П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 27.05.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и седми май през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВА БАЙНОВА

                                          Членове:   ПАВЛИНА ГОСПОДИНОВА

                                                           АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА                               

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Елеонора Иванова

сложи за разглеждане адм.дело № 129 по описа за 2020 година

докладвано от чл.-съдия Павлина Господинова

на именното повикване в 10:13 часа се явиха:

 

ЗА ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА ПРОКУРОР ПРИ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор Елеонора Иванова.

ОТВЕТНИКЪТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – СВИЛЕНГРАД, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от Т.К. – Председател на ОбС-Свиленград.

                        ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото.

                        Т.К.– Да се даде ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва молба вх.№1466/02.03.2020 г. от Председателя на ОбС – Свиленград, в която заявява, че наличната в ОбС – Свиленград административна преписка по приемане на протестираната наредба е представена в заверено копие от протестиращия прокурор и моли да бъде приета като доказателство по делото. Заявява, че оспорва протеста и излага конкретни съображения. Моли за даване на възможност за представяне на допълнителни доказателства, свързани с публикуването на мотивите и проекта на оспорваната наредба и спазване на срока по чл. 26, ал. 2 от ЗНА. Към молбата се прилага решение на ОбС – Свиленград за определяне на процесуален представител по делото.

                        Докладва молба вх.№2196/12.05.2020 г. от Председателя на ОбС – Свиленград, с която се представя решение на Общинския съвет за отмяна на протестираната наредба и приемане на нова Наредба № 17 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Свиленград.

                        ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни Съдии, с оглед отмяната на протестираната Наредба № 17 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Свиленград считам, че подаденият протест от ОП – Хасково се явява без предмет, поради което го оттеглям и моля да прекратите настоящото производство.

                        Т.К.– Моля да приемете представените писмени доказателства, удостоверяващи отмяна на оспорвания акт и считам, че делото е без предмет. Присъединявам се към искането на прокурора за прекратяване на производството на делото.

                        Съдът намира, че следа да приеме като доказателство по делото представеното от ответника Решение № 158/29.04.2020 г. на ОбС – Свиленград, с което е отменена протестираната Наредба № 17 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Свиленград и е приета нова такава. Като взе предвид становищата на страните съдът намира, че е налице хипотезата на оттегляне на административен акт, поради което протестът следва да се остави без разглеждане, а производството по делото следва да се прекрати, като на основание чл. 143, ал. 2 от АПК на протестиращата страна, съгласно заявеното в протеста, следва да се присъдят разноски по делото в размер 20 лв. - внесена такса за обнародване на протеста в Държавен вестник.

                        Водим от горното, съдът               

                                                           О П Р Е Д Е Л И:

                        ПРИЕМА като доказателство по делото Решение № 158/29.04.2020 г. на ОбС – Свиленград.

                        ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ протеста на прокурор в Окръжна прокуратура гр. Хасково срещу Наредба №17 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Свиленград, алтернативно срещу чл. 15, чл. 41, ал. 9 в частта на израза „специализирани ремаркета за превоз на тежки или извънгабаритни товари“ и чл. 52, ал. 1, т. 4 в частта на израза „12 и 13 на Приложение № 4 към Глава Втора, Раздел V от Закона за местните данъци и такси“ от същата наредба.

                        ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 129/2020 г. по описа на АдмС – Хасково.

                        ОСЪЖДА Общински съвет – Свиленград да заплати в полза на Окръжна прокуратура – Хасково направените по делото разноски в размер на 20 /двадесет/ лева.

                        ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред ВАС в седмодневен срок от днес.

            Заседанието приключи в 10:20 часа.

            Протоколът се изготви на 27.05.2020 година.

 

                                                      

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    

 

Членове: 1.

 

 

     2.    

 

                                                                                    

Секретар: