П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 24.09.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и четвърти септември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 642 по описа за 2020 година 

докладвано от съдия Василка Желева

на именното повикване в 10:33 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „Евротекс“ ЕООД – гр.Димитровград, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат представител.

От адв. С.Ж., като пълномощник на дружеството – жалбоподател, е постъпилата молба с вх.№ 5448/24.09.2020 г., с която моли да бъде даден ход на делото. Същата заявява, че поддържа жалбата и доказателственото искане в нея за назначаването на съдебно-счетоводна експертиза с поставените в жалбата въпроси, и моли делото да бъде отложено за друга дата и час за събиране на исканите доказателства.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Директор на Териториална дирекция  Северна морска при Агенция „Митници“, редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

От гл. юрк. Т.К., като пълномощник на ответника, с приложено пълномощно за процесуално представителство, е постъпило становище с вх.№5394/21.09.2020 г. В същото се моли да бъде даден ход на делото в днешното съдебно заседание при липса на процесуални пречки за това, заявява се, че се оспорва изцяло подадената жалба, че пълномощникът на ответника се противопоставя на направеното от жалбоподателя искане за назначаване на съдебно-счетоводна експертиза, тъй като митническата стойност на процесната стока е била определена по реда на чл. 74, §2, буква „б“ от Регламент (ЕИО) №952/2013 г. въз основа на договорната стойност на сходни стоки и е без касателство относно реалната митническа стойност на стоката, начина на осчетоводяване в счетоводството на дружеството.

Съдът намира, че с оглед редовното призоваване на страните не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба, насочена срещу Решение с рег.№32-198286/10.07.2020 г., издадено от Директора на Териториална дирекция Северна морска при Агенция „Митници“.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото всички документи, изпратени от страна на ответника в заверен вид, които са изпратени с подборен опис от 81 точки към придружително писмо вх.№ 4213/28.07.2020 г.

Съдът констатира, че изброените в описа под т.21, т.25, т.27, т.35, т.36, т.38-55, т.63-65, т.68 и т.69 са представени по делото на чужд език, поради което намира, че следва да задължи ответника, в едномесечен срок, считано от писменото му уведомяване, да изпрати по делото преведени на български език всички изброени в описа му документи, които са представени на чужд език.  

Съдът намира за допустимо и основателно формулираното в жалбата доказателствено искане за назначаване на съдебно-счетоводна експертиза, с оглед на което същото следва да бъде уважено.

Като констатира разминаване между номера на процесната декларация, вписан в доказателственото искане под т.4 в жалбата, с действителния номер на декларацията, митническата стойност по която е отказано да бъде приета с процесното решение, както и неправилно посочената в жалбата година – 2020 г., вместо вярната 2019 г. на декларацията, от която е взета митническата стойност на сходни стоки, цитирана на стр.7 от решението, съдът намира, че същите следва да бъдат цитирани вярно в задачите, поставени към експертизата.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото всички документи, изпратени от страна на ответника в заверен вид, които са изпратени с подборен опис от 81 точки към придружително писмо вх.№ 4213/28.07.2020 г. /от л.14 до л.128 от делото/.

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в едномесечен срок, считано от писменото му уведомяване, да изпрати по делото преведени на български език всички изброени в описа му документи, които са представени на чужд език, а именно изброените в описа под т.21, т.25, т.27, т.35, т.36, т.38-55, т.63-65, т.68 и т.69 документи.

НАЗНАЧАВА съдебно-счетоводна експертиза, по която вещото лице, след като се запознае с писмените доказателства по делото, извърши проверка в счетоводството на дружеството-жалбоподател, при необходимост и при ответника, да даде отговор на следните въпроси:

1. Колко е платената цена от дружеството за процесните стоки, има ли други подлежащи на плащане суми по фактурата, приложена към митническата декларация и има ли някакви налични данни за други плащания по сделката, съответно може ли посочената цена да се приеме за реално платената?

2. По какъв ред е извършено плащането?

3. Има ли съответствие между платената цена за стоките и декларираната стойност по процесното ЕАД?

4. Какви видове стоки са внесени по процесната декларация – 20BG002002024789R1/10.02.2020 г. и тази, ползвана от митническите органи -19BG002002011762R1/16.07.2019 г., както и да се сравнят цените на стоките между двете митнически декларации?

Декларацията, ползвана за сравнение, да се приложи към заключението.

ОПРЕДЕЛЯ за вещо лице Х.Г.В., със специалност „Икономист-счетоводител“, което да работи при депозит в размер на 250 лв., внесен от страна на жалбоподателя, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, по сметката за вещи лица на АдмС – Хасково.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 17.12.2020 г. от 10:00 часа, за която дата страните да се считат уведомени. Вещото лице да се призове, след като по делото постъпят доказателства за внесен депозит, както и да се укаже на същия да представи заключението си най-малко в едноседмичен срок преди датата на съдебното заседание и да приложи към същото справка-декларация по чл.23, ал.2 и чл. 24, ал.2 от Наредба № 2/2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

Заседанието приключи в 10:39 часа.

Протоколът се изготви на 24.09.2020 година.

 

                                                          

                                                                      СЪДИЯ:

 

                                                                     

 

Секретар: