П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 23.09.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и трети септември две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВА БАЙНОВА

                                                   Членове: ПАВЛИНА ГОСПОДИНОВА

                                                                    АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

 

При участието на секретаря Ивелина Въжарска

и прокурора Антон Стоянов

сложи за разглеждане АНД (К) № 665 по описа за 2020 година

докладвано от чл. съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:18 часа се явиха:

 

                        КАСАТОРЪТ ТД ЮЖНА МОРСКА КЪМ АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“ и ОТВЕТНИК по касационната жалба на К.И.А., редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от ст. юрк. Г. П., надлежно упълномощена, с пълномощно представено днес.

                        КАСАТОРЪТ К.И.А. и ОТВЕТНИК по касационната жалба на ТД ЮЖНА МОРСКА КЪМ АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“, редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява.

От пълномощника на същия, адв. А. Г. е постъпила молба с вх. №5382/18.09.2020 г., в която моли да бъде даден ход на делото в негово и на доверителя му отсъствие. Заявява, че поддържа подадената касационна жалба и съответно оспорва касационната жалба на насрещната страна, като поддържа и писменото си становище по нея. Няма искане за събиране на нови доказателства. Моли да бъде уважена подадената от него касационна жалба и да се отхвърли касационната жалба на насрещната страна. Претендира присъждане на разноски пред двете съдебни инстанции, като прилага списък на същите.   

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО, редовно призовани, се явява прокурор Антон Стоянов.

Ст. юрк. П. – Моля за ход на делото.

                        ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладваха се и двете касационни жалби.

Ст. юрк. П. – Поддържам жалбата подадена от ТД Южна Морска към Агенция „Митници“ и оспорвам жалбата подадена от страна на К.А.. Нямам искания за събиране на други доказателства.

                        ПРОКУРОРЪТ –  Считам касационните жалби за неоснователни и нямам доказателствени искания.

                        Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Ст. юрк. П. – Уважаеми административни Съдии, подробни съображения съм изложила в подадената от мен жалба. Кухината, която е установена при проверката, не е просто кухина, в която се съдържа резервната гума, а си е точно пригодена за тайник и е използвана като такъв. В кухината не е намерена резервната гума, както се твърди, че е предназначението ѝ, а са намерени стоки в търговско количество, за които стоки, които бяха предмет на това дело, самият жалбоподател в друго дело си призна, че ги е сложил там, за да ги укрие от митническите органи и да ги пренесе през държавната граница, за да ги занесе в Република Турция. Ето защо считам, че правилно и законосъобразно административнонаказващият орган е приел, че следва да бъде наложено по-тежкото наказание, а именно в неговия максимален размер с цел, не само да се превъзпита извършителят, а да се предупредят и останалите членове на обществото. Затова Ви моля да издадете акт, с който да потвърдите наказателното постановление изцяло. Моля да бъдат присъдени разноски в полза на ТД Южна Морска към Агенция „Митници“, както за настоящото производство, така и за производството пред въззивния съд.

ПРОКУРОРЪТ – Госпожо Председател, считам, че жалбите са неоснователни, а решението на РС – Свиленград е аргументирано, правилно и законосъобразно, и считам, че като такова, следва да се остави в сила.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

                        Заседанието приключи в 10:21 часа.

            Протоколът се изготви на 23.09.2020 година.

 

                                           

ПРЕДСЕДАТЕЛ:      

            

 

    Секретар: