П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 07.10.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на седми октомври две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

   Членове: ЦВЕТОМИРА ДИМИТРОВА

                                                                  АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

 

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора Невена Владимирова ……………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 671 по описа за 2020 г. … ……….

докладвано от член - съдия Цв. Димитрова .………………………..…

на именното повикване в 10:20 часа се явиха:

 

ОСПОРВАЩИЯТ Областен управител на Област Хасково, редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява, не изпраща представител.

ОТВЕТНИКЪТ Общински съвет - Стамболово, редовно призован за съдебното заседание, не изпраща представител.

ЗА Окръжна прокуратура - Хасково, редовно призовани, се явява прокурор Невена Владимирова.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва, че същото е образувано по оспорването на новата ал.5 на чл.48 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стамболово, обективирано в заповед №АК-04-4/03.08.2020 г. на Областен управител на Област Хасково.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да приемете представените със заповедта на областен управител доказателства, както и тези, представени от страна на Общински съвет. Нямам други доказателствени искания.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото приложените от страна на оспорващия такива, както и изпратените от ответника Общински съвет – Стамболово с писмо вх.№4636/14.08.2020 г. документи под опис, надлежно заверени, представляващи административната преписка по приемане на оспорения акт, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото: заповед №АК-04-4/03.08.2020 г. на Областен управител на Област Хасково; протокол №9/23.06.2020 г. на Общински съвет – Стамболово; докладна записка вх.№51/16.06.2020 г. от кмет на Община Стамболово; решение №68/23.06.2020 г. на Общински съвет – Стамболово.

ПРИЛАГА по делото Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стамболово – 28 листа, редакция към 23.06.2020 г.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни съдии, считам оспорването за основателно. Считам, че от събраните по делото доказателства действително се доказа, че са налице както материално-правни, така и процесуално-правни пороци при приемане на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стамболово. От една страна изложените мотиви от страна на вносителя на докладната записка, а и от страна на общински съвет, за приемането на оспорената норма, считам, че са по-скоро несъстоятелни, и по-скоро могат да се сведат до липсата на мотиви. На следващо място с оглед на събраните по делото доказателства считам, че липсват отново такива да са спазени изискванията на чл.26 и чл.28 от ЗНА. Дори и да се приемат твърденията на кмета, изложени пред Общинския съвет, евентуално за доказателство по спазване на тези разпоредби, считам, че отново не е спазен срокът по смисъла на закона. По изложените съображения, моля да уважите оспорването, като отмените разпоредбата на чл.48, ал.5 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стамболово.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:25 часа.

Протоколът се изготви на 07.10.2020 г.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

 

Секретар: