П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 17.09.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на седемнадесети септември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                               Членове:       

 

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора   

сложи за разглеждане адм.дело №  604 по описа за  2020 година     

докладвано от съдия Василка Желева  

На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Община Ивайловград, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от ст.юрк. Д.Н., надлежно упълномощен да ги представлява, с представено в днешното съдебно заседание пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

Съдът докладва постъпилото под вх.№5246/14.09.2020 г. становище от ответника, чрез юрк.Д.Г.. В същото се заявява, че страната е редовно уведомена за днешното съдебно заседание, няма възражения делото да бъде разгледано в нейно отсъствие, няма възражения по доклада и по даване ход на делото, моли да бъде приета административната преписка. Заявява, че оспорва жалбата, няма да сочи други доказателства, няма доказателствени искания, моли жалбата да бъде отхвърлена като неоснователна и недоказана. Излага подробни съображения по същество.

Екземпляр от становището се връчи в съдебно заседание на пълномощника на жалбоподателя.

СТ.ЮРК.Н. Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилата жалба, насочена срещу Решение №Х1103-68/10.06.2020 г., издадено от Изпълнителен директор и Ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Докладва постъпилото под вх.№4599/13.08.2020 г. писмено становище от името на Община Ивайловград, представлявана от кмета на общината

СТ.ЮРК.Н. Поддържам жалбата и представеното от наша страна становище по жалбата. Да се приеме представената административна преписка.

Съдът констатира, че в приложената по делото административна преписка, изпратена от ответника с подробен опис, липсват посочените в описа под т.3 и т.4 документа, а именно Заповед №РД-12-251/30.10.2017 г. на Министъра на образованието и науката за оправомощаване на органа, издал акта и Устройствен правилник на Изпълнителна агенция „Наука и образование за интелигентен растеж“. Допълнително към преписката е приложен Наръчник по Оперативна програма НОИР, който не е описан в описа.

СТ.ЮРК.Н. – Госпожо Съдия, компетентността на органа е определяща за определяне материалната правоспособност на органа, издал процесното решение, поради което считам, че следва да се изискат от ответника Заповед №РД-12-251/30.10.2017 г. на Министъра на образованието и науката за оправомощаване на органа, издал акта и Устройствен правилник на Изпълнителна агенция „Наука и образование за интелигентен растеж“. Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства всички документи, изпратени по делото от страна на ответника, представляващи административната преписка по издаване на акта, без описаните в т.3 и т.4 от описа документи, както и Наръчник по Оперативна програма НОИР.

С оглед изявлението на пълномощника на жалбоподателя съдът намира, че следва да задължи ответника в 14-дневен срок от писменото му уведомяване, и не по-късно от датата на следващото съдебно заседание да допълни изпратената в съда административна преписка с посочените в т.3 и т.4 от описа им документи, които не са представени по преписката, като приема, че компетентността на органа, издал процесния акт, е от съществено значение и следва да бъде проверена и служебно от съда.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото всички документи, изпратени по делото от страна на ответника с писмо вх.№ 3848/13.07.2020 г. по опис, представляващи административната преписка по издаване на акта, без описаните в т.3 и т.4 от описа документи /от лист 9 до лист 333 от делото/.

ЗАДЪЛЖАВА ответника в 14-дневен срок от писменото му уведомяване, и не по-късно от датата на следващото съдебно заседание да допълни изпратената в съда административна преписка, като представи по делото Заповед №РД-12-251/30.10.2017 г. на Министъра на образованието и науката за оправомощаване на органа, издал акта и Устройствен правилник на Изпълнителна агенция „Наука и образование за интелигентен растеж“.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА същото за 15.10.2020 г. от 10:00 часа,  за която дата страните да се считат уведомени.

Заседанието приключи в 10:37 часа.

Протоколът се изготви на 17.09.2020 година.

 

 

 

 

                                                         

      СЪДИЯ:

 

 

 

      Секретар: