П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 01.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на първи октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 680 по описа за 2020 година 

докладвано от съдия Василка Желева

на именното повикване в 10:40 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.К.М., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв. М.Г., надлежно упълномощена да го представлява с пълномощно, приложено по делото.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Директор на ОД на МВР - Хасково, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от гл.юрк. С.С., надлежно упълномощен, с днес представено пълномощно.

Адв. Г. – Да се даде ход на делото.

Юрк. С. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба, насочена срещу Заповед №272з-2021/10.07.2020 г. на Директор на ОДМВР – Хасково.

Адв. Г. – Госпожо Съдия, от името на доверителя ми заявявам, че поддържам жалбата изцяло по изложените в нея съображения. Да се приеме цялата административна преписка, представена от ОДМВР - Хасково. Други доказателства няма да соча.

Юрк. С. – Уважаема госпожо Съдия, оспорвам така депозираната жалба срещу процесната заповед, като считам същата за неоснователна. Да се приеме изпратената административна преписка. Няма да соча нови доказателства.

Съдът констатира, че в административната преписка, която е представена от ответника с подробен опис на доказателствата, липсва посоченото под т. 42 от описа Сигнално писмо рег.№ 125300-18829/01.11.2019 г. – 1 лист, а допълнително извън описа към преписката е представена Заповед №8121з-1013/08.08.2017 г. на Министър на МВР.

Юрк. С. – Това сигнално писмо вероятно е във връзка с условията на пътя, такива сигнални писма се пускат до АПИ за отстраняване на нередовности, например мантинела, знак и т.н. Считам, че не е необходимо делото да се отлага за да бъде изискано това сигнално писмо.

Адв. Г. – Аз лично не знам за какво е това сигнално писмо и дали има пряко отношение към делото, но също считам, че не е необходимо делото да се отлага.

След като съдът изслуша становищата на страните във връзка с непълнотата на представените доказателства по описа намира, че следва да приеме административната преписка във вида, в който е постъпила с придружително писмо вх.№4657/17.08.2020 г., водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото всички документи, изброени от т.1-49 от описа, без Сигнално писмо рег.№ 125300-18829/01.11.2019 г., вписано под т. 42, както и допълнително неописаната в описа Заповед №8121з-1013/08.08.2017 г. на Министър на МВР, а именно всички документи от лист 21 до лист 215 от делото.

Адв. Г. – Нямам други доказателствени искания.

Юрк. С. – Нямам други доказателствени искания.

Съдът като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от правна и фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Г. – Госпожо Съдия, моля да постановите решение, с което да уважите жалбата, като приемете, че същата е основателна. Аз само ще маркирам някои съображения, доколкото жалбата е подробна и основанията, които сме посочили в нея, не се променят от представената преписка. Напротив, цялата административна преписка подкрепя изложеното от нас становище, на първо място, че не е изпълнена процедурата по налагане на наказание, не са искани от доверителя ми писмени обяснения, с оглед разпоредбата на Закона за МВР. Действително в преписката се съдържат сведения и обяснения, но всичките предхождат изготвянето на справката, която вече е послужила като основание за издаване на оспорената заповед.

На второ място считам, че доверителят ми е давал обяснения във връзка със извършената проверка, приключила със справката, но по различни „нарушения“ от тези, които са констатирани в оспорената заповед. Това се вижда от диспозитивната част на справката, която съществено се различава от това, което вече административно-наказващият орган е изложил в заповедта. Подробни са ни съображенията в жалбата, които моля да приемете за основателни и да уважите изцяло същата.

Представям Ви списък на разноските, фактура, ведно с касова бележка и договора за правна помощ.

Юрк. С. – Госпожо Съдия, моля да отхвърлите депозираната жалба срещу Заповед за налагане на дисциплинарно наказание с №272з-2021/10.07.2020 г. на Директор на ОДМВР – Хасково. Считам, че при провеждане на дисциплинарното производство са спазени изискванията на материалния закон и правилата, по които следва да се проведе дисциплинарното производство. Съдържанието на заповедта е достатъчно подробно и ясно са описани извършените нарушения, и е мотивирано наложеното наказание.

Предвид на гореизложеното Ви моля изцяло да потвърдите процесната заповед, и да присъдите юрисконсултско  възнаграждение в полза на ОДМВР - Хасково.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10:50 часа.

Протоколът се изготви на 01.10.2020 година.

 

                                                          

                                                                      СЪДИЯ:

                                                                     

Секретар: