2020 г. на интервюиращ орган при ДАБ при МС. Считам, че решението е немотивирано и незаконосъобразно и че са налице основанията на чл. 9, ал. 1 от ЗУБ. Моля за Вашето решение в този смисъл.

СТ.ЮРК.Х. – Уважаема госпожо административен Съдия, моля да отхвърлите жалбата на А.М., гражданин на Мароко, срещу решението на интервюиращия орган, като неоснователна и недоказана. Считам, че процесното решение е правилно и законосъобразно, съобразено с материалния закон. Подробности съм изложила в писмени бележки, които Ви представям и моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение. 

ПРОКУРОРЪТ – Госпожо Председател, считам че жалбата е неоснователна, а решението на интервюиращия орган е правилно, мотивирано и законосъобразно, постановено при изяснена фактическата обстановка. Намирам че правилно е преценено, че няма основания за предоставяне на международна закрила по отношение на жалбоподателя, с оглед на което моля жалбата да бъде отхвърлена.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 11:09 часа.

Протоколът се изготви на 17.09.2020 година.

 

 

 

 

                                                                   

                                                        СЪДИЯ:                                                                                                     

  

 

 

                                                        Секретар: