П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 01.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на първи октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                                  

При участието на секретаря Дорета Атанасова

и  прокурора 

сложи за разглеждане адм. дело № 296 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 10.04 часа се явиха:

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.З.М., уведомен от предходното съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв. Т., с пълномощно от преди.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА НАЧАЛНИК СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“  при  ОДМВР – ХАСКОВО, уведомен от предходното съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.       

                        Адв. Т. - Да се даде ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото  в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се писмо вх. № 4259/29.07.2020 г. от ответника, с което в изпълнение указанията на съда от предходното съдебно заседание уведомява съда, че е в невъзможност да представи информация или документ, от който да е видно дали Работната станция за отдалечен достъп (РСОД) генерира автоматично санкционната по закон разпоредба, в случай на установено нарушение и съответно предвидената санкция, тъй като Автоматизираната система за управление на административнонаказателната дейност в МВР и приложението АИС „Пътна полиция“, използвано чрез Работната станция за отдалечен достъп, се поддържа и актуализира от Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в МВР, като именно от тази дирекция може да бъде предоставената и исканата  информация в горния смисъл. Към писмото прилага заверено копие от Методически указания относно реда за работа с Работна станция за отдалечен достъп.

                        Адв. Т. - Уважаема госпожо Съдия, след като ответникът не може да се предостави информация дали РСОД не генерира автоматично наказващия по закона член и санкцията по него, поддържам искането за назначаване на съдебна експертиза, въз основа на която вещото лице да установи Работната станция за отдалечен достъп при изготвяне на актове за установяване на административно нарушение или фишове по ЗДвП, генерира ли автоматично наказващия по закона член и предвидената санкция при налагане на глоби, както и фигурират ли нормативни тестове, които са отменени в същата и отразено ли е това?

                        Наред с това, с оглед постъпилия отговор от ОД на МВР – Хасково, считам, че можем да направим опит да изискаме информация и от Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в МВР, като не възразявам да се приемат приложените към този отговор Методически указания.  

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените от ответника Методически указания относно реда за работа с Работна станция за отдалечен достъп.

                        С оглед посоченото от ответника, че исканата в предходното съдебно заседание информация може да бъде предоставената от Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в МВР, съдът намира, че същата следва да бъде изискана именно от тази дирекция, като при евентуално непредставяне на подобна информация, съдът ще се произнесе и по поддържаното в днешното съдебно заседание искане за назначаване на съдебно-техническа експертиза.

                        Водим от горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                        ПРИЕМА като доказателство по делото приложеното към писмото на ответника заверено копие от Методически указания с рег. № УТ-1113/10.05.2013 г. относно реда за работа с Работна станция за отдалечен достъп (РСОД) до информационни фондове.

                        ДА СЕ ИЗИСКА от Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ – МВР, в 14-дневен срок от получаване на изготвеното за целта писмо, да представи Инструкция за работа или друг документ, касаещ начина на функциониране на Работна станция за отдалечен достъп (РСОД), от който документ да е видно генерира ли автоматично Работната станция за отдалечен достъп санкционната по закон разпоредба в случай на установяване на административно нарушение и съответно размера на предвидената санкция (глоба), както и да посочи следва ли в РСОД да фигурират нормативни текстове, които са отменени.

                        При евентуално непредставяне на изисканата по-горе информация, съдът ще се произнесе по искането на жалбоподателя за назначаване на съдебно-техническа експертиза.

                        Адв. Т. - Нямам други искания на този етап от производството.

                        Съдът намира делото за неизяснено от фактическа страна, поради което счита, че същото следва да се отложи за друга дата, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                        ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 03.12.2020 г. от 10.00 часа, за която дата страните да се считат уведомени.

                        Заседанието приключи в 10.11 часа.

                        Протоколът се изготви на 01.10.2020 година.

 

 

                         

                                                                                                          СЪДИЯ: 

 

 

 

 

                                                                                                          Секретар: