П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 29.09.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и девети септември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                                

При участието на секретаря Мария Койнова……..………………………..………..…..

и прокурора ……………………..…..……………….………………………………………. 

сложи за разглеждане адм. дело № 638 по описа за 2020 година ………..………....…

докладвано от съдия Росица Чиркалева …………...…....…...……….……...………….

на именното повикване в 11.01 часа се явиха:……………………………………………

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.Д.П., редовно призован за днешното съдебно заседание чрез процесуален представител - адв.Г., не се явява. В днешното съдебно заседание се представлява от адв. Г., надлежно преупълномощен с пълномощно представено днес.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР на ОД на МВР - Хасково, редовно призован за днешното съдебно заседание се представлява от гл.юрк.С., с пълномощно представено днес.

Адв. Г. – Моля да дадете ход на делото.

Гл.юрк.С. – Да се даде ход на делото

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалба от П.Д.П., подадена чрез процесуален представител и насочена срещу Заповед № 272з-2022/10.07.2020г. на Директор на ОДМВР - Хасково, ведно с направено със същата доказателствено искане за допускане до разпит на свидетел.

Докладва постъпил Отговор по жалба с вх.№4708/18.08.2020г., ведно с пълномощно на гл.юрк.С. – процесуален представител на ответната страна.

Докладва се постъпилата със съпроводително писмо вх.№4369/04.08.2020г. административна преписка под опис.

Адв. Г. –  Поддържам жалбата. Да се приеме преписката.

Моля да уважите искането за допускане на гласни доказателства на свидетел при режим на призоваване. Моля да бъде допуснат като свидетел лицето Ж.Р.И.– служител на РУ – Харманли и моля същия да бъде призован по месторабота.

Моля да задължите ответната страна да представи лична длъжностна характеристика на жалбоподателя П.П., тъй като в делото има само „типова длъжностна характеристика“, а за нуждите на делото е добре да бъде изискана и личната му такава.

Моля да бъде изискан и протокол или друг документ, от който да е видно, че жалбоподателя е запознат със Заповед №272з-132/18.01.2016г. на Директор ОДМВР – Хасково и цитирана в обжалваната заповед.

Моля също така, да изискате и Заповед № 272з-1594/24.06.2014г. на Директор ОДМВР – Хасково - цитирана в справката, тъй като се твърди, че на база на тази заповед на П.П. е осигурен достъп до GPS системата за локализация и визуализация на мобилни единици в РУ –Харманли.

Моля да изискате от РУ – Харманли данни за това, с колко автомобила с монтирана GPS система за локализация и визуализация на мобилни единици разполага районното управление към периода м.април 2020г., кои са техните регистрационни номера, както и информация през периода 03.04.2020г. – 16.04.2020г. въпросните автомобили били ли са използвани по график в наряди, кога и по кое време.

Други доказателствени искания към момента нямам.

Гл.юрк.С. – Оспорвам така депозираната жалба срещу Заповед № 272з-2022/10.07.2020г. на Директор на ОДМВР – Хасково. Моля да се приема представените до момента доказателства и административната преписка. Нямам доказателствени искания.

По отношение на доказателственото искане за разпит на свидетел – предоставям на съда да прецени.

По отношение на искането за предоставяне данни за броя на МПС с монтирани GPS устройства в РУ – Харманли към м.април 2020г., както и това, дали са били използвани в нарядите – считам, че същото няма отношение към настоящото дело, предвид факта, че дали са използвани един или пет, факт е, че служителя П. не е извършван необходимите проверки в тази система.

По отношение на длъжностната характеристика – личната, искам да поясня, че в ОДМВР –Хасково всички длъжностни характеристики са „Типови длъжностни характеристики“ за съответната длъжност, като всеки служител се запознава с типовата си длъжностна характеристика и за това се оформя протокол, но няма поименни, лични характеристики на всеки отделен служител. Служителите заемат определени длъжности и за всяка от тези длъжност има „Типова длъжностна характеристика“ утвърдена от Министъра на вътрешните работи. В тази връзка – няма как да представим лична такава.

Адв. Г. – С оглед направеното изявление от процесуалния представител на ответника, че няма лична длъжностна характеристика – оттеглям искането за представяне на лична такава.

Искам да конкретизирам искането за разпит на свидетеля Ж.Р.И.– същият заема длъжност мл.експерт в дежурната част на РУ – Харманли и с показанията му ще се установят обстоятелствата: каква е създадената организация за извършване на GPS контрол на мобилните единици в РУ – Харманли, къде е разположена работната станция за осъществяване на тази контролна дейност и всичко свързано с нея.

С искането за това колко автомобила имат GPS и дали през този период са били дежурни по график искаме да се установи в този период има ли такива автомобили и дали са ги използвали нарядите, тъй като ако не са били използвани, то е нямало и нужда от контрол на тяхната дейност.

Гл.юрк.С./реплика/ – Във връзка с направеното уточнение по отношение на свидетеля – възразявам по допускането до разпит на свидетеля Ж. Р. И., предвид факта, че създадената организация за проверка в РУ – Харманли на МПС с монтирани GPS системи няма отношение към този случай. Беше изискана заповедта, въз основа на която е предоставен достъп на П.П. за извършване на тези проверки, като на него му е вменено задължение да ги извършва съгласно цитираните заповеди. Начина на организация и работа в конкретното районно управление няма отношение. От друга страна, дежурните в РУ, какъвто е и свидетеля Ж. Р. И., също имат такива задължения и следва да извършват такива проверки от тяхното работно място. Те 24 часа не го напускат, поради което, не виждам по какъв начин той ще има впечатления от начина на извършване на проверките на другите служители в районното управление, които са в други помещения и имат други работни места.

Като взе предвид становището на страните, съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото писмените доказателства във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпила с писмо вх.№4369/04.08.2020г. по опис. Намира за относимо направеното доказателствено искане, за допускане до разпит на свидетеля Ж. Р. И., като същия се допуска при режим на призоваване, за което жалбоподателя следва да бъде задължен да внесе депозит от 30 лева по депозитната сметка на АдмС - Хасково. Намира за относимо направеното доказателствено искане, да се изиска от Директор ОДМВР – Хасково доказателства от които да е видно, дали жалбоподателя е запознат със Заповед №272з-132/18.01.2016г. на Директор ОДМВР – Хасково. Намира за относимо направеното доказателствено искане, да се задължи ответната страна да представи Заповед № 272з-1594/24.06.2014г. на Директор ОДМВР – Хасково, както и да се изиска справка от РУ – Харманли, от която да е видно: за периода 03.04.2020г. – 16.04.2020г. колко са били използваните автомобили, с монтирана GPS система за локализация и визуализация на мобилни единици, били ли са използвани по график в наряди, кога и по кое време.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към писмо вх.№4369/04.08.2020г.  по опис от 31 пункта писмени такива, представляващи административната преписка по издавени на оспорения акт, находящи се от л.14 до л.131 по делото.

ДОПУСКА до разпит като свидетел Ж. Р. И., при режим на призоваване по месторабота – РУ - Харманли. Определя депозит от 30 лева за призоваване на свидетеля, вносими от жалбоподателя в 7-дневен срок от днес по депозитната сметка на АдмС – Хасково.

ИЗИСКВА от Директор ОДМВР – Хасково до датата на следващото съдебно заседание, да попълни административната преписка с доказателства от които да е видно: дали жалбоподателя е запознат със Заповед №272з-132/18.01.2016г. на Директор ОДМВР – Хасково, както и да представи Заповед № 272з-1594/24.06.2014г. на Директор ОДМВР – Хасково.

ИЗИСКВА от РУ – Харманли до датата на следващото съдебно заседание, да представи справка от която да е видно: за периода 03.04.2020г. – 16.04.2020г. колко са били наличните и използвани автомобили, с монтирана GPS система за локализация и визуализация на мобилни единици, били ли са използвани по график в наряди за процесния период, кога и по кое време.

За събиране на доказателства ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 01.12.2020г. от 10.00 часа, за която дата страните да се считат уведомени.

Свидетелят Ж.Р.И.да се призове по месторабота в РУ – Харманли, след като по делото постъпят доказателства за внесен депозит.

Заседанието приключи в 11.24 часа.

Протоколът се изготви на 29.09.2020г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

Секретар: