П Р О Т О К О Л

Хасково, 17.09.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на седемнадесети септември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове: 

 

 

При участието на секретаря Светла Иванова

и  прокурора 

сложи за разглеждане адм. дело № 127 по описа за 2019 година 

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 10.30 часа се явиха:

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Г.Д.М., уведомен от предходното съдебно заседание, се явява лично и с адв. Ф., с пълномощно от преди.

                        ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „ОБЖАЛВАНЕ И ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНА ПРАКТИКА“ - ПЛОВДИВ, уведомен от предходното съдебно заседание, не изпраща представител.

                        От пълномощника на същия – старши юрисконсулт К., е постъпила молба, в която заявява, че не възразява по даване ход на делото при липса на процесуални пречки за това. В случай, че по делото е постъпила съдебно-счетоводна експертиза възразява по изслушването ѝ, поради неспазване на срока за депозиране на заключението. Заявява, че към момента няма доказателствени искания и няма да сочи доказателства. При направени доказателствени искания от страна на жалбоподателя, моли за възможност да изрази становище по тях и евентуално да ангажира доказателства. В случай, че бъде даден ход на делото по същество, моли да се отхвърли жалбата и да се потвърди ревизионният акт. Претендира юрисконсултско възнаграждение и прави възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение.

                        Адв. Ф. – Да се даде ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :    

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.           

                        Адв. Ф. – Моля да се приемат представените от нас в предходното съдебно заседание писмени доказателства, които подробно съм описала в молба вх. № 4059/21.07.2020 г.

                        Във връзка с представените от жалбоподателя документи, и като взе предвид становищата на страните, съдът намира, че следва да приеме представените от жалбоподателя в предходното съдебно заседание писмени доказателства, съдържащи се в 4 бр. папки, подробно описани в молба вх. № 4059/21.07.2020 г. , водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото представените от жалбоподателя в предходното съдебно заседание писмени доказателства, съдържащи се в 4 бр. папки, подробно описани в допълнително представена молба с вх. № 4059/21.07.2020 г., а именно: папка №1 от лист 1 до лист 49 включително; папка №2 от лист 50 до лист 77 включително; папка №3 от лист 78 до лист 153 включително; папка №4 от лист 154 до лист 185 включително.

Докладва се писмо с вх. № 4808/24.08.2020 г. от „У“ АД като трето неучастващо по делото лице, с което във връзка с указанията на съда от предходно съдебно и депозирана от жалбоподателя молба по чл. 192 от ГПК уведомяват съда, че от направената в информационните масиви на банката проверка е установено, че исканата от съда информация не може да бъде предоставена, тъй като е изминал 10-годишния период на съхранение, предвиден в чл. 12, ал. 1 от Закона за счетоводството.

                        Докладва се писмо с вх. № 4993/31.08.2020 г. от „П“ АД, като трето неучастващо по делото лице, с което в изпълнение указанията на съда от предходно съдебно заседание и във връзка с депозирана от жалбоподателя молба по чл. 192 от ГПК, изпращат заверени копия на движение и наличности по банкова сметка ***.

            Адв. Ф. – Моля да бъдат приети постъпилите доказателства, макар че не съм съгласна с отговора на „У“ и не мога да приема, че на електронен носител тази информация не се съхранява. Затова ще ползваме тези документи, които са представени в папка №4. Поддържаме искането за назначаване на експертиза и въпросите, които сме поставили като задача към вещото лице.

                        Съдът счита, че следва да бъдат приети като доказателства по делото писмо с вх. № 4993/31.08.2020 г. от „П“ АД, ведно с приложените към него заверени копия на движение и наличности по банковата сметка на жалбоподателя, като наред с това намира за основателно искането на жалбоподателя за назначаване на допълнителна съдебно-счетоводна експертиза, направено в предходното съдебно заседание, водим от което

                        О П Р Е Д Е Л И :

             ПРИЕМА като доказателства по делото писмо с вх. № 4993/31.08.2020 г., с приложени 7 броя заверени копия относно движения и наличности по банковата сметка на жалбоподателя в „П“ АД.

            НАЗНАЧАВА допълнителна съдебно-счетоводна експертиза, вещото лице по която след като се запознае с постъпилата информация от „П“ АД, както и с документите съдържащи се в папка №4, да даде заключение по задачите/въпросите, формулирани в молба с вх. №3836/10.07.2020г., находяща се на лист 976 от делото, а именно:

            1.Да изследва движението по посочените в молбата банкови сметки на Г.Д.М. – постъпили суми, направени транзакции по други банкови сметки на лицето и изтеглени от лицето в брой суми от същите до началото на ревизирания период.

            2.Като извърши проверка в счетоводството на „МГ М.“ АД, да посочи има ли данни за възстановени на жалбоподателя средства от дружеството преди ревизионния период и в какъв размер, и какви документи има съставени в тази връзка.

             Допълнителната ССчЕ да се извърши от вещото лице Д.К., която да работи при депозит в размер на 400,00 лв., вносими от страна на жалбоподателя в 3-дневен срок, считано от днес по набирателна сметка на Административен съд – Хасково.

                        Адв. Ф. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

                        Съдът намира делото за неизяснено от фактическа страна, поради което счита, че същото следва да се отложи за друга дата, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 19.11.2020 г. от 11.00 часа, за която дата страните да се считат уведомени. Да се призове вещото лице.

                        Заседанието приключи в 10.44 часа.

                        Протоколът се изготви на 17.09.2020 година.

 

 

                                                                                                          СЪДИЯ: 

 

 

 

                                                                                                          Секретар: