П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 08.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на осми октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Невена Владимирова

сложи за разглеждане адм. дело № 854 по описа за 2020 година 

докладвано от съдия Василка Желева

на именното повикване в 10:00 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.И., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. За същия се явява адв. Е.П., определен с уведомително писмо на Председателя на САК – Хасково за осъществяване на допуснатата правна помощ на жалбоподателя и назначен с определение на съда в закрито заседание от 01.10.2020 г. за процесуален представител  на същия до приключване на делото във всички съдебни инстанции.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при РПЦ – Харманли към ДАБ, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. М.Х., надлежно упълномощена, с представено в днешното съдебно заседание пълномощно от Е.Ч., в качеството му на административен орган.

Съдът докладва постъпилото под вх.№ 5624/30.09.2020 г. писмо от прокурор при Окръжна прокуратура - Хасково, с което на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК и в изпълнение на Заповед  № ЛС-4496 от 03.10.2014 г. на Главен прокурор на Република България и Заповед № ОП-30 от 12.03.2019 г. на Административен ръководител-Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Хасково, се прави искане за участие в производството по адм.дело № 854/2020 г. по описа на съда.

В залата се явява Невена Владимирова – прокурор в Окръжна прокуратура - Хасково.

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам така направеното искане. Моля да конституирате Окръжна прокуратура - Хасково като страна в процеса, доколкото делото е с важен обществен и държавен интерес.

Съдът намира, че така направеното изявление от прокурора обосновава наличието на важен обществен и държавен интерес от участието на Прокуратурата в настоящото производство, предвид което Окръжна прокуратура-Хасково следва да бъде конституирана като страна по делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

КОНСТИТУИРА Окръжна прокуратура – Хасково, на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК, като страна по адм.дело № 854/2020 г. по описа на Административен съд - Хасково.

АДВ.П. – Да се даде ход на делото.

СТ.ЮРК.Х. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Моля за ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба, насочена против Решение №УПХ - 95/04.09.2020 г. на интервюиращ орган към ДАБ при МС.

АДВ.П. – Поддържам жалбата. Моля да бъдат приети приложените по делото писмени доказателства. Няма да соча нови доказателства, нямам доказателствени искания.

СТ.ЮРК.Х. – Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка. Също така Ви представям и моля да приемете докладна записка за самоволно напусналите РПЦ – Харманли чужденци, с вх.№ 987/07.10.2020 г. Нова справка за държавата по произход няма да представям, тъй като е използвана последната актуална за държавата М. такава, и няма изменение в обстановката там. Нямам други доказателствени искания.

АДВ.П. – Да се приеме така представената от пълномощника на ответника докладна записка.

ПРОКУРОРЪТ – Становище по жалбата ще взема в хода по същество. Моля да приемете административната преписка, както и днес представената докладна записка.  Няма да соча нови доказателства, нямам доказателствени искания.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото изпратените документи от административния орган като надлежно заверена административна преписка по опис, постъпила в съда с писмо рег.№ УП-15730/16.09.2020 г., както и представената в днешното съдебно заседание от пълномощника на ответника докладна записка за самоволно напусналите РПЦ – Харманли чужденци с вх.№ 987/07.10.2020 г., и като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от правна и фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като доказателства по делото изпратените документи от административния орган като надлежно заверена административна преписка по издаване на процесното решение по опис, постъпила в съда с писмо рег.№ УП-15730/16.09.2020 г., както и представената в днешното съдебно заседание от пълномощника на ответника докладна записка за самоволно напусналите РПЦ – Харманли чужденци с вх.№ 987/07.10.2020 г.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ.П. – Госпожо Съдия, моля да уважите жалбата и да отмените атакуваното Решение №УПХ - 95/04.09.2020 г. на интервюиращ орган при ДАБ при МС. Считам, че тя е достатъчно подробна относно допуснатите нарушения и се придържам към изложените в жалбата доводи. Наред с всичко останало, съществуват и допълнителни основания в искането на молителя за предоставяне на закрила. В интервюто той е заявил, че две от сестрите му постоянно живеят в И. и основание за пребиваването им е получен статут. Този факт е подминат от интервюиращия орган в постановеното решение, въпреки релевантността на зададения въпрос. Наличието на силната емоционална връзка между брат и сестри, живеещи разделено, е предпоставка, която би могла да се причисли към категорията „други причини от хуманитарен характер“, залегнали в хипотезата на чл. 9, ал. 8 от ЗУТ, които дават основание да бъде уважена жалбата и върната преписката на административния орган за разглеждане по общия ред. В този смисъл моля за Вашето решение.

СТ.ЮРК.ХРИСТОВА – Уважаема госпожо административен Съдия, моля да отхвърлите жалбата на А.И., гражданин на М., срещу решението на интервюиращия орган, като неоснователна и недоказана. Считам, че при постановяване на процесното решение интервюиращият орган е спазил общите изисквания за законосъобразност на индивидуални административни актове, както и специалните разпоредби на ЗУБ. Посочените причини от жалбоподателя са лични и икономически, които считам че правилно са оценени като неоснователни за предоставяне на закрила в Република България. Подробности съм изложила в писмени бележки, които Ви представям и моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение. 

ПРОКУРОРЪТ – Госпожо Председател, считам жалбата за неоснователна, а обжалваното с нея решение за правилно, мотивирано и обосновано. Установените по делото факти от бежанската история считам, че не дават основание да се направи извод за наличие на предпоставките на чл. 8 и чл. 9 от ЗУБ за предоставяне на международна закрила на жалбоподателя. По изложените съображения предлагам да оставите жалбата без уважение.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10:05 часа.

Протоколът се изготви на 08.10.2020 година.

 

 

 

 

                                                                   

                                                        СЪДИЯ:                                                                                                     

  

 

 

                                                        Секретар: