П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 01.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на първи октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                               Членове:       

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора   

сложи за разглеждане адм.дело №  371 по описа за  2020 година    

докладвано от съдия Василка Желева  

На именното повикване в 10:31 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.А.А., редовно уведомена от предходното съдебно заседание, не се явява. За нея се явява адв. А.С., надлежно упълномощен да я представлява, с пълномощно, представено по делото.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Община Хасково, редовно уведомени от предходното съдебно заседание, не изпращат процесуален представител.

От пълномощника на ответника – гл.юрк. А.Д., с пълномощно за процесуално представителство, приложено по делото, е постъпила молба вх.№ 5598/30.09.2020 г. В същата се моли да бъде даден ход на делото и да се пристъпи към разпит на вещото лице. Представя се и се моли да бъде приета по делото разпечатка от сайта на Националния статистически институт /НСИ/, достъпна на посочен в молбата интернет адрес на страницата на НСИ, от която е видна средната цена на сделки със земеделски земи за периода 2010 г. - 2019 г. Пълномощникът заявява, че оспорва заключението на вещото лице, тъй като го счита за необосновано и моли да не бъде кредитирано. Същият излага съображения по съществото на спора, прави възражения за прекомерност на поискания размер на адвокатското възнаграждение по съображения, че делото не се характеризира с фактическа и правна сложност, позовавайки се на отговора на преюдициално запитване по т. 1 на Решение от 23.11.2017 г. по съединени дела С-427/16 и С-428/16 на СЕС, първи състав.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД – София, редовно уведомени от предходното съдебно заседание, не изпращат представител.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т.М.М., редовно призована за днешното съдебно заседание, се явява лично.

АДВ.С. Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

АДВ.С. Не възразявам да бъде приета като доказателство по делото приложената към молбата на ответника справка от НСИ.

Съдът намира, че няма процесуална пречка да приеме като писмено доказателство по делото приложената към молбата на ответника с вх.№ 5598/30.09.2020 г. справка – извадка от интернет страницата на НСИ, озаглавена „Средни цени на сделките със земеделска земя през периода 2010 – 2019 година“ поради което

О П Р Е Д Е Л И :  

ПРИЕМА като писмено доказателство по делото приложената към молбата на ответника с вх.№ 5598/30.09.2020 г. справка – извадка от интернет страницата на НСИ, озаглавена „Средни цени на сделките със земеделска земя през периода 2010 – 2019 година“ – 1 страница.

Докладва, че в законоустановения срок по делото е постъпило  заключение от вещото лице инж.Т.М.М. по назначената в производството съдебно-оценителна експертиза.

АДВ.С.Нямам искания. Да се пристъпи към изслушване на заключението.

Пристъпи се към снемане самоличността и изслушване заключението на вещото лице.

Т.М.М. – /снета самоличност/. Предупредена за отговорността по чл.291 от НК.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т.М. – Представила съм писмено заключение, което поддържам.

АДВ.С. Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

Съдът намира, че следва да приеме така изготвеното заключение от вещото лице инж. Т.М.М. по назначената по делото съдебно-оценителна експертиза, като даващо пълен отговор на поставените му задачи, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА заключението на вещото лице инж. Т.М.М..

НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ да се изплати възнаграждение в размер на 200.00 /двеста/лева, съобразно внесения от жалбоподателя депозит, определен в предходното съдебно заседание, за което се издаде РКО и същият се връчи на вещото лице в съдебно заседание.

АДВ.С. – Нямам други искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Да се приключи.

Като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, съдът намира делото за изяснено от фактическа и правна страна, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ.С. – Уважаема госпожо административен Съдия, от името на доверителката ми ще Ви моля да уважите жалбата ѝ против решение на Комисия по чл.210 от ЗУТ, взето по точка 4 от Протокол № 7/29.01.2019 г., в позиция № 10, касаеща собствения ѝ недвижим имот, а именно поземлен имот №75085.93.59, находящ се в местността „Под Куза“, землище на с. Узунджово, община Хасково. 

Настоящото дело е инициирано само и единствено относно оспорване на оценката, която Комисията по чл. 210 от ЗУТ е приела като размер на еднократно обезщетение, за изграждане на енергиен обект, преминаващ през собствеността на доверителката ми. Няма да се спирам на това, че има ПУП, засегнат е имотът, касае се за национален енергиен обект по смисъла на закона, доколкото всички тези подробности се съдържат в доказателствата по делото. В хода на съдебното производство по наше искане беше назначена съдебно-оценителна експертиза, която дава в заключението си, че справедливата пазарна оценка следва да бъде вместо 4496 лв., определена от Комисията, в размер на 8553,15 лв. Вещото лице е използвало познатите в българските стандарти за оценяване методи, по които е достигнала до тази оценка, която считам, че е правилна и законосъобразна, и в пълен обем отговаря на понятието „справедлива пазарна оценка“, която следва да бъде заплатена на моята доверителка, като наследница на Р.Ж.В., неин дядо, собственик на засегнатия имот.

Поради изложените обстоятелства ще Ви моля с решението си да допуснете изменение на тази оценка, като вместо приетата от Комисията в размер на 4496 лв. увеличите същата на 8553,15 лв., така, както е дало в заключението си вещото лице.

С оглед на така направеното искане, ще Ви моля да присъдите на доверителката ми направените по делото разноски, съобразно списък на разноските, който Ви представям днес и моля да приемете, на основание чл.80 от ГПК, вр. чл.144 от АПК. Моля за решение в този смисъл.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10:39 часа.

Протоколът се изготви на 01.10.2020 година.

 

 

 

                                                         

      СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

      Секретар: