П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 20.05.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесети май през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХАЙГУХИ БОДИКЯН

                                          Членове:  ПЕНКА КОСТОВА

                                                           РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА-ИВАНОВА

                                        

 

 

При участието на секретаря Дорета Атанасова

и прокурора Антон Стоянов   

сложи за разглеждане адм. дело № 62 по описа за 2020 година  

докладвано от чл. съдия Р. Чиркалева-Иванова

на именното повикване в 11.32 часа се явиха:

 

                        ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА Прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково, редовно призована по имейл за съдебното заседание, с върнат отговор за получената от страната призовка на 05.05.2020 г., се представлява от прокурор СТОЯНОВ.

ОТВЕТНИКЪТ ПО ПРОТЕСТА Общински съвет - Любимец, редовно призован за днешното съдебно заседание на 07.05.2020 г., не изпраща представител.

ПРОКУРОРЪТ – Моля за ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се протеста, насочен срещу Наредба № 14 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Любимец, алтернативно срещу чл. 52, ал.1, т.2 и т.4 в частта „….т.12 и 13 на приложение № 4 към глава втора, раздел V от Закона за местните данъци и такси“ от Наредба № 14 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Любимец.

                        Докладва се административната преписка по приемане на Наредба № 14 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Любимец, представена по делото.

                        Докладваха се писмо вх. № 1868/30.03.2020 г. и молба вх. № 2277/15.05.2020 г. от Председателя на Общински съвет – Любимец, ведно с приложените към тях писмени доказателства, установяващи отмяната на оспорената наредба.

                        Докладваха се и становища с вх. № 2292/18.05.2020 г. и вх. № 2356/19.05.2020 г. на ОП – Хасково.

                        ПРОКУРОРЪТ – Да се приемат представените доказателства. Поддържам становищата, които е представила  ОП – Хасково. След приемането на новата Наредба № 14 и отмяната на Наредба № 14 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Любимец, приета с Решение № 30/28.02.2008 г., включваща и оспорените разпоредби, считам, че подаденият протест се явява без предмет, поради което съгласно чл. 155, ал. 1 от АПК го оттеглям, като предлагам производството по настоящото дело да бъде прекратено и наред с това моля да ни бъдат присъдени направените разноски по делото.

                        Съдът намира, че следва да приеме приложените от страните по делото писмени доказателства, както и допълнително представените такива от ответника, с оглед на което намира, че са налице основанията за приложение разпоредбата на чл. 159, т. 3 от АПК, а именно оттегляне на оспорен нормативен акт.

                        Наред с това, предвид направеното искане за присъждане на направените по делото разноски от ОП – Хасково, същите следва да бъдат присъдени в размера, в който са направени, а именно 20.00 лв. за обнародване на протеста в Държавен вестник.

                                                О П Р Е Д Е Л И:

                        ПРИЕМА като доказателства приложените писмени такива към протеста, допълнително постъпилите от ответника с писмо вх. № 1069/12.02.2020 г. и писмо вх. № 1868/30.03.2020 г. в заверен вид под опис документи, както и приложените към писмо вх. № 2277/15.05.2020 г. разпечатки от официалната интернет страница на Община Любимец.  

                        ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ протеста на ОП - Хасково срещу Наредба № 14 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Любимец, алтернативно срещу чл. 52, ал.1, т.2 и т.4 в частта „….т.12 и 13 на приложение № 4 към глава втора, раздел V от Закона за местните данъци и такси“ от Наредба № 14 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Любимец.

                        ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 62/2020 г. по описа на Административен съд – Хасково.

                        ОСЪЖДА Общински съвет - Любимец да заплати в полза на  Окръжна прокуратура – Хасково направените по делото разноски в размер на 20.00 лв. /двадесет лева/ за обнародване на протеста в Държавен вестник.

                        ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в седмодневен срок, считано от днес за ОП – Хасково и от съобщаването му за ответника. 

                        Заседанието приключи в 11.36 часа.

                        Протоколът се изготви на 20.05.2020 година.

 

 

 

 

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                                                                  ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                                                      

                                                                            2.

 

 

 

 

                                                              Секретар: