П Р О Т О К О Л

 

гр. Хасково, 02.10.2020 година

 

Административен съд Хасково, в публично съдебно заседание на втори октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕНКА КОСТОВА

 

При участието на секретаря Гергана Мазгалова

сложи за разглеждане адм.дело № 1325 по описа за 2019 година,

докладвано от Председателя

 

На поименното повикване в 11.53 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Р.С.А., редовно призован за днешното съдебно заседание чрез процесуалния си представител адв. В.Ч., с призовка връчена по електронна пощa на 11.09.2020 г. не се явява. Същият се представлява от адв. Ч., надлежно упълномощен по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА ТП НА НОИ – ХАСКОВО, редовно призован за днешното съдебно заседание, с призовка връчена по електронна поща на 11.09.2020 г., не се явява, представлява се от ст. юрк. Д.С., надлежно упълномощена по делото.

АДВ. Ч.: Моля да бъде даден ход на делото.

СТ. ЮРК. С.: Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки да бъде даден ход на делото в днешното съдебно заседание, ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

УКАЗВА на основание чл.230, ал.3 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК на страните, че производството по делото продължава от последното действие, при което същото е било спряно.

ДОКЛАДВА, че във връзка с направено запитване до Районен съд - Хасково, относно гр.дело №77/2020 г. по описа на Районен съд - Хасково за 2020 г., по настоящото дело е постъпило писмо с вх. №5210/10.09.2020 г. ведно със заверен препис от Решение №428 от 30.07.2020 г., постановено по гр. дело №77/2020 г.

АДВ. Ч.: Да се приемат постъпилите доказателства. След конкретизацията, която съдът указва да бъде извършена в настоящото съдебно заседание, заявявам, че желая посоченият незачетен период в жалбата да бъде съобразен по съществото на спора.

СТ. ЮРК. С.: Моля да бъдат приети представените доказателства.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото писмо с вх. №5210/10.09.2020 г. от Районен съд - Хасково до Административен съд – Хасково, ведно с приложеното към него решение, тъй като същото ще послужи за изясняване на делото от фактическа и правна страна.

Ето защо, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА и ПРИЛАГА като доказателства по делото писмо с вх. №5210/10.09.2020 г. от Районен съд – Хасково, ведно с Решение № 428 от 30.07.2020 г., постановено по гр. дело №77/2020 г. по описа на съда за 2020 г.

АДВ. Ч.: Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено.

СТ. ЮРК. С.: Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено.

Съдът като взе предвид, че страните не правя искания за събиране на други доказателства счете делото за изяснено от фактическа и правна страна и

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ. Ч.: Уважаеми административен съдия, правният интерес на моя доверител, от отмяна на незаконосъобразното решение, е с оглед обстоятелството, че по заявлението за отпускане на пенсия, подадено на 22.05.2019 г., е направен отказ като неправилно е зачетен наличният трудов и осигурителен стаж. Считам за безспорна практиката, че не се зачита стажът на редовна военна служба, и в тази част решението е неправилно. За останалата продължителност на стажовете, в мотивираното решение е посочено, че не се съдържат данни в наличните архиви в „Архивно стопанство“ от приетите ведомости на осигурители без правоприемник. От протокола е видно, че за процесните години, за които влязъл в сила съдебен акт за установяване на трудов стаж по съдебен ред, ведомостите не са предадени, поради което е игнориран записът в трудовата книжка. Считам този извод на административния орган за незаконосъобразен. В чл.40 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж е посочено, въз основа на какви документи би могло да се удостовери трудов стаж. Идеалният случай е при наличие на разплащателни ведомости и други разходни документи, като в текста на същата наредба е посочено изключение, че трудов стаж може да се удостоверява с удостоверение в съответния образец, издадено въз основа на официални документи. Считам за безспорно установено, че в кориците на делото има заверка на трудовия стаж за процесните периоди, за които има влязло в сила съдебно решение. Поради това, че тези периоди не са заверени с объл печат, което е удостоверителен официален документ съгласно разпоредбите на КТ и въз основа само на тези документи, при липса на виновно поведение от страна на доверителя ми, че осигурителят не е съхранил и не е предал на НОИ пълния обем на разплащателните документи, е било допустимо и възможно удостоверяването и зачитането на процесния стаж. „Архивно стопанство“ е овластено със същите правомощия, които имат осигурителите, да издава документи, удостоверяващи осигурителен стаж, въз основа на налични и приети при тях документи от осигурители без правоприемник, какъвто е и настоящият казус. Удостовереният, по съдебен ред, стаж е бил наличен към момента на подаване на заявлението, а именно на 22.05.2019 г. и този стаж заедно с безспорният, който е по административен акт и двете години военна служба, сумарно указват стаж над 15 години. Тоест в това административно производство следва да бъде зачетен целият стаж към датата на заявлението и да се отпусне пенсия на доверителя ми по реда на чл.68, ал.3 КСО.

СТ. ЮРК. С.: Уважаеми административен съдия, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и недоказана. От доказателствата по административната преписка е видно, че жалбоподателят към датата на подаване на заявление за отпускане на пенсия е нямал осигурителен за отпускане на пенсия по реда на чл.69б, ал.2 както и по чл.68, ал.2 и ал.3 от КСО. Моля да потвърдите решението, с което директорът на ТП на НОИ – Хасково е потвърдил отказа на пенсионния орган. Представям писмени бележки в подкрепа на обжалвания административен акт. Моля да ни бъдат присъдени разноски по делото, представляващи юрисконсултско възнаграждение.

АДВ. Ч. /реплика/: Стажът, който е установен по съдебен ред е наличен преди датата на подаденото заявление. За това, че от осигурителя не се съхраняват всички документи, на доверителят ми не може да се вмени, че този стаж не е стаж, който е придобит след датата на заявлението. Този стаж е бил наличен и реално положен и се явява действителен стаж, за което има и съдебен акт.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 12.10 часа.

Протоколът се изготви на 02.10.2020 година.

 

 

 

                                                                   

ПРЕДСЕДАТЕЛ: 

 

 

 

Секретар: