П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 20.05.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесети май през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХАЙГУХИ БОДИКЯН

                                          Членове:  ПЕНКА КОСТОВА

                                                           РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА-ИВАНОВА

                                        

 

При участието на секретаря Дорета Атанасова

и прокурора Цвета Пазаитова  

сложи за разглеждане адм. дело № 159 по описа за 2020 година  

докладвано от чл. съдия П. Костова

на именното повикване в 10.48 часа се явиха:

 

                        ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА Прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково, редовно призована по имейл за съдебното заседание, с върнат отговор за получената от страната призовка на 05.05.2020 г., се представлява от прокурор ПАЗАИТОВА.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ПРОТЕСТА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - СВИЛЕНГРАД, редовно призован на имейл адрес, с върнат отговор за получената призовка на 05.05.2020 г., се представлява от Т. К. - Председател на ОбС - Свиленград.

                        ПРОКУРОРЪТ – Моля да дадете ход на делото.

                        Т. К. – Да се даде ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се протеста, насочен срещу т. 6, раздел V „Устройство на територията“ от Приложение № 2 към Наредба № 10 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на община Свиленград.

                        Докладва се административната преписка, съдържаща заверено копие от Наредба № 10 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на община Свиленград, ведно с пълната преписка по приемането й.

                        Докладва се и молба вх. № 2195/12.05.2020 г. от Т. К. – В., в качеството й на председател на ОбС – Свиленград, с която се представят доказателства, от които е видно, че оспорваната в протеста т. 6 от раздел V „Устройство на територията“ от Приложение № 2 към Наредба № 10 на ОбС – Свиленград е отменена, поради което се прави искане протестът да се остави без разглеждане, а производството по делото да се прекрати.

                        ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни Съдии, по същество поддържам протеста, но с оглед представените допълнително по делото писмени доказателства, които представляват административна преписка по приемане на разпоредба, с което се отменя оспорената от нас разпоредба от Наредба № 10 на ОбС – Свиленград, считам, че е налице оттегляне на оспорения административен акт по смисъла на чл. 159, т. 3 от АПК. С оглед на това протестът се явява лишен от предмет на оспорване, поради което считам, че следва да бъде оставен без разглеждане. Моля да ни бъдат присъдени направените по делото разноски.

                        Т. К. – Моля да приемете представените писмени доказателства и с оглед на това считам, че се установява фактът, че оспорваният акт е оттеглен, както каза и представителят на прокуратурата, поради което моля да оставите без разглеждане протеста и да прекратите производството по делото.

                        Съдът намира, че следва да приеме представените от ответника с писмо вх. № 2195/12.05.2020 г. писмени доказателства, удостоверяващи изменение на фактическата обстановка по делото, след подаване на протеста, а именно удостоверяващи отмяната на оспорената разпоредба от процесната Наредба № 10 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на община Свиленград. С оглед на това съдът намира, че са налице предпоставките за приложение на разпоредбата на чл. 159, т. 3 от АПК, а именно оттегляне на оспорения акт, поради което протестът да бъде оставен без разглеждане, а производството по делото да бъде прекратено.

                        Наред с това, предвид направеното искане за присъждане на направените по делото разноски от ОП – Хасково, същите следва да бъдат присъдени в размера, в който са направени, а именно 20.00 лв. за обнародване на протеста в Държавен вестник.

                        Предвид изложеното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                        ПРИЕМА като доказателства по делото изпратените от ответника с писмо вх. № 2195/12.05.2020 г. заверени копия от писмени доказателства, представени под опис.  

                        ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ протеста на ОП - Хасково срещу т. 6, раздел V „Устройство на територията“ от Приложение № 2 към Наредба № 10 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на община Свиленград.

                        ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 159/2020 г. по описа на Административен съд – Хасково.

                        ОСЪЖДА Общински съвет - Свиленград да заплати в полза на  Окръжна прокуратура – Хасково направените по делото разноски в размер на 20.00 лв. /двадесет лева/ за обнародване на протеста в Държавен вестник.

                        ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в седмодневен срок, считано от днес.

                        Заседанието приключи в 10.57 часа.

                        Протоколът се изготви на 20.05.2020 година.

 

 

 

 

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                                                                  ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                                                      

                                                                            2.

 

 

 

 

                                                              Секретар: