П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 06.10.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на шести октомври две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

 

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора ……………………………………………………………….….

сложи за разглеждане адм. дело № 828 по описа за 2019 г. ….……..….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………….……..…

на именното повикване в 11:00 часа се явиха:…………………………..

 

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.П.Н., редовно призован, се представлява от адв.Н. К., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на дирекция Обжалване и данъчно- осигурителна практика", Пловдив, редовно призован, не се явява и не изпраща процесуален представител. От пълномощник на същия е постъпила молба с вх.№5662/01.10.2020 г., в която сочи, че в случай, че не се яви съдебно заседание, не възразява да се даде ход на делото, ако не са налице пречки за това. Заявява, че възразява срещу изготвената експертиза от вещото лице П., не възразява срещу приемане на експертизата, но счита, че същата не следва да бъде кредитирана от страна на съда като поддържа изцяло доводите си, изложени в писмена защита, изпратена по електронен път на 06.07.200 г. Сочи, че към момента няма други доказателствени искания, няма да сочи нови доказателства. При направени доказателствени искания или представени доказателства от страна на жалбоподателя моли да му бъде дадена възможност да се запознае със същите и изрази становище и евентуално ангажира доказателства във връзка с тях. Ангажира становище по същество на спора. Ангажира се искане за присъждане на юрисконсултско възнаграждение. Алтернативно при отмяна на ревизионния акт и възлагане разноските по делото върху ответната страна се прави възражение за прекомерност на заплатения адвокатски хонорар.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ П.П.П., редовно призован, се явява лично. От същия е изготвено заключение, което е постъпило в съда под вх.№5449 на 24.09.2020 г., т.е. при спазване на законоустановения едноседмичен срок преди датата на днешното съдебно заседание.

Адв.К. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Адв.К. – Нямам искания преди изслушване на вещото лице. Моля да се пристъпи към снемане самоличността и изслушване на вещото лице.

Пристъпи се към снемане самоличността  и изслушване на вещото лице.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ П.П.П. – със снета самоличност. Предупреден за отговорността по чл.291 от НК. Обещава да даде вярно заключение.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ П.П.П. – Поддържам представеното заключение.

Адв.К. – Нямам други въпроси към вещото лице.

СЪДЪТ – На стр.4 от заключението (преди втората таблица) сте посочили, че от друга страна голяма част от РКО/ППП и съответстващите им товарителници са посочени като доставки на лицето В.Х.?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ П.П.П. – Това е направено от жалбоподателя, жалбоподателят го е посочил и в хода на ревизията е представил тази справка.

Адв.К. – Да се приеме заключението.

Съдът счита, че следва да приеме заключението на вещото лице П.П.П. като на същото се изплати  възнаграждение в размер на внесения депозит, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА заключението на вещото лице П.П.П. като на същото ДА СЕ ИЗПЛАТИ възнаграждение в размер на внесения депозит от 500 лв. (петстотин   лева) (изд. РКО).

Съдът докладва постъпилата под вх.№4261/29.07.2020 г. молба от юрк.Симеон Калдъшев, в която същият счита, че следва да се укаже на вещото лице да работи по всички доказателства, налични по административната преписка. В случая счита, че вещото лице следва да извърши съпоставка, съгласно възложените му задачи, като работи и по представените доказателства от „Еконт Експрес“ АД по време на извършваната ревизия (приложение №5 от РД), а не само по представените по реда на чл.192 от ГПК доказателства по време на съдебното производство. В тази връзка по въпрос 3 от поставените задачи на вещото лице счита, че следва да включва всички РКО и ПП от извършени продажби чрез „Еконт Експрес“ АД, а не само оригиналите.

Адв.К. – Няма направено искане, просто изразяване на становище относно поставените задачи на вещото лице. Ще го коментирам по същество. Представям повторно списък за разноски, тъй като имаме завишение заради допълнителния хонорар на вещото лице. Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.К. – Уважаема госпожо съдия, моля да постановите решене,  с което да уважите изцяло жалбата на доверителя ми. Обръщам внимание, че се касае за производство на ревизия при особени случаи. Всяка една следваща експертиза доказва, че административният орган фактически не е доказал с годни доказателства твърдението за укрити приходи в размера, който е посочил в ревизионния доклад, респективно ревизионния акт. Жалбоподателят може да опровергава в съдебно заседание само тези констатации, които са законосъобразно установени. Поддържам писмената защита. От новото заключение на вещото лице единственият извод, който правя, е че действително този ревизионен акт няма нищо общо с основните принципи на ДОПК, т.е. да се установи укрит приход с оглед на твърденията им, но при наличието на годни доказателства. Ние сме оспорили всички тия „картички“, („снимки“, „таблички“), които са изпратени от „Еконт Експрес“ АД. Видяхте какво се представи след многократното изискване от третото лице като налична информация за куриерски пратки. В края на краищата съдът решава делото на база на годни доказателства. Затова считам, че следва да уважите жалбата, да ни присъдите разноските. Без всякакво основание е възражението за прекомерност, делото е от толкова години, адвокатският ми хонорар е под минимума. Няма да представям допълнителни писмени бележки.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 11:10 часа.

Протоколът се изготви на 06.10.2020 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: