П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 06.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на шести октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Мария Койнова……..………………………..………...…..

и прокурора  Петър Мидов ……………..…..……………….………………..………. 

сложи за разглеждане адм. дело № 849 по описа за 2020 година ………………….…..

докладвано от съдия Росица Чиркалева …………...…....…...……….……............…….

на именното повикване в 11.08 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.А., редовно призован за днешното заседание и чрез назначеният и процесуален представител, се явява лично. В съдебно заседание се представлява от адв. Г.Д., назначен за процесуален представител на жалбоподателката с Определение на съда от 01.10.2020г.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при Държавната агенция за бежанците при МС (Н. П.), редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. Х., с пълномощно представено днес.

В залата се явява и Петър МИДОВ – прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково.

В съдебната зала се явява и Т.А. - К. Х. – А. – преводач от арабски език на български език и обратно.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.А. /чрез преводача/: Разбирам добре превода и моля да ми бъде назначен преводач за участието ми в производството.

ПРЕВОДАЧЪТ Т.А.К. Владея арабски език и мога да извърша превод от арабски на български език и обратно на всички извършващи се по делото процесуални действия.

            Преди даване ход на делото съдът намира, че с оглед личното явяване, на жалбоподателката, която е чужд гражданин и не владее български език, и с оглед гарантиране правото и на защита, следва да и бъде назначен преводач в лицето на днес явяващият се Т.А.К., който да осъществи превод от арабски на български език и обратно на всички извършващи се по делото процесуални действия, при възнаграждение, платимо от бюджетните средства на съда съобразно представена справка-декларация, ето защо            

О П Р Е Д Е Л И :

            НАЗНАЧАВА Т.А.К. за преводач на жалбоподателя Н.А., който да осъществи превод на всички процесуални действия по делото от арабски на български език и обратно, при възнаграждение в размер на 30.00 лева за извършен превод, платими от бюджетните средства на съда/изд. РКО/.

            Сне се самоличността на преводача.

ПРЕВОДАЧЪТ Т.А.К. снета самоличност. Предупреден за наказателната отговорност по чл. 290, ал. 2 от НК.

 

Съдът докладва постъпилото под вх.№5623/30.09.2020г. писмо от  прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково, в което се заявява, че на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК в изпълнение на заповеди на Главен прокурор на Р.България и Окръжен прокурор на ОП – Хасково, последната желае да участва като страна по административно дело №849/2020 г.

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам така направеното искане. Считам, че производството е с важен държавен и обществен интерес, поради което моля Окръжна прокуратура – Хасково да бъде конституирана като страна в процеса.

Съдът намира, че с оглед писмено направеното изявление, поддържано в днешно съдебно заседание от прокурор при ОП – Хасково, са налице условията на чл.16, ал.1, т.3 от АПК, а именно обосновано е наличието на важен обществен и държавен интерес от участието на прокуратурата в настоящото производство, предвид което същите следва да бъдат конституирани като страна по делото и

О П Р Е Д Е Л И :

КОНСТИТУИРА на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК Окръжна прокуратура – Хасково като страна по адм. дело №№849/2020 г.

Адв. Д. – Да се даде ход на делото.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.А. /чрез преводача/: Да се гледа делото.

Ст.юрк. Х. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата на Н.А. - гражданка на *****, насочена срещу Решение №УПХ - 103/08.09.2020г. на Интервюиращ орган при ДАБ – МС.

Докладва и постъпилата с вх.№5358/18.09.2020г. административна преписка изпратена от органа под опис в заверен вид.

Адв. Д. – Поддържам жалбата.  Моля да бъдат приети като доказателства по делото съдържащите се в преписката документи. Нямам доказателствени искания.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.А. /чрез преводача/: Нямам документи да представя, но искам по-късно да кажа нещо.

Ст.юрк. Х. – Считаме  жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост административната преписка. Справка за държава по произход няма да представя, тъй като Интервюиращия орган е използвал последната актуална справка за държава по произход и няма данни за изменение на политическата и икономическа обстановка. Нови доказателства няма да соча.

ПРОКУРОРЪТ – Становище ще взема по същество. Моля да приемете представената от административния орган преписка. Нямам доказателствени искания.

Съдът, като взе предвид становището на страните, намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените от административния орган писмени такива, във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили с писмо вх.№5358/18.09.2020г.

 Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, представените от административния орган  писмени такива, във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили с писмо вх.№5358/18.09.2020г. по опис от 27 пункта/находящи се от л.4 до л.48 по делото/.

Съдът, като взе предвид, че страните не правят други доказателствени искания, намери делото за изяснено от фактическа и правна страна, предвид което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Д. – Уважаема госпожо Председател, моля да уважите жалбата и отмените решението на Интервюиращ орган при ДАБ – МС като незаконосъобразно. Считам жалбата за основателна и поддържам изцяло изложените в нея съображения, с оглед доказателствата по делото и фактите изложени от жалбоподателката в проведеното интервю. Няма какво повече да добавя в нейна защита. Моля да постановите решение, с което да уважите жалбата по изложените в същата съображения.

 ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.А. /чрез преводача/: Аз вече получих отказ на моята молба за убежище. Моля само да обърнете внимание на това което ще кажа. Бах истински притеснена да кажа истинската причини, поради която съм напуснала моята държава. Аз живея с майка ми и втория и мъж. Той ме караше да се омъжа за човек, за когото не искам да се омъжвам въобще. Аз имам здравословни проблеми, които не ми позволяват да се омъжа. Аз нямам възможност да се омъжа поради тези здравословни проблеми и съм готова да ме изследват затова. Затова съм избягала от моята къща и страна. Ако се върна в Мароко, аз нямам представа какво ще се случи с мен. Това е моята тайна, която пазех.

 Ст.юрк. Х. – Моля да отхвърлите жалбата на Н.А., срещу решението на Интервюиращия орган като неоснователна и недоказана. Считам, че при постановяване на своето решение Интервюиращият орган е спазил общите изисквания за законосъобразност на индивидуални административни актове, както и специалните разпоредби на ЗУБ. Преценени са всички правно значими факти свързани с личното положение на жалбоподателката в държавата и по произход, като считам, че не са допуснати посочените в жалбата нарушения. Посочените причини от жалбоподателката, както по време на административното производство, така и днес в съдебна заседание са от личен и икономически характер и не са в предметния обхват на ЗУБ.

  Подробности съм изложила в писмени бележки, които моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Намирам жалбата за неоснователна. Не считам, че обжалваното решение е постановено в нарушение на процесуалните правила и материалния закон. В решението са налице обстойни мотиви за постановяване на отказа за предоставяне на закрила и при провеждане на цялото производство не намирам да са нарушени процесуалните правила. В същината си, както е приел и административния орган липсват каквито и да са предпоставки, от които да произтече законова възможност за предоставяне на статут на бежанец или хуманитарен статут. Касае се за изцяло лични причини, макар и драматични, поради което жалбоподателката е решила, че не може да живее в страната си по произход и е потърсила решението им другаде. Това едва ли би могло да стане в България, а и след като липсват основания за възможност да живее тук, обратно решение не би могло ад бъде постановено. В този смисъл, предлагам да оставите решението на административния орган в сила.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 11.25 часа.

Протоколът се изготви на 06.10.2020г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: